Morgan Stanley Turkiye Genel Muduru

Hurriyet'te Morgan Stanley bankasinin eski Turkiye genel mudurunun sozlerini okudum. Iki sey dikkatimi cekti:

1. Önceden 1.5 milyar dolarlık fonları yönetiyordum. Ama artık şimdi bu işlerden bıkkınlık geldi.

Ben bundan sunu anliyorum. Bu adam portfoy yonetmekten pek anlamiyor, gercekten yetenekli adam bu isi birakmaz. Aktif olarak yapmasan bile pasif olarak yaparsin, kendi parani yonetirsin. Dunyada gercekten iyi, masraflardan sonra piyasalarin uzerinde getiri saglayacak portfoy yoneticisi sayisi azdir (%5'i gecmez). Bu rakam Morgan Stanley gibi buyuk sirketlerde daha da azdir. Sebebi basit. Bu konuda yetenekli olanlar kendi hedge fonlarini acarak kazanclarinin cogunu buyuk bankalara vermekten kurtulurlar.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

2.Türk bankalarının hiçbir zaman tehlikeli ürünlere girmediğini belirten Sarıaydın, "Hatta biz Morgan Stanley olarak, türev ürünlerle ilgili olarak Türk bankalarını ikna etmeye çalışıyorduk. İyi ki olmadı" dedi.

Iste adamin gercekten de iyi bir portfoy yoneticisi olmadigini gosteren kanit. Konut kredilerinden turetilmis urunlerin "iyi bir yatirim" oldugunu dusunuyorlarmis. Adam neredeyse Turkiye bankalarini da batiracakmis ama bizim bankalar muhtemelen Turkiye'deki yuksek faizlerin cazibesine kapilarak o islere girmemisler, bir anlamda tesadufen kurtulmuslar.

4 Yorum Var.:

hostrans dedi ki...

Aynı kişi memleket memleket dolaşarak kriz koçluğu yapıyormuş.Bu daha da enteresan...

veterantrader dedi ki...

Bunun diger ornegi de Merrill Lynch'den Osman Semerci'dir. Merrill'in cokusundeki bir numarali isimdir. Yalniz o daha akillidir, kendisini ala AIG, riskine bakmadan sattigi CDO'lar ve diger turev urunlerinden aldigi bonuslarla zengin etmis ve cok dogru bir zamandan isinden atilmistir. Neden mi dogru, atilirken anlasmasi geregi sahip oldugu Merrill hisselerini de iyi yerlerden satmistir. %5 rakami dogrudur; iyi trader, iyi fon yoneticisi zor yetisir, genelde DNA'de de olan birseydir; suruye karsi dusunen adam azdir.
Turkiye'de benim en iyi bildigim bu tarz adam, ne yazik ki konusundan alakasiz bir yerin Genel Mudurudur.

Unknown dedi ki...

Bu beyin Turk bankalarina turev enstruman satmaya calismasinin bularin iyi bir portfoy yatirimi oldugunu dusundugunu gosterdigine emin degilim.

Ibrahim Ergen dedi ki...

2001 krizi sonrasi BDDK'nin bankalari cok siki regule etmesi de bankalarimizin bu tip urunlere olumlu bakmamasinda bir etken.