Haftalik Piyasa Yorumu ve Tahminler

Isabetli tahminlerim devam ediyor. Bundan 2 hafta once "paramizi nereye yatiralim" baslikli yazimizda su tahminlerde bulunmustum:

"Ben bir kriz dalgasinin daha gelecegini ve borsayi 20000 seviyesine dusurmesini bekliyorum. Amerika'da da S&P 500 endeksinin 750'nin altina dusmesini bekliyorum. Enflasyon konusunda ise onumuzdeki 3-4 ay icerisinde Amerika'da senelik enflasyon (deflasyon) rakamlarinin %-3'e yaklasmasini bekliyorum...."

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

O zaman 827 olan S&P 500 endeksi iki hafta icerisinde benim tahmin ettigim sekilde 750'nin altina gerileyerek dun 735'den kapandi. Bu son 12 yil icerisinde gerceklesen en dusuk kapanis degeri. Yani bundan 12 yil once borsaya ne koyduysaniz, bugun de borsada o kadar paraniz var demektir. Bundan 15 ay once ben kriz geliyor dedigim zaman aldiysaniz paranizin yarisini kaybettiniz demektir. Blogumuzu takip edenler Aralik 2007'den itibaren surekli bir bicimde Amerikan borsalarinin dusecegi tahminini yaptigimi bilirler. Bugun geldigimiz noktada ben artik dusecek tahminlerime bir son veriyorum ve Amerika'da ufak ufak alimlara gectigimi duyuruyorum. Muhtemelen borsadaki dusus kisa bir muddet daha devam eder, ben de pozisyonlarimi arttiririm ama bundan sonra en fazla %20 gibi bir dususle karsilasiriz diye bekliyorum.

Yurtdisi borsalari gerilerken Turkiye borsalari saskinlik verecek derecede dususlere duyarsiz kaldi. Eskiden yurtdisi borsalari %1 dustugunde bizim borsa %2-3 duserdi, simdi kilini kipirdatmiyor. Neden?

1. Bu sefer kriz yurtdisi kaynakli, bankalarimiz da 8 sene once yasadigimiz krizden onemli dersler cikardiklari icin ve duzgun bir sekilde denetlendikleri icin iyi durumdalar.
2. Bence bizim icin en buyuk problem disaridan dolar borclanan yerli firmalarimizin kriz zamaninda bu borclarini cevirmekte gucluk yasama ve buyuk zararlar ederek iflas etme olasiliklariydi. Ancak su gune kadar ciddi bir problemle karsilasmis degiliz. Ayrica medyada bu sirketlerin aslinda genelde carry trade yapmadigi, yurtdisi bankalarda olan mevduat hesaplarindaki paralari ipotek ederek borc para bulduklari yonunde haberlerle karsilastim. Ne kadar dogrudur bilemiyorum, arastirilmasi gereken bir konu.
3. Iceride faizlerin inmesi bir yandan dis soklara karsi riskimizi arttiriyor. Ancak isin iyi tarafi dusuk faizler hem bankalarin hem de tuketicilerin isine geliyor. Ozellikle ISGYO gibi gayrimenkul sirketleri de dusen faizlerden faydalandilar. Ote taraftan uzun vadeli faizler dususunu durdurdu ve %15 civarinda seyrediyor.
4. Sirketlerin fiyati bayagi bir dusmus gorunuyor, yine detayli bir arastirma yapmak lazim.
5. Disaridaki resesyon petrol ve dogalgaz fiyatlarinin dusmesine neden olarak Turkiye'nin cok isine yaradi. Araplarla Ruslarin kaybi bizim kazancimiz oldu.

Tum bunlara ragmen ben bizim borsanin 20000'e gerileyecegi tahminimi degistirmiyorum ve Turkiye'de hala yeni kagit almiyorum.

Not: Diger bir olasilik da benim Turkiye piyasalarini eskisi kadar detayli takip etmedigimden dolayi bu konulardaki becerimi kaybetmem olabilir. Eskisi kadar zaman ve emek harcamadigimdan hisse bazinda tahmin yapmaktansa sektor veya genel ekonomi bazinda tahmin yapmayi tercih ediyorum. O yuzden Turkiye konusunda yaptigim tahminlerin isabetli cikma olasiligi Amerika konusunda yaptigim tahminlerin isabetli cikma olasiligindan daha dusuktur. Uyarayim dedim.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

17 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Selam Economix yine reklamlar yine reklamlar, Yazdigin tum yazilari okuyorum ama hep reklamlar , Bu senin yazdigin yazilara yazdigim 2. yorum . 20 bine bizim borsa hic dusmeyecek bende bunu iddea ediyorum .

admin dedi ki...

direk dalip bir soru soracagim ama, altinin gidisati hakkinda ne dusunuyorsunuz?

elimde bir miktar altin var, cok yukseldi, satmak istiyorum ama acikcasi piyasalardan ve paradan hic anlamadigim icin kararsizim.

sizce yukselmeye devam eder mi, yoksa satmak icin uygun bir zaman mi su an?

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin Bluehat,

Yok oyle yagma. Sebep belirtmeden, havadan tahmin yapmak yok. Varsa detayli, verilere dayanan bir analiziniz gorelim.

Sayin Irazca,

Bence dolar cinsinden altinin fiyati $1000'in uzerini gorur ve bir sure oralarda seyreder. Satip satmamaniz konusunda ise yardimci olamam. Portfoyunuzun dagilimi konusunda ve finansal geleceginiz hakkinda bilgi sahibi degilim. Yatirim kararlari verirken bunlar onemli konulardir.

admin dedi ki...

teşekkür ederim ilginize.

Junior dedi ki...

Ayni zamanda TL deger kaybettigi icin dolar bazinda yasadigimiz dusus cok daha fazla. Yani kurda oynaklik arttikca IMKB'nin betasi dusuyor sanki. Vaktim olursa grafigini cikartabilirim. Ayrica tahmin yaptiginiz yazida sordugum gibi, bir ulkede long pozisyon alip diger ulkede shortta olan fonlar var. Turkiye finansal sistemi dunyadaki pislige bulasmamis, ihracat/milli gelir orani gorece dusuk bi ulke olarak hep long tarafinda kaldi bu fonlarda. Yani dunyada isler daha da kotuye gittikce bazi fonlar gelip burda yeni alim yapiyor... (diger ulkedeki short'u dengelemek icin)

tekeli71 dedi ki...

jJunior haklı.
Biraz önce Abd Dolarına karşı Tl+Brl'nın(Brezilya Parası)grafiğine baktım brl, tl ye göre yaklaşık%30 değerli gözüküyor.

Birde, Brezilyada faizler Türkiyeye göre hala yüksek.

ahmet dedi ki...

Ekonomix,

Faiz indirimleri 'ilave' risk oluşturmaz. Aksine geri ödeyemeyeceğin faizi teklif etmek risk algılamasını artırarak TL'nin değerini düsürebilir.

Ayrıca sorun burada değil, sorun finansal kurumların zayıflamasyla birlikte reel sektörün borçlarını ödeyemeyecek duruma sürüklenmesi. Tarihimizi hiç bir döneminde yaşanan felaketlerin sebebi 'yüksek faiz' veya 'yeterince' faiz vermememiz değildi. Dünyadan da örnek bulamassın.
Dibe vurmadan önce İzlanda 'en yüksek faizi' veriyordu. Neye yaradı ?

Merkez Bankasının yaklaşımında sakatlık görmüyorum. Risk bu şekilde artmaz, ols olsa düşer. Ancak Asaf Savaş Akad'ın önerdiği gibi 'şok faiz' indirimlerine giderek karşı tarafa 'delirmiş' görüntüsü vermenin de gereği yok.

Junior dedi ki...

ben de bir soru ekleyeyim. bundan sonra ne gibi bir haber gorusunuzu degistirir? citi ve diger buyuk bankalara dair herseyin fiyatlandigini mi dusunuyorsunuz alim yaptiginiza gore? bazi ulkeleri defaulta zorlayacak borc krizi senaryosuna ihtimal veriyor musunuz?

Blog Sahibi dedi ki...

Ahmet Bey,

Siz faiz olayini anlamamissiniz yahu. Merkez Bankalarinin belirledigi faiz seviyesi onemsizdir, dunyada ornek bulamazsiniz diyorsunuz. Amerika'da konut balonunu baslatan helyum gazi miydi? (Icerisinde bulundugumuz krizin tek sebebi budur demiyorum ama dikkat edin)

Neyse amacim faiz ve faiz politikasi tartismasi yapmak degil. Turkiye'de borsanin oynakligini neden kaybettigini anlamaya calisiyorum. Neticede cikardigimiz sonuca bakarak yatirim kararlari aliyoruz.

Soru su: Yurtdisindaki ekonomiler %5'den daha buyuk hizlarla kuculurken Turk ekonomisi hangi hizla kuculecek? Piyasalar Turk ekonomisinin cok fazla etkilenmeyecegini, yani dunyanin geri kalanindan ayrisacagini, soyluyor.

Junior,

Amerikadaki bankalarin degeri bayagi bir dustu ama yinede herseyin henuz tam anlamiyla fiyatlara yansidigini dusunmuyorum (o yuzden borsa bir %20 daha dusebilir diyorum). Dun S&P 715 iken ilk alimimi gerceklestirdim. Bunun bir sebebi ise Turkiye'nin aksine borsa'daki yatirimlarimin (TBT'yi saymiyorum) sifir olmasi idi.

Bana sorarsan bu krizde Avrupa'nin durumu Amerika'dan daha zor. Dogu Avrupa ulkelerinden biri veya bir kaci iflas edebilir. Ama bu Amerika borsalarinda ziyade Turkiye borsalari icin daha buyuk bir tehlike. Bu olasilik gerceklesirse ki Ahmet Bey'e bahsettigim risk budur, o zaman Turkiye piyasalari ayrisiyor mu ayrismiyor mu belli olur.

ahmet dedi ki...

Anlamadigim konularda bana yardimci olabilirsin, değil mi Ekonomix ?

Aslinda benim taktigim nokta su:
Icerde faizlerin inmesi dis soklara karsi riskimizi artirmaz. Eger kastettigin yüksek faizin sicak parayi içerde tutmak suretiyle istikrara katkisi olacagi ise, buna itiraz ederim. Ve dünyada bu yöntemle istikrara kavuşmuş bir tek ülke olmadığı konusunda da ısrarcıyım.

Başka bir şey anlatıyorsan, diyeceğim yok.

Faiz düştü dolar mı alalım diye soranlara garantili bir tavsiyede bulunacak bir babayiğit anasının karnından doğdu mu ? Hayır. O zaman endişeye mahal yok.

Hazır laf açılmışken, bende kendime bir pay çıkarayım. FED faizlerde sert indirimlere gittiği zaman demiştim ki: FED faizi düşürüyor, dolar zayıflayacak diye sakın dolar tahahüdüne girmeyin (kredi almayın). Dolar'in değer kazanma olasılığı daha yüksek.

neqx dedi ki...

merak: S&P 500 index fund mi aldiniz?

sorunuza Ahmet bey adina cevap: Yurt disindaki ekonomiler ne kadar kuculuyorsa Turkiye ekonomisi de o kadar kuculecek. decoupling senaryosunu daha oncede duymustuk! Hamdolsun, kriz bize teget gecti derken basbakanimiz cok daha kotu olabilirdik demek istemis, simdi anliyorum!!!

Dolar onumuzdeki 30-60 gun icinde ne kadar olacak tahmin edebilecek var mi?

haluk dedi ki...

Ben sarraf arkadaşa sordum altın yazın düşecek dedi benimde borcum var alacak zamanı kolluyorum. Ama görünüşe göre bu kriz kısa sürmeyecek ve altında yükselmese bile uzun bir süre bu seviyede devam edecek.

Sagdaki İlk Durak dedi ki...

sabah-atv'de gazeteciler grevde. blogcular olarak destek verelim.

http://www.facebook.com/group.php?gid=61667036411&ref=mf

http://sabah-atv-grevi.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

birisi sesversin borsa nezaman 20.000 lere gorucek :)) yoksa onumuzdeki hafta 25.000 leri zorluyacakmi ?

Unknown dedi ki...

Herkeze selam , Borsayi 24089 ile kapattik , 25 i zorluyacak demistim ve tahminimde dogru cikti . Economix arkadasim yazilarini hep okuyorum dikkatli ol.!!! ;)

Editor dedi ki...

Sayin bluehat,

Desteksiz sallamayin lutfen. Biz bu yaziyi yazdigimiz zaman borsa 24168 puanda idi. En son yorum yaptiginiz zaman borsa yukselmis ve 24089'dan kapanmis. Simdi de "borsa yukselecek demistim, hakli ciktim" diyorsunuz. Yok oyle yagma.

Maalesef havadan, verilere veya ciddi bir analize dayanmadan yapilan tahminleri burada kabul etmiyoruz. Varsa bir analiziniz yazin tartisalim.

Unknown dedi ki...

Dear Oz ve Oz Economix ,

Vaktim olmadigindan hemen cevap yazamadigim icin uzgunum.Evet BU yaziyi yazdiginiz zaman borsa 24168 ama 20.000 lere dusecek demistiniz .Bende aksini iddea atmistim 24.binlerden assagiya geriliyen borsa 25. binleri yakalamadimi ? Teknik analizlerle ispatlamaya gelince BUNU OZELLIKLE SIZIN ICIN YAPMIYACAGIM , yazilarinizi okudukca zevk aliyorum , devam edin .

Basarilar diliyorum .