Ekonomi Yorumlari ve Yorumculari

Ekonomi yorumlari ve yorumculari okuyucularimiz tarafindan da elestiriliyor. Bir okuyucumuz Baybars Sezen hakkinda su sozleri iceren mesaj atmis:

9 Mart tarihli bir yazi, ben hayatimda bu kadar salakca yazilmis bir yazi gormedim, lutfen blogunuza koyun. Piyasa konseptinin P'si yok, bilgi yok; Bu adamlar piyasa profesoru falan diye geciniyor, maskelerinin dusurulmesi lazim..O yuzden blogunuza koyun, ben de guzel bir yorum doserim isterseniz.Dunyadan haberi yok, milleti uyutuyor, bir de stratejist yapmislar bunu inanilmaz.

Baybars Sezen hakkinda sazanlik yapmayacagim, daha once kendisinden bahsetmistik, isteyen arsivden okusun.

Diger bahsedecegim konu ise Dogan Medya'da sanayi uretimi rakamlarinda yapilan cambazlik. Bu konudan daha once burada da bahsedildi. Ekonomig blogu da diger ulkelerin rakamlarini derlemis ve Turkiye'nin listenin en tepesinde olmadigini belirtmis, ellerine saglik:

Sanayide Çöküş * (%)
Tayvan -43,1
Ukrayna -34,1
Japonya -30,8
Singapur -29,1
Slovakya -27,0
Estonya -26,8
Güney Kore -25,6
Moldova -25,1
İspanya -23,6
İsveç -22,9
Macaristan -22,9
Tayland -21,3
Türkiye -21,3
Malezya -20,2
Finlandiya -19,5
Brezilya -17,2
Sırbistan -17,1
Makedonya -16,7
Rusya -15,9
Polonya -14,9
Kırgızistan -14,6
Fransa -13,8
Bulgaristan -13,3
İngiltere -11,4
Güney Afrika -11,1
ABD -10,0

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Misery loves company. Dunyada bizden daha kotu durumda olan bir cok ulke olmasina ragmen %21.3'luk dusus rakaminin sevinilecek bir tarafi oldugunu zannetmiyorum. Daha bu rakamlarin acisi karsimiza issizlik olarak tam cikmadi. Son aciklanan issizlik orani %13.6 olmasina ragmen bunun temel sebebi nufus yapimiz. Istihdam rakamlarimiz yanilmiyorsam hala cok ufak miktarlarda da olsa artiyor. Bu krizin teget gecen degil onikiden vuran cinsten oldugu tam olarak anlasildigi zaman istihdamda da azalmalarla birlikte issizlik oraninda da rekorlar kirmaya baslariz herhalde.

Bazi okurlarimiz soracaklar, peki ne yapilmasi lazim simdi diye? Buna verilecek en iyi cevabim "simdi mi akliniza geldi fikir sormak? Bundan 2 sene once ulke %7 hizla buyurken bizim dedigimiz gibi butce fazlasi verseydiniz simdi de elinizde oynayacak kart olurdu. Ekonomiyi (ekonomi nedir?) duvara toslatmislar, akil soruyorlar."

Olaya Deniz Gokce gibi bir de pozitif tarafindan bakalim. 2001 krizinden buyuk dersler cikardik. Muhtemelen bu krizden de guzel dersler cikaracagiz.

5 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

gerçi en son Baybars Sezen'e giydirdiğinizde (Fed'in faiz indirimlerinin nerelere gideceği hakkındaydı) Baybars Sezen haklı çıkmıştı ya neyse...

Blog Sahibi dedi ki...

Kazim Bey,

Kusura bakmayin ama Baybars Sezen hic de hakli cikmamisti. Tarih vererek abuk subuk tahmin yapmisti ve verdigi tarih icerisinde de tahmini cikmamisti. O tahminden 2 ay sonra piyasalara yeni bilgi geldikten sonra Fed'in faizleri indirmesi Baybars Sezen'i "dogru tahminci" yapmaz.

Arsive bakarsaniz Baybars Sezen adina Tunc K. isimli okuyucumuz 10 YTL bahse girmis ve kaybetmisti. Sonra da parayi TEGV'e yatirmisti. Yan tarafta bagisci okurlarimiz arasinda kendisini gorebilirsiniz.

veterantrader dedi ki...

BS'in imla yanlislarini gectim, zaten yazi butunuyle o yonden felaket. Onun disinda yazinin tarihi de ilginc, zira piyasanin en dusuk duzeyinin trade edildigi gun olmus. Gordugum kadariyla trading tecrubesi hic yok, zira broker trader degildir, satis elemanidir. Temelde hicbir piyasa bilgisi olmadan felaket tellalligi yapilan cok sig bir yazi. Bu tip yazarlar genelde piyasa dipteyken kiyametci, tepelerdeyken de pembe tablo uzmani olurlar. BS'in TRY'nin en degerli oldugu noktada 1.1'e goruruz, sakin TRY bozmayin diye bir yazisi da var, google'dan buldum. ABD'deki Finansal firmalarin portfoylerini cok onemli yonden etkileyecek mark to market kurallarinin degisebilecegi olasiligindan mesela hic bahsedilmiyor. Bu yazi yazildiktan sonra bakarsaniz Citi, AIG dahil bircok finansal firma'da %100'den fazla kazanimlar oldu. AIG ve GE hakkinda yazilmis ama temelde problemin ne oldugu kesinlikle belirtilmemis. Mesela GE Capital portfoyunun sadece 2%'sini mtm etmis, yedigi satislar o yuzden di, bu durumda ekstra bir 25 milyar dolara daha ihtiyaclari olacakti. MTM esneklestirildigi zaman bu problemler bir sure ortadan kalkacak. MTM 2007 de kondugu icin vazgecilemeyecek veya esneklik yapilmayacak bir olay da degil. Bu degisim oldugunda ilk ceyrek sonu bilancolarinda da olumlu yansimalari gorulecek. Piyasada son haftadaki finansal rallysinde de bu beklentiyi satin aldi. Cok merak edenler BKX ve XBD endekslerine, veya XLF+FAS(3*kaldiracli) sembollerine bakabilirler.
BS, Immelt'e akil vermis piyasaya karsi gelinmez diye, GE'nin 9 Mart'tan itibaren olan grafigine bir goz atin. 9 Mart'ta finansal shortlayanlar herhalde son iki gunde bir yerlerden kendilerini asagi atmislardir.
Uzun vadede tabi asiri para basimindan dolayi olusabilecek buyuk riskler var ama kisa vadede "Don't Fight the FED" diyorum.

veterantrader dedi ki...

Bugunku FED'in bono alimi hareketinden sonra neden " Don't fight the FED dedigim daha iyi anlasilmistir herhalde.
BS'e kapak olsun:-))

veterantrader dedi ki...

Bugun finansallarda profit take edilir, zira %100-200'luk kazanimlar oldu. Yine de upside exposure isteyenler bir miktar birakabilir.
Yani 2/3'u sat, 1/3'u birak..
e-mini S&P vadeli direnc 800, stop loss icin destek 760..