Kredi Kartları Borçları

Kredi kartları borçları ve bunun bankaların zorla tahsil etmesi ile ilgili (haciz) ya da hükümet tarafından bunun aksine kanunlar çıkarılması gibi konular zaman zaman gündeme geliyor. Hatta Amerika'yı örnek gösterip "sıfır peşinatlı ev kredisi veren sorumsuz bankalar da olabiliyormuş" diyen yorumları da görünce borç hakkında üç beş kelime yazmak istedim.

Borç almanın kendi kategorime göre 3 türü var:

1) Zor durumdasındır, senin temiz biri olduğunu bilenden dostlarından faizsiz borç alırsın. Sorumsuzsan ya da etrafında herkesi kaçırmışsan ya da insanların insaf ve şefkatini kazanamayacak kadar hıyarsan kimse sana borç vermek zorunda değil.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

2) Birşeyleri para biriktirip almak yerine önce alıp sonra ödersin. Yani 3 sene para biriktirip araba almak yerine bugün almak istersen, ya da 5 sene kirada oturup hemen ev almak istersen birileri senin yaptığının tersini yapmak zorunda. Yani araba almayı geciktirip parasını sana verecek. Bunu da tanımadığın birinden karşılıksız yapmasını beklememek lazım. Tüketicisi kredisi ya da savings & loans bankaları.
3) Yatırım için birileri sermaye koyar sen de işyerini açarsın. Aldığın parayla hiçbir şey üretmediğin zamanlardaki işçinin maaşını verebilirsin, kiranı ödersin. Üretime başlayınca da insanlara faydalı ürünler satarsın. Sorun riskin ne kadarını işadamı ne kadarını yatırımcı üzerine alacak orada bitiyor. Ekononiminin gidişatına göre karlılık oranları, sermaye miktarı değişeceği için sermayenin beklentisi de değişecektir. Serbest bir piyasada "kar payı" ve faiz oranlarının birbirine yaklaşmasının sebebi de tamamen sermayedeki arz-talep dengesidir.
Tabi bunlar ekonomiye dan dun karşılıksız para girmezse olur. Birilerinin kafasına göre faiz oranlarını ve emisyon miktarını hiçbir kanuna uymadan haftalık toplantılarla belirlediği bir ortamda, enflasyon, vergi adaletsizliği, düşük faizli kredi yöntemleriyle yapılan haksızlıkların ortasında 100 yıl önce faizle borç veren çok masum kalabilir (Faiz ve hacize laf edip günümüzdeki haksızlıkları görmeyenlere...)

4 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

Galiba Andrew Jackson demişti: Devleti borç almaya (ve faiz ödemeye) muhtaç etmek sermaye sahipleri lehine yapılan en büyük adaletsizliktir diye. Amerika'nın borçlarını ilk kez ve son kez sıfırlayan başkandı galiba. Tabi 1830 yılından bu yana her türlü kesimin lehine ve aleyhine çalışan nice yöntemler geliştirildi ve rastgele kullanıldı. Bu yöntemleri ve niye sık sık değiştirilip her defasında farklı bir kesimin örselendiğini bir ara yazarım.

ahmet dedi ki...

Güzel bir yazı.

Kubilay dedi ki...

Pasha, yanılmıyorsan bahsettiğin başkan döneminde bir de devlet harcamaları toplanan vergilerden az olunca "vatandaşa parasını geri ödeme" yapılmıştı. bu tarihte ilk ve tektir sanırım.

Kubilay dedi ki...

Pasha, yanılmıyorsam bahsettiğin başkan döneminde bir de devlet harcamaları toplanan vergilerden az olunca "vatandaşa parasını geri ödeme" yapılmıştı. bu tarihte ilk ve tektir sanırım.