Gelin Koclarim Gelin


Erdogan'a kiziyordum IMF ile anlasmada gec kalindigi icin ama meselenin ic yuzu netlesmeye basliyor. Birincisi, eger anlasilirsa, yapilacak olan anlasma oncekilerden farkli olacak. Cunku kredinin temeli Hazinenin finansman ihtiyacini karsilamak uzerine degil, ozel sektorun dis borcunun cevrilebilmesi hedefi olacak. Hazinenin boyle bir ihtiyaci bulunmuyor zaten. Ozel sektor ise bu sene yapacagi borc odemeleri dolayisiyla diken ustunde. Odenecek dis borc rakami konusunda en iyimser tahmin 30 milyar dolar civarinda (90-100 diyenler de var). Bu borclari veren yabanci bankalar su an zaten yeteri kadar sikinti icindeler. Turkiye gibi gelismekte olan ulkelerin odeme sikintisina dusmesi durumunda, dunya bankacilik sistemi hepten batabilir. Bu yuzden IMF su anda bizden cok daha hevesli olan ve taviz veren taraf konumunda anlasma yapmak icin. Ama onlar da sikintidalar, cunku ozel sektorun bu borcunu hangi ve ne sekilde Hazinenin ustune yikacaklari konusunda hicbir fikirleri yok. Boyle bir mekanizma nasil kurulur bunun arastirmasi halen suruyor. Sonunda birsey bulamayip, "Haci be, ugrastirmayin bizi, akademik bir kilif bulamadik. Al su parayi, borcunu odeyemeyen sirketin borcunu sen ode" derlerse sasirmam. Peki Erdogan bu borcun altina bedava girer mi? Bence kalantor isadamlarimiz ayagina gidip, yalvarmadikca girmez. O'nun da parmaklarini ovusturarak bu ani beklediginden suphe yok...

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

5 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

Yani kuzu kuzu gidip başbakana yalanacaklar. Erdoğan için krizi fırsata çevirme zamanı.Öte yandan işadamlarının elinde de istihdam adlı kart var.

Kubilay dedi ki...

yman Yaşar okuyorum bu aralar Taraf'tan, o da bu konuda seninle hemfikir. Hatta o bir adım daha öne çıkıyor. özel sektörün borçlu olduğu yurt dışındaki alacaklı şirketlerin sahiplerinin, borçlu şirketin sahibinin olduğunu iddia ediyor. Yani Türkiye'deki A şirketinin sahibi, Almanya'daki B şirketinin de sahibi, B şirketi A şirketine borç vermiş, gibi.

molgu dedi ki...

özel sektörün borcu 36 milyar civarında, merkez bankasının acıkladıgı rakam bu.
bu borcun yaklasık 3-4 milyarı ocak ayı icinde rollover edildi.
geri kalan borcun yaklasık 10 milyar dolar civarındaki borcu zaten aldıkları yerden arayıp borcun vadesini iki katına cıkarıp daha rahat ödenmesi icin konsolide ediyorlar.
Ayrıca yerli bankaların yurtdısındaki subelerden alınan borclar varki 2009 yılında 5 milyar dolarlık bir odeme gorunuyor benim raporlardan cıkardıgım kadarıyla. geriye kalan 20 milyar dolar civarındaki borcun cevrilmeyecek kısmı cok az bir meblag tutuyor. Gercek boyle.

Fakat özel sektörün talep yonlu cok ciddi bir sıkıntısı var. Bunun yanında ısrarla vurgulanması gereken bir baska nokta var; bazı anlı-sanlı özel sektör kurulusları yurtdısında hedge-fundlarda ve diger batan kuruluslarda cok ciddi rakamlarda zarar yazmıs vaziyetteler. Bu zararları biloncolarında gosteremiyorlar ve gosteremeyecekler cunku bu paraları offshore hesaplarından goturduler. yani amiyane tabirle bıyıklı amacalar her seferinde goturup sonra ciddi meblaglar alınca getirip borsaya ve baska yerlere koydukları paralar uctular, okyanusun otesinde kaldılar ve hic bir zaman gelmeyecekler.
bunun yerine okyanusun otesinden IMF nin gelmesini ve bu vesile ile durumları biraz düzeltmek istiyorlar.
basarırlar mı bilmiyorum ama bastıracakları muhakkak.

tekeli71 dedi ki...

ÖZEL KESMİN DIŞ BORÇLARI VE BANKALAR

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=115006&YZR_KOD=5

Dane dedi ki...

Taraf'i takip etmeye devam edin....
http://www.taraf.com.tr/haber/27634.htm