Demokrasi Nedir Küresel ısınma Nedir Özel Üniversiteler
Mesela Dogan Medya Avrupa'da 1-2 sene once dandik bir sirketi 800 milyon dolarin uzerinde bir fiyata satin almisti galiba. Is bilmeyen adamlari sirketin basina getirirsen olacagi budur. Simdi dunyanin bir numarali gazetesi New York Times'in piyasa fiyati $850 milyon. Adamlar batmamak icin Carlos Slim'e %14 faiz odeyen ve sirketin %17'sini satin almasina imkan veren $250 milyonluk warrant sattilar. Devletimiz akilli tuccar rolune soyunacaksa simdi sirket satmanin degil sirket almanin tam zamani.
Bu konu ile ilgili diger yazilar:
Çernobil Faciası
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar
6 Yorum Var.:
Cok guzel bir tesbit. Ekonomik faaliyetler ile deger arasındaki ilişkiyi göz ardı etmek, basit ama acı bir gercek.
Soz konusu ihale varlik satisi degil santralin sifirdan insasi ve isletimi icindi. yatirim ve sozlesme suresi 50 yila yakin oldugu icin finansman acisindan krizden cok etkilendigini sanmiyorum. ihaleye katilimin tek sirketle sinirli kalmasinin ve onda da bu kadar yuksek fiyat verilmesinin nedeni finansmandan cok devlet garantisi yonundeki kaygilar. sartnamede bosluklar oldugunu soyleyerek katilmadi bircok sirket. ornegin ihaleyi alan sirket $10 milyar yatirip santrali kurduktan sonra bagimsiz turk yargiclari nukleer santralin cevreye, topluma, bagimsizliga vs. aykiri olduguna karar verirse ne olacak? mevcut sartnameye gore $10 milyar havaya ucacak. bu riske bu fiyat...
reformlarin ilk ugramasi gereken merci hukuk sistemimiz... kimse is yapmaya kalkmaz bu sistemle tabi... neyse, yeni ttk belki biraz ceki duzen getirir...
genel itibariyle yorumlarini orijinal ve tutarli buldugum ekonomix'e bu sacma sapan yorum yakismadi.
"kis ortasinda, krizde nukleer enerji ihalesi..."ymis! ne alakasi var simdi! sanki bu ihale bugunun konusu... konuyu hic bilmeyen ihale dun duzenlendi sanacak.
Turkiye'nin yaklasik 50 yillik nukleer enerjiye kavusma planini ve gundemdeki ihale surecinin ne zaman basladigini bilmediginizi sanmiyorum. Ne var ki bazen pek muhim konulari genele ve basite indirgemedeki yaklasiminiz ile ANALOJI yapma konusundaki isabetsizliginiz, sahsinizin analitik zekasina yakismadigi gibi biz okuyucularin bilgi ve birikimini hafife almak gibi bir sonuc doguruyor.
Baska ornek mi istiyorsunuz?
Daha onceki "teror" konularindaki ve dunya uzerinde muhtelif yerlerde meydana gelen catismalara getirdiginiz yaklasimlar, yazilarinizda gozlemledigimiz analitik bakis acisini yansitmiyor.
Mateessuf soylemek isterim ki, piyasalara dair yaptiginiz yorumlardaki basariyi, sosyal ve politik meselelerde gosteremiyorsunuz.
Iste bu "nukleer enerji" meselesi de her ne kadar ekonomik bir konu gorunumunde olsa da meselenin arkaplanindaki siyasi, askeri, istihbari, diplomatik ve ideolojik unsurlar, yapilan ihalenin 'piyasa kosullari'nda (fair markets?) temel belirleyici oluyor.
Isterseniz konuyu -eskilerin deyimiyle- mefhumu muhalifiyle degerlendirelim; Ihale, piyasalarin "ne bulursan al" modunda oldugu, guzel bir yaz gununde yapilsaydi, ihaleden cikacak rakam ne olurdu?
Not: Konsorsiyumun yabanci ortaginin Rus oldugu ve ayrica 2-3 sene oncesine nazaran enerji fiyatlarinin yerlerde surundugu ve dahi projenin en az 5 - 10 senede bilmem kac milyar dolarlik bir yatirim harcamasi gerektigi gibi konulara girmiyorum bile.
Not2: Bu yaziyi bizi denemek icin yazdiysaniz ask olsun!
Bu mesele benimde kafamı kurcalıyor fakat ekononomi x in son aylardaki bekircoşkun öykünmesi ile bu iş olmaz, meseleyi bilen bir arkadaş yazsada öğrensek. Mesele 22 yıl sonra kar etmeye başlayacak, bu tarihtede devlet almıyorum kardeşim derse fiyatın ne olacağı belli değilse 10 milyarlık yatırımı siz yaparmısınız sayın yazar. Sallıyorum tabii meseleyi bilmediğimden 15 yıl 22 cent den alsa devlet geri kalan 30 yılda 5 centten fazla vermem dese karlı sayılırmı. mümkün mü ? %60 teknoloji devri varmış bunu ekononomik bir değeri varmıdır.
Yazi biraz aceleye gelince boyle oldu. Aslinda bahsettigim 3-4 konu var.
1. Hukumet bu siralar cok kabizlik yapiyor, tutarlar bu fiyata elektrik alirlar. Fiyatlarin bu kadar yuksek olmasinin bir sebebi benim belirttigim gibi ekonomik krizken, diger sebebi de Junior'in belirttigi gibi hukumetin yapmadigi reformlar. Ikincisine bu aralar cok degindim, iki paragraflik yazida bahsetmediysem kusura kalmayin.
2. Bu adamlar bu aralar piyangoyu vs. satacagiz diye ortalikta dolasiyorlar. Asil bahsettigim konu bu idi, uygun fiyata satamazlar.
3. Ozel sektor dogru durust alim-satim zamanlamasi yapamazken devletten boyle bir seyi nasil bekliyoruz? (Ornek Dogan Medya)
Madem beni elestiriyorsunuz ben de size bir firca kayayim. Yazdigim yazilarin bir seyin tum nedenlerini tum acikligiyla ortaya koymasini beklemeyin, bilimsel makale yazmiyorum burada. Ayrica daha once seksen kere bahsettigim seyleri atlarsam da bunu cahilligime vermeyin.
Sayin Havzali,
Bakiyorum siz de hukumeti elestiriyorsunuz!!
Haşa!! hükümeti eleştirmek ne demek, aman tanrım nasıl böyle bir şey yapmış olabilirim. Elim kaymış dilim sürçmüş.Tövbe edip bir soru sorabilirmiyim. Her ne kadar kriz döneminde isekte türkiye garip ülke bankalarda mevduat miktarı arttığı söyleniyor. Sağlam şirketlerde de yatırım yapmadıkları için birikmiş para varmış, Dün birisi(İşbank olabilir) 18 milyar YTL nakitteyiz diyordu.Sanılanın aksine iyi bir fiyat çıkabilirmi?
Not: Nükleer işinde fiyatı görünce bende herkes gibi şaşırdım ama bilmediğim bir şey vardır diye düşündüm.Yorumlarımın ve bloğu ziyaretim sebebi bilgi edinmek. Hükümet lehine 2 kere oy kullandım bunlarında sebebi nisan bildirisi ve cumhurbaşkanılığı seçimindeki restleşmedir.
Yorum Gönder