Buyume ve Butce Gerceklesmeleri

Buyume rakamlari aciklanmis, Orhan Karaca da "surpriz falan degildi siz ekonomiden ne anlarsaniz" dercesine bir yazi yazmis:

"Birinci neden, ta 2006 yılında Merkez Bankası'na başkan seçimiyle başlayan, 2007'de e-muhtıra ile başka bir boyuta sıçrayan ve bu yıl da iktidardaki AKP'ye açılan kapatma davasıyla zirveye çıkan siyasi sorunların tüketim ve yatırım kararları üzerindeki olumsuz etkisi. Öncü göstergeler (CNBC-e tüketim endeksi, otomobil satışları, reel sermaye malı ithalatı, şirket kuruluşları vb) bu etkiyi açıkça gösteriyordu.

İkinci neden, global ekonomide geçen yıl başlayan finansal krizin bu yıl reel ekonomiye yansımaya başlaması ve bunun da ihracatımızı olumsuz etkilemesi. Anlı şanlı iktisatçılarımız nominal ihracat rakamlarını fiyat hareketlerinden arındırıp reel hale getirmeyi akıl edemedikleri için bunu farketmedi. Bunu akıl edebilseler yüksek büyüme tahminlerini dayandırdıkları nominal ithalat rakamlarının da reel hale getirildiğinde durgunluk sinyali verdiğini görebileceklerdi. Dünden beri yazılı ve görsel basında izlediğim bazı yorumlar bu iktisatçılarımızın hala nominal ve reel dış ticaret rakamları arasındaki farkı farkedemediklerini gösteriyor. Hala "İhracat ve ithalat yüzde 30-40 artarken büyüme nasıl bu kadar düşük çıkar" diyenlere rastlanıyor."


Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Yazisinda tek katilmadigim nokta Gungor Uras'a "iktisatci" demesi. Gungor Uras iktisatciysa (iktisat nedir) ben de astronotum.

Ikinci konumuz ise butce gerceklesmeleri.

Iktidar partisinde en iyi performans gosteren bakan bence Kemal Unakitan. Adam bir yandan populistlerle savasirken bir yandan da butce fazlasi verdirmeye devam ediyor. Caldigi cirptigi helal olsun adama.

Ilk sekiz ayda 4.6 milyar butce fazlasi vermisiz. Sene sonunda da butce acigi 17 milyar olacakmis sadece. Bence butce acigi bundan daha da az olur. Bunun 5-6 milyari altyapiya harcanacakmis, geriye kalan 216 milyari nereye harciyorlar cok merak ediyorum!

0 Yorum Var.: