Fiyat Tarifesi Ne Kadardir?

Cocuklara "komik" oldugu zannedilerek Nasrettin Hoca'nin parayi veren dudugu calar hikayesi anlatilir. Komik falan degil, gayet ogretici bir hikayedir ama bizim insanlarimiz isi zevzeklige vurduklarindan hikayeden de ders cikarmasini bilememisiz.

Yeni okuyucularimizdan bir tanesi bize su elestirileri getirmis:

Benim blog yazarlarına nacizane bir eleştirim olacak. Son günlerde Dünya ekonomisinde son derece ilginç ve bundan 10 yıllar sonra da etkileri hissedilecek ve belki üzerinde sayısız araştırma yapılacak gelişmeler yaşanıyor. Keza Türkiye’de bugünlerde yaşanan tartışmalar da oldukça ilginç. Bu gelişmelerin liberal ekonomi politikaları üzerinde de yadsınamayacak etkileri söz konusu. Ancak blog yazarları olarak bu “zor” konuları biraz es geçtiğinizi düşünüyorum. İsterseniz sizin için bir kaç topic önerisinde bulunabilirim. Mesela:

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Okuyucumuzun orneklerine gecmeden araya girip bir iki laf edeyim. Dunya ekonomisinde her zaman ilginc ve yillar sonrasini etkileyecek gelismeler oluyor. Ancak bu konulara deginen yazilara ilgi duyan ve bu yazilarin uretilmesini saglayacak kaynaklari aktaran okuyucularin eksikligi de su goturmez bir gercek. Malumunuz devlet Ekonomi Turk yazarlarina maas vermiyor, tesvik de vermiyor, yazi basina bugun 4 YTL, 1 Araliktan itibaren de 5 YTL fiyat da aciklamiyor; biz her ne kadar kalabalik olsak da oyle findikcilar gibi yol kesip gurultu cikaracak kadar kalabalik degiliz. O yuzden yuk biraz okuyucumuzun omuzlarina biniyor. Madem bu tur yazilari okumaya cok istekli o zaman iki alternatif sunuyorum kendisine.

Birincisi, asagida onerilerde bulundugu yazilarin yazilmasi icin benim belirttigim miktarlarda parayi TEGV'e bagislarsa o konularda yazi yazilmasini saglarim. Ikincisi, "siz anlamazsiniz ben daha iyisini yazarim" diyorsa o durumda TEGV'e 20 YTL bagis karsiliginda kendi yazisini da burada yayinlariz. Bu teklifimiz diger okuyucularimiza da acik. 20 YTL bagis yapanlarin bir yazisini blogumuzda yayinlayacagiz, isterse komunizm propagandasi olsun farketmez.

Okuyucumuzun onerilerine gecelim (benim yorumlarim ve koydugum fiyatlar parantez icerisinde).

1-Fannie ve Freddie ikilisinin devletleştirilmesi serbest piyasa yanlısı ve devletçilik karşıtı politikaların geçerliliğine çok ağır bir darbe vurdu. Bu konuda görüşü olan var mı? (Onemli bir konu, ben de es gecildigini dusunuyorum. Fiyati 10 YTL)

2-Doğan-Erdoğan arasındaki kavganın demokratik rejimlerde işbaşına gelen Hükümetlerin akçeli işlere karışmasının önlenmesi adına yargının tam bağımsızlığının sağlanmasının ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu düşünüyormusunuz? (20 YTL, Keynesian yazabilir mesela)

3-Öte yandan, 4. kuvvet olarak nitelenen medyanın başka sektörlerde yatırımları ve çıkarları her zaman sorunlu bir konu olarak karşımızda duruyor. Medya sahiplerinin başka ticari faaliyette bulunmalarını yasaklayıcı kanunların getirilmesi şart gibi gözüküyor. Böyle bir kısıtlamayı “herkes illegal olmayan her işi yapmakta özgürdür” şeklinde özetlenebilecek liberal prensiplere uygun buluyormusunuz? (Yeni yazarlarimizdan biri yazarsa 20 YTL, Baris yazarsa 40 YTL)

4-Türkiye’de en büyük rent-seeking aktivite alınan arsalar üzerinde yapılan imar değişikliklerinden kaynaklanıyor. Bu durumun önüne nasıl geçilebilir? Haksızca yaratılan rant kamuya nasıl kazandırılabilir? (Izlenimler bu konuya cok iyi uyar, adami gulmekten kirar ayrica: 50 YTL)

5-Hamit Bozkurt adında birinin yazısı hakkında içtenlikle görüş soran bir okuyucunuza cevap olarak “eksantrik emekli maliye müfettişi ekonomiden ne anlar ki” mealinde bir cevap yazmışsınız. Bir insanı fikirleriyle değil de akademik background’u ve kariyeriyle eleştirmek ne kadar doğru? Her ne kadar ortaya koyduğu tezler iddia ettiği gibi özgün falan olmasa da ve kendisi megalomanik bir karakter izlenimi verse de ortaya konan fikirlerde büyük ölçüde doğruluk payı olduğunu ve sizin de bu fikirleri akademik anlamda eleştirmekte zorlanacağınızı düşünüyorum. (Bu konuya paranizi harcamayin derim, arsivlerde cok bahsettik bu konulardan, karistirin bulursunuz. Yok ben ugrasamam diyorsaniz ben 50 YTL'ye istemeye istemeye Hamit Bozkurt'a da Ege Cansen'e de agizlarinin payini veririm) (haaaaa unutuyordum, gorus soran okuyucumuz bunu ictenlikle degil gorev icabi yapiyor. kendisiyle gecmisimiz var, bu tur yazilara dikkatimizi daha once de cok cekmisti, kendisinin tekstil sirketi var ve bundan 2 sene once de kurlarin yuksekliginden sikayet ediyorlardi)

Odemeleri banka araciligiyla yapip dekontunu turkekonomi gmail com adresine email ile gondermenizi istiyoruz.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

5. madde ile ilgili şunu söyleyebilirim.Kamuda görevli maliye müfettişi olsun gümrük müfettişi olsun ülke ekonomisine etkisi, kelli felli bir akademisyenden çok daha fazladır.Yeri gelir öyle bir tebliğin ya da bir kanunun çıkarılmasına vesile olur ki,sonuçları ekonomide direkt olarak hissedilir.Akademisyen ise yazar çizer yetiştirir ama ekonomiye somut etki edemez.Çünkü düdük elinde değildir.
Yanlış anlaşılmasın benim de tercihim akademisyenlerin ekonomideki ağırlıklarının bürokratlardan fazla olması yönündedir ama şu anki manzara böyle değil o yüzden emekli bürokratın görüşlerini hafife almamak lazım.

Not:Yorumlar için tarife mevcut mu?

goktug dedi ki...

Bİ DE 5. MADDE DE KI; HERSEYE RAĞMEN YAŞAMAYA DEVAM EDEN TEKSTILCILERI DE HAFIFE ALMAMAK LAZIM.
VE TABII KI BENCE....

sozkonusu tekstılcı goktug....