Gelecek Yil Faiz Ne Olur?

Okuyucularimiz email atarak bize piyasalarda neler olacagini bu yil veya gelecek yil faiz ne olur seklinde sorularla soruyorlar. Oncelikle sunu soyleyelim ki piyasalar uzerine isabetli tahmin yapmak oyle sanildigi kadar kolay degil, o yuzden de bir cok ekonomist tahmin yapmak yerine tarafli yorum yapmayi tercih ediyor. Kendine ekonomist diyenlerin buyuk cogunlugu senelerdir karamsar yorumlar yapiyorlar, biz bunlarin ipligini burada pazara cok cikardik. Deniz Gokce gibi 1-2 tane ekonomist de surekli iyimser yorumlarda bulunuyorlar.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Benim buradaki ekonomi yorumlarinin amaci yaptigim yatirimlara yon verebilmektir. O yuzden de tarafli yorum yapmak isime gelmez. Piyasalarin ne yone gidecegini dogru bilmem gerekir, ayrica sectigim yatirim araclarinin da dogru hareket etmesi gerekir. Tahminlerimin cogunlugu tutarsa piyasanin uzerinde bir getiri kazanabilirim ve uzun vadede servet sahibi olabilirim. Arada sirada yaptigimiz yorumlarda art niyet arayan okuyucularimiz cikiyor ama gecen 2.5 senede yazmis oldugumuz yazilar ve aldigimiz pozisyonlar yukarida soylediklerimi destekler nitelikte. Inanmiyorsaniz arsivleri karistirin.

Bundan 6 ay once 2007'nin degerlendirmesini yapmis ve 2008'e yonelik tahminlerimizi ortaya koymustuk. Piyasalardaki gelismeler konusunda merakli okuyucularin sorularina yanit verebilmek icin yil ortasinda da bir guncelleme yapma karari aldim. Zaten fazla yazacak vaktim yok, bari yazdigimiz bir kac yazi da dise dokunur olsun. Bakin 6 ay once ben neler demisim ve okuyucular ne yorumlar yapmis:

"Buyume tahminimiz %5. Merkez bankasi "Ver gazi evladim ver gazi" diyerek buyumeye destek cikacaktir.

Kisa vadeli faizlerin %15'e dusmesini bekliyorum ama sonrasinda ne olur bilemiyorum. Orta vadeli faizler %16'nin pek altina dusmes, hatta %20'leri gorur diye dusunuyorum.

Enflasyon oraninin Merkez Bankasinin hedefi olan %4 ile uzaktan yakinda ilgisi olmayacagini dusunuyorum, tahminimce sene sonunda enflasyon en iyi ihtimalle %7 olur, %10'lari tekrar gormemiz de hic ama hic surpriz olmaz.

Dolar bu sene euroya karsi biraz deger kaybeder ve 1.5 civarinda kapanir. YTL karsisinda ise sene icerisinde 1.5 degerlerini goruruz, sene sonunda ise reel olarak sabit kalir ve 1.3 YTL'den kapatir.

Borsa icin tahmin araligim 45000-65000. Kisa vadeli dusunenlere bu sene borsayi tavsiye etmem, en azindan bu seviyelerden alim yapmam. Ben borsadaki agirligimi azalttim ve azaltmaya da devam ediyorum, %35'e kadar dusurmeyi hedefliyorum. Dustukten sonra agirligini arttirabilirim ama bu sonra dusunecegim bir konu. Goreceginiz uzere bu sene bir kriz cikmasini bekliyorum. Olur mu olmaz mi bilmem, olasiligi bayagi yukseldi. Hukumetin yanlistan donup dogruyu bulacagini dusunmuyorum. Bulsalar bile bu etkisini hemen gostermez, gec kaldilar anlayacaginiz. Neticede ben portfoyumu bu ihtimallere gore hazirliyorum. (Kesin cikacagini bilseydim portfoyu bosaltirdim mesela, anlayan anladi.)

Altin almam. Sene sonunda $900'i gecmez diye tahmin ediyorum.

Petrol de almam artik. Bence petrol fiyatlari $130 sinirini gecemez. Bu seviyeye ulasirsa alternatif enerji fiyatlari petrol fiyatlarinin altina dusmeye baslar cunku. Gunes enerjisinin donusumunu saglayan sirketler veya bu konuda teknoloji gelistiren sirketler prim yapar.

Gayrimenkul fiyatlari da cok oynamaz 2008'de. Hatta krizle birlikte fiyatlar bir miktar dusebilir bile.

2008 icin en iyi yatirim stratejisi gecelik faiz veya uzun vadeli enflasyona endeksli bono gibi gorunuyor. Neticede %10 reel getiri elde ediyorsunuz. Bu her ne kadar goreceli olarak dusuk olsa da normalde opup basiniza koymaniz gereken bir getiri. Krizden sonra fiyatlari cok dusen kagitlara girerek getirini arttirmaniz da mumkun.

...Ben de cok riskli bir tahmin yapmis oldum boylece, insallah kaybeden ben olurum demekten de kendimi alamiyorum ama."

Molgu rumuzlu okuyucumuz soyle bir yorumda bulunmus:

"tahminlerinizi önemsiyorum, ama gecen yazıya göre (kriz beklediğiniz yazıya göre) oldukça temkinli olmuşsunuz. yani kriz beklentisinde olan birine göre cok ciddi bir değişim görünmüyor.

gecelik faiz ve bono dısında yatırım yapmayın, oturun evinizde krizi bekleyin diyorsunuz.

ama tahminlerinize göre cıkacak kriz de büyük bir kriz olmayacak herhalde anladığım kadarıyla, cunku verdiğiniz değerlerde ciddi sıcramalar görünmüyor. biz büyük değişimlerin olduğu krizlere alıstık doların 1.30 civarında seyredecegini, faizlerin yuzde 15 civarında oldugu, enflasyon %7'lerde oldugu bir durumu artık krizden saymıyoruz
."

Ben de kendisine: "Sayin molgu, enflasyonun %10'a yaklasacagi bir yilda borsanin 45000'e dusmesi reel olarak %30'luk bir kayba denk geliyor. Buna kriz demeyecegiz de ne diyecegiz?" diye cevap vermisim.

Ozcakir rumuzlu okuyucumuz ise soyle demis:
"Ben bu seneki eur/usd tahminine de katilmiyorum. Bence sene boyunca eur/usd su anda bulundugu 1.47seviyelerinin ustune cikmayacak hatta 1.40 seviyelerine dusecek.

Yatirim olarak enflasyon + 9.95% lik 15-02-2012 kagidi bence de cok iyi bir secim. Ben de enflasyonun dusmeyecegine hatta bir miktar yukselebilecegini dusundugum icin enflasyon + 9.95 % yillik bazda su andaki yillik sabit faizli tahvillerden daha iyi getiri getireceklerdir diye dusunuyorum."


Ozcakir eur/usd tahmininde yanliz degildi aslinda. Sene basinda ekonomistlerin cogunlugu paritenin 1.40 seviyelerine dusecegini dusunuyordu. Oysa simdi parite 1.57; benim 1.50'lik tahminim bile sonuk kaliyor!! Enflasyona endeksli bono konusunda bize katilarak dogru bir tahmin yapmis.

Amarat rumuzlu okuyucumuz da "tegv e 20 ytl şimdiki bağış yerine siz tüyonuzu verseniz biz kazansak daha sonra 20 yerine 40 yatırsak hem enflasyona göre bu 40 20 nin iki katı olmasa dahi epeyce yükseğinde olacak karlı bir yöntem değil mi ?" demis.

Ben de kendisine "Gecen sene bu onerinizi kabul ederdim ama bu sene olmaz. Bir sene sonunda borsanin %20 dustugunu dusunun. Benim soyleyecegim kagitlarin endeksin 5-10 puan uzerinde getiri getirmesi demek sizin %10-15 kaybetmeniz anlamina gelir. Vadeli Islemler borsasini kullanip market neutral yatirim yapacaksaniz o baska. Yine de %10 reel faize sahip bonolarin getirisi kadar kazanamayabilirsiniz." demisim. Aradan gecen 6 ay yine beni hakli cikardi.

Okuyucu yorumlarini bir tarafa birakip degerlendirmemize gecelim.

Birincisi 2008'de cikacagini tahmin ettigim krizin hemen 2008'in baslamasiyla baslayacagini beklemiyordum. O yuzden 2008 icin yuksek bir buyume tahmini olan %5'lik bir buyume bekledigimi soylemisim. Her ne kadar ilk ceyrek buyumesi %6.6 olduysa da 2008'in genelinde buyume rakamimizin %4'un altinda kalacagini bekliyorum simdi. (Deniz Gokce %4.5 bekliyor ama bence iyimser bir tahmin)

Merkez Bankasinin kisa vadeli faizleri %15'e indirecegini ama orta vadeli faizlerin %16'nin altina dusmeyecegini hatta %20'leri gorebilecegini soylemisiz. Gercekten de faizler bekledigimiz gibi yukselmeye basladi. Bugun %22.5 seviyesini gecti. enflasyona endeksli bonolarin faizi %11 civarinda seyrediyor, iki ay icerisinde enflasyon rakamimizin da %13'e dayanacagini tahmin ediyorum. Bu baglamda Eylul gibi faizler %24'e yukselirse sasirmayin derim.

Sene basinda enflasyon hedefi %4 iken biz en iyi ihtimalle %7 olur, %10'lari gormemiz surpriz olmaz demisiz. Dogru demisiz, simdiki %10.7'lik enflasyon benim icin hic surpriz olmadi. Merkez Bankasinin sene sonunda %9-10 civarinda bir enflasyon hedefledigini goz onune alirsak, sene sonunda enflasyonun %12-13 civarinda cikacagini soyleyebiliriz. (tahmin edebileceginiz gibi enflasyon konusunda Merkez Bankasi ne soylerse 3 fazlasini soyluyorum!!!)

Dolarin 1.5 YTL'yi gorecegini, sene sonunu da 1.3 YTL'den kapatacagini tahmin etmisiz. Bu konuda simdilik bir tahminde bulunmayacagim, ama kafasi calisan adamin dolar/YTL kurunda spekulasyona gitmemesini oneririm.

Borsa'nin bu sene %20 civarinda dusecegini tahmin ediyordum. Bir de yaptigim tahminlere karamsar diyorum. Borsa'daki kayip %40'i buldu ama bunun icerisinde bizim politikacilarin payi cok fazla. Sene basinda AKP'nin kapatilacagini, Erdogan'in bu kadar sacmalayacagini beklemiyordum. Neticede temkini elden birakmayip borsanin portfoyumdeki agirligini %35'e indirecegimi soyluyordum.

Altin $900'u gecmez diye bir tahmin yapmisim, yanlis cikti ama cok da kotu bir tahmin degil. Bugun de altin almam cunku daha iyi alternatifler var.

Petrol konusundaki tahminlerim de yanlis cikti, $130'i gectik, $140'i da gectik. Aslina bakarsaniz ortada Israil-Iran savasi tehlikesi olmasa bu aralar petrolu aciga satmayi bile dusunuyorum ama savas riski yuksek gorunuyor ve savas cikarsa birakin $150'i $250'i bile goruruz.

Gayrimenkul'u de onermemisim ama fiyatlar benim sene basinda bekledigimden cok daha fazla dusecek gibi gorunuyor.

2008'in basinda en mantikli yatirim aracinin kisa vadeli faiz veya enflasyona endeksli bonolar oldugunu soylemistim. Benim portfoyun cogu da kisa vadeli faizlerde duruyor zaten, 2-3 ay icerisinde vadeyi uzatma yoluna gidebilirim ama faizlerin oturmasini bekliyorum.

Borsa ne olacak peki? Aslina bakarsaniz borsadaki kagitlar cok deger kaybetti ama Erdogan yonetiminin renk degistirmesi, politik belirsizlik, emtia fiyatlarindaki artislar, kuresel dalgalanmalar gibi faktorler benim hala temkinli olmama neden olmakta. Eger direksiyonda guven veren bir kaptan olsaydi hic yerimde durmaz gozu kapali borsaya dalardim ama ama ama...

Sene basinda gecelik faiz ve enflasyona endeksli bono disinda yatirim yapmayin ve krizin gelmesini bekleyin diyordum. Simdi de faiz disinda yatirim yapmayin ve krizin durulmasini bekleyin diyorum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

8 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Sevgili Ekonomix,

Uzun uzun yazıp, gözlerimizin pasını sildin:) Ben senin tahminlerine güveniyorum. Döviz tutmuyorum. Kıyıda köşede çok az dolarım var ama sözünü etmeye değmez bir miktar. Elimdeki paranın %2'si bile değil. Borsada uzun vadeli düşündüğüm için bütçemden artan parayla ufak ufak düşen hisse senetlerinden alıyorum ama zaten borsa benim portföyümde %5-6 civarında. Elimde Akbank, Garanti, AVIVA, Selçuk Ecza, THY,ve Arçelik hisseleri var. Bunlardan biraz biraz alıyorum. Ancak dediğim gibi bu kağıtların vadesi benim için asgari 10 yıl. Temel olarak 32 günlük faiz ile paramı çeviriyorum. Bir miktar da senin tavsiye ettiğin gibi enflasyona endeksli bonom var. Uzun vadeli yatırım yapmak böyle kriz durumlarında insanın serin durmasını sağlıyor. Yine de gelecek çok karanlık görünüyor bugünlerde...

Blog Sahibi dedi ki...

T'Pol,

Borsanin portfoyundeki payi gercekten azmis, ne o oyle bahsis gibi.

Yine de dedigim gibi enflasyona endeksli bonolarin faizleri %11 civarinda seyrediyor bugunlerde, boyle garanti getiri dururken borsanin inis cikislarina katlanmak cok da akil kari degil.

Bu arada karamsarliga kapilmaya cok da gerek yok. Kamunun GSYIH'a oranla borcu cok dusuk seviyelere geldi. Butce acigi konusunda isi gevsetecek gibi gorunseler bile Unakitan hala agirligini koyabiliyor. Ayrica ozellestirmelere de devam ediyorlar. O yuzden onumuzdeki 5 senede kamunun default riski bence sifira yakin.

32 gunluk faiz oranlari ne kadar bu arada?

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Petrol konusundaki tahminlerim de yanlis cikti, $130'i gectik, $140'i da gectik. Aslina bakarsaniz ortada Israil-Iran savasi tehlikesi olmasa bu aralar petrolu aciga satmayi bile dusunuyorum ama savas riski yuksek gorunuyor ve savas cikarsa birakin $150'i $250'i bile goruruz.

Petrolün bu seviyelere cikmasindaki ana etken pek cok kisi uzun süredir bunu reddetse de "fundamental".

Veri yoklugundan ya da sizin bu blogda fazlasiyla elestirdiginiz bir sürü nedenden ötürü fundamental faktörleri analiz edemeyenlerin iki basit aciklamasi var:

1) Spekülasyon petrol fiyatlarini sisiriyor
2) Jeopolitik

Israil-Iran savasinin etkileri hakikaten fiyata etkisi carpici olur, son 2 haftada bu risk de bayagi artmis durumda. Bu konuda size katiliyorum. Ancak bu faktör fundamental gelismeleri göz ardi edip "savas cikmayacak olsa fiyatlar düser" yaklasimini savunmayi gerektirmiyor bence.

Petrol fiyatlarinin düsmesi icin saglam bir "talep kirilmasi" olmasi ya da arzin ve "spare capacity"nin bayagi bir ziplamasi lazim, bunlarin ikisi de simdilik gözükmüyor. Dolayisiyla fiyatlarin fazla düsecegini beklemeyin derim sahsen.

Cüneyt

serhat dedi ki...

Tesekkurler Ekonomix update icin, bakalim yil sonunda durum ne olacak.

T'pol'un portfoyundeki hisse senetlerinin agirliginin %5'e dusmesi normal, son 6 ayda bu kagitlar yari fiyatina gelirken portfoyun kalani %10 faizle buyumustur, tahminimce o yuzden oran bu kadar dusuktur:)

molgu dedi ki...

zaman sizi büyük bir oranda haklı çıkardı.
borsa konusunda kapatma davasını veri almadığınız için sapma gorulmuş olabilir.
şimdiki bu puslu ortamda öngörüde bulunmak çok daha zor, ama siz bunu da yapabilirsiniz bence.
bekliyoruz ...

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Yahu memlekette "ekonomix bir tüyo verse de parayi vurup köseyi dönsek" diye bekleyen bayagi bir adam var galiba...

Burasi böyleyse özelden nasil mailler aldiginizi tahmin etmek dahî istemiyorum.

Quant_Hyster.Hunter dedi ki...

2008 senesinde petrolde düşüşü sağlayacak en temel faktör ABD seçimleri olabilir. Bu bile petrolü 125-130 $ bandına getirebilir, altını düşünmüyorum çünkü büyük planda ABD-Rusya dışı birliklerin oyundan düşürülmesi vardır. Avrupa Birliği gibi.
2010 yılı sonuna dek ise bir dönemde 300 $ görülecektir düşüncesindeyim.

Kadir dedi ki...

sene başında iheva ve arçelik aldım.koçlar yaktı beni, iheva sevindirdi.sonra yuzde 30 zarardan sonra arçeligi satıp iheva aldım tekrar.inş. yükselirde 16 bin ytl lik master param çıkar.