Geleneksel Sene Sonu Degerlendirmesi

Gecen sene yaptigimiz tahminlere bakmanin zamani geldi. Ilk izlenim olarak 2007'nin 2006 gibi cok karli gectigini belirtmeliyim. Ulke icin kayip bir yil oldu ama yatirimcilar kazandi. Demek ki daha onceki yillarda yapilanlarin ekmegini yemisiz. Neyse lafi fazla uzatmadan degerlendirmeye gecelim. Sonrasinda da 2008 yilina ait tahminlerimi yapacagim.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

Buyume:

2007 icin %4.5 buyume tahmininde bulunmusuz. Tahminimiz oldukca dogru cikacak gorunuyor. Gerci biz yilin ilk yarisinda dusuk sonrasinda yuksek buyume bekliyorduk ama Merkez Bankasinin secimlerden once degil sonra yalakalik yapmaya baslayacagini nereden bilebilirdim.

Faiz:

Merkez Bankasinin dusuk buyume rakamlarindan sonra faizi indermeye baslayacagi tahmininde bulunmusuz. Nitekim de oyle oldu. Biz ikinci ceyregin sonunda bunun gerceklesecegini dusunuyorduk, 3. ceyregin sonunda gerceklesti.

Enflasyon:

Enflasyona yonelik tahminlerimizi Subat ayinin basinda yapmistik. Merkez Bankasinin enflasyon hedefinin tutmayacagini, enflasyonun bizi hayal kirikligina ugratarak %6-7 arasinda gerceklesecegini tahmin etmistik. Whuuuhuuuuuu! Enflasyon %8'in de uzerinde cikarak Merkez Bankasinin ve hukumetin enflasyonla mucadelede ne kadar kararli! olduklarini gostermis oldu. Sene basinda da %4'luk enflasyon hedefine bakarak reel faiz hesaplayanlarin cehaletleri de boylece ortaya cikmis oldu. %18'lik nominal faizler %10'luk reel faize karsilik geliyormus, ve piyasalar bunu herkesten dogru fiyatlamislar.

Dolar:

Sene sonunda 1 dolar 1.5 YTL'den kapatir diye tahmin yapmisim. Buna bakarak "aaa ne kadar da yanlis cikmis bu tahmin" diyebilirsiniz. Ama her zaman dedigim gibi doviz tahmininde onemli olan yonunu tahmin etmektir, bunu becerebiliyorsam basariliyimdir. Ben YTL'nin dolara karsi reel olarak deger kazanacagi tahmininde bulunmustum. Eger dolar kuru 1.6'nin altinda bir degerde seneyi kapatiyor ise bu tahminim dogru cikmis olacakti. Benim tahminim YTL'nin dolara karsi reel olarak %6 degerlenecegi yonundeydi. Neticede YTL bunun cok cok uzerinde deger kazandi.

Ote yandan dolarin euro'ya karsi sabit kalacagi tahmininde bulunmustum, %9 civarinda deger kaybetti. Burada yanildik iste.

Borsa:

Borsanin sene icerisinde 60000'i gorecegini tahmin etmisiz. "Aaa 60000'i gormedi, demek ki tahmini tutmadi" diyorsaniz Allah size vicdan versin diyorum. Neticede borsa bu yil %42 deger kazandi, sene icerisinde de kazanci %50 sinirini gecti. Bizim bu seneyi karli kapatmamizin en onemli nedeni de borsanin yukselmesi idi. Benim icin surpriz olmadi.

Altin:

Altin almayin kazandirmaz tahmini yapmisim. Neticede dolar bazinda altin %30'un uzerinde artti. Bunun boyle olmasinda dolarin deger kaybinin katkisi buyuk tabii ki. Neticede TL cinsinden altin sadece %8 artti. Cok da kotu bir tahmin sayilmaz.

Petrol:

Petrol $50'i gorurse alin, en azindan $70'i gecer demisim. Ne guzel demisim ama. Gecen sene kisin cok ilik baslamsi uzerine petrol $50'in altina Ocak ayinin ortalarinda dustu. O zaman petrol alanlar bugun $95'lik fiyat karsisinda sevincten aglamak istiyorlardir herhalde. Bu tahminimiz de cok dogru cikmis gorunuyor.

Gayrimenkul:

Gayrimenkul fiyatlari tahminimizin aksine pek artmadi, kira artislari da yavasladi. Bunda Merkez Bankasinin faizleri gec indirmesinin ve enflasyonun kotu beklentilerimizin de uzerinde artmasi etkili oldu tabii ki. Bu tahminimiz tutmamis maalesef.

Futbol:
Fenerbahce'nin 10 puan farkla sampiyon olacagini tahmin etmisiz, 9 puan farkla sampiyon olmuslar. Parayi veren dudugu calar. Bu sene de Fenerbahce 6 puan farkla sampiyon olacaktir. Devreyi lider bitiren Sivasspor ise ligi ilk 4 icerisinde bitiremeyecektir (bence 7. falan bitirir ama o kadar detaya girmeyeyim).

2008 ile ilgili tahminlerimiz ise soyle:

Buyume tahminimiz %5. Merkez bankasi "Ver gazi evladim ver gazi" diyerek buyumeye destek cikacaktir.

Kisa vadeli faizlerin %15'e dusmesini bekliyorum ama sonrasinda ne olur bilemiyorum. Orta vadeli faizler %16'nin pek altina dusmes, hatta %20'leri gorur diye dusunuyorum.

Enflasyon oraninin Merkez Bankasinin hedefi olan %4 ile uzaktan yakinda ilgisi olmayacagini dusunuyorum, tahminimce sene sonunda enflasyon en iyi ihtimalle %7 olur, %10'lari tekrar gormemiz de hic ama hic surpriz olmaz.

Dolar bu sene euroya karsi biraz deger kaybeder ve 1.5 civarinda kapanir. YTL karsisinda ise sene icerisinde 1.5 degerlerini goruruz, sene sonunda ise reel olarak sabit kalir ve 1.3 YTL'den kapatir.

Borsa icin tahmin araligim 45000-65000. Kisa vadeli dusunenlere bu sene borsayi tavsiye etmem, en azindan bu seviyelerden alim yapmam. Ben borsadaki agirligimi azalttim ve azaltmaya da devam ediyorum, %35'e kadar dusurmeyi hedefliyorum. Dustukten sonra agirligini arttirabilirim ama bu sonra dusunecegim bir konu. Goreceginiz uzere bu sene bir kriz cikmasini bekliyorum. Olur mu olmaz mi bilmem, olasiligi bayagi yukseldi. Hukumetin yanlistan donup dogruyu bulacagini dusunmuyorum. Bulsalar bile bu etkisini hemen gostermez, gec kaldilar anlayacaginiz. Neticede ben portfoyumu bu ihtimallere gore hazirliyorum. (Kesin cikacagini bilseydim portfoyu bosaltirdim mesela, anlayan anladi.)

Altin almam. Sene sonunda $900'i gecmez diye tahmin ediyorum.

Petrol de almam artik. Bence petrol fiyatlari $130 sinirini gecemez. Bu seviyeye ulasirsa alternatif enerji fiyatlari petrol fiyatlarinin altina dusmeye baslar cunku. Gunes enerjisinin donusumunu saglayan sirketler veya bu konuda teknoloji gelistiren sirketler prim yapar.

Gayrimenkul fiyatlari da cok oynamaz 2008'de. Hatta krizle birlikte fiyatlar bir miktar dusebilir bile.

2008 icin en iyi yatirim stratejisi gecelik faiz veya uzun vadeli enflasyona endeksli bono gibi gorunuyor. Neticede %10 reel getiri elde ediyorsunuz. Bu her ne kadar goreceli olarak dusuk olsa da normalde opup basiniza koymaniz gereken bir getiri. Krizden sonra fiyatlari cok dusen kagitlara girerek getirini arttirmaniz da mumkun.

Ozetle 2007'nin cok karli gectigini soyleyebiliriz. Cikacak tahmini yaptigimiz ama cikmayan bir gayrimenkul var. Parasini "cikacak" dedigimiz enstrumanlara esit olarak yatiran birisi karsiligini fazlasiyla almistir. Uzun suredir surdurdugumuz iyimser tahminlerimize 2008'de ara veriyoruz. Yine de reel olarak bu iyi kazanc elde edemeyecegimiz anlamina gelmez. Turkiye ise 2008'i de kaybedecek ve AKP'nin toplum icerisindeki destegi azalacaktir. Issizlik orani hafifce yukari cikacaktir. Grevlerin sayisi ve siddeti ise artmaya devam edecektir.

Ben de cok riskli bir tahmin yapmis oldum boylece, insallah kaybeden ben olurum demekten de kendimi alamiyorum ama.

Neredeyse unutuyordum. TEGV'e 20 YTL bagis yapan okurlarimiza 2008'de IMKB-100 endeksinin uzerinde getiri saglayacak 3 sirket ismi verecegim. Gecen sene verdigim isimler ortalamada IMKB-100 endeksinin uzerinde getiri sagladilar (mesela GARAN %126 artti).

6 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

"Ama her zaman dedigim gibi doviz tahmininde onemli olan yonunu tahmin etmektir, bunu becerebiliyorsam basariliyimdir."
Ekonomistin akıllısı da böyle tahmin yapar :)
Mutlu yıllar!

molgu dedi ki...

kriz çıkacağına emin olsa ayşe teyzem de portföyünü boşaltır,
önemli olan risk almak değil mi ama.

tahminlerinizi önemsiyorum, ama gecen yazıya göre (kriz beklediğiniz yazıya göre) oldukça temkinli olmuşsunuz.
yani kriz beklentisinde olan birine göre cok ciddi bir değişim görünmüyor.

gecelik faiz ve bono dısında yatırım yapmayın, oturun evinizde krizi bekleyin diyorsunuz.

ama tahminlerinize göre cıkacak kriz de büyük bir kriz olmayacak herhalde anladığım kadarıyla, cunku verdiğiniz değerlerde ciddi sıcramalar görünmüyor.
biz büyük değişimlerin olduğu krizlere alıstık doların 1.30 civarında seyredecegini, faizlerin yuzde 15 civarında oldugu, enflasyon %7'lerde oldugu bir durumu artık krizden saymıyoruz.

ozcakir dedi ki...

2007 basinda usd = 1.4059 YTL idi, yani dolar 1.5 ytl olur tahmini de yon olarak yanlis olmus.

Ben bu seneki eur/usd tahminine de katilmiyorum. Bence sene boyunca eur/usd su anda bulundugu 1.47seviyelerinin ustune cikmayacak hatta 1.40 seviyelerine dusecek.

Yatirim olarak enflasyon + 9.95% lik 15-02-2012 kagidi bence de cok iyi bir secim. Ben de enflasyonun dusmeyecegine hatta bir miktar yukselebilecegini dusundugum icin enflasyon + 9.95 % yillik bazda su andaki yillik sabit faizli tahvillerden daha iyi getiri getireceklerdir diye dusunuyorum.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin molgu, enflasyonun %10'a yaklasacagi bir yilda borsanin 45000'e dusmesi reel olarak %30'luk bir kayba denk geliyor. Buna kriz demeyecegiz de ne diyecegiz?

Sayin ozcakir,

interest rate parity diye bir teori duydunuz mu? 1 dolar =1.50 YTL'lik tahminin yonunu o teori isiginda bir daha hesaplarsaniz memnun olurum.

Cogu kisi dolarin bu yil euroya karsi deger kazanacagini dusunuyor. Ben degil. Amerika'da buyume yavasladikca dolar da deger kaybedecektir.

Kadir dedi ki...

tegv e 20 ytl şimdiki bağış yerine siz tüyonuzu verseniz biz kazansak daha sonra 20 yerine 40 yatırsak hem enflasyona göre bu 40 20 nin iki katı olmasa dahi epeyce yükseğinde olacak karlı bir yöntem değil mi ?

Ben şahsen uzun vadede sahol gibi koç gibi düşünebilecegimiz tekfeni düşünüyorum yalnız bu uzun vade 10+ olarak en fazla kazandıracaklar arasında görüyorum.
bilmem yamuluyor muyum.

bir de bu yorum kısmına neden blogger hesabını zorunlu tutuyorsunuz ben blogger hesabımla girmek istemiyorum.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin amarat,

Gecen sene bu onerinizi kabul ederdim ama bu sene olmaz. Bir sene sonunda borsanin %20 dustugunu dusunun. Benim soyleyecegim kagitlarin endeksin 5-10 puan uzerinde getiri getirmesi demek sizin %10-15 kaybetmeniz anlamina gelir. Vadeli Islemler borsasini kullanip market neutral yatirim yapacaksaniz o baska. Yine de %10 reel faize sahip bonolarin getirisi kadar kazanamayabilirsiniz.

Blogger hesabini zorunlu tutmamizin sebebi spam'i ve gerizekali yorumlari azaltmak. Bayagi da basarili oldu bu yontem.