Piyasalardaki Dususun Nedeni Nedir?

Bugunku dususle birlikte sene basindan beri borsamizdaki kayip %40'a yaklasti. Hukumetin buna verdigi cevap "kuresel bir kriz var, borsalar Amerika'da da dusuyor" seklinde. Bizim borsa tum borsalarla birlikte cikarken "biz yaptik, bizim basarimiz" diye goguslerini kabarta kabarta geziniyorlardi. Biz de o zamanlar onlarin hakli oldugunu soyluyorduk. Simdi de onlarin simdi haksiz oldugunu soyluyoruz.

Her ulke kendi bacagindan asilir. Kuresel faktorler vardir, etkileri de son 5 yilda artmistir ama bunlarin netice uzerindeki etkileri hala bizim yoneticilerimizin netice uzerindeki etkilerden cok cok daha azdir.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Kaldi ki kuresel gelismeler bizi henuz olumsuz etkilememistir. Bunu nereden biliyoruz? Dolar kurundan tabii ki. Dolar kuru 1.4-1.5'ye cikmadan da kuresel gelismelerden sikayet etmek dogru olmaz. Amerika borsasi dusuyor cunku finansal sirketler gayrimenkul piyasalarinda 1 trilyon dolar olarak tahmin edilen rakamlar kaybettiler. Turk bankalari Amerikan piyasalarinda para mi kaybetti ki dusuyor. Hala disaridan borclanabildigimize gore bizim icin cok buyuk bir problem yok.

Bizim problemimiz ne peki? Birincisi hukumetin son 2 yildir dogru durust hic bir sey yapmamis olmasidir. Dogru durust is yapan bir tek Unakitan var, butce acigi bugun icin bile cok dusuk bir seviyede. Ote yandan gecen sene secimlerden once populist adimlar atmasalardi 2007 yilinda butce fazlasi bile verebilirdik. Bugun de faizler biraz daha dusuk olurdu. Oysa biz (erdogan) %3'luk butce acigiyla yetinip bu acigi harcama yoluna gitmenin planlarini yapiyor. Faizleri arttiran birinci faktor bu.

Ikinci faktor yillarca elektrik fiyatlarina zam yapilmamasi ve simdi yapilmak zorunda kalinmasi. Daha yeni %21-22 zam yapildi. Sene basinda da bu kadar zam yapilmisti!! Petrol fiyatlari artiyor, gida fiyatlari artiyor, Merkez Bankasi gevsek para politikasi uyguluyor. Enflasyon %12'e cikacak gecelik faizler %16'da. Erdogan faizler enflasyonu azdiriyor diye sacmaliyor, millet cahil ya, aralarindan yutanlar cikacaktir. Boylece suclu ya Merkez Bankasi ya kapatma davasi acan savci ya da global piyasalar!!! Kendileri sutten cikmis "ak" kasik. Bakin daha piyasalar karismadan hersey normalken, 17 Aralik 2007'de neler soylemisim:

"Turkiye'nin yakin bir zamanda ciddi bir kriz yasamasi olasiliginin oldukca yukseldigini dusunuyorum. Bu ekonomist diliyle "kriz cikacak" demektir, cikmazsa kendime kacis icin acik kapi birakmis oluyorum. Amacim sadece kriz tahmini yapmak degil, simdiden suclularin kim oldugunu belirtmek. Sonra kriz ciktigi zaman kabahati baskasinin ustune yikmaya calismasinlar.

Evet, cikacak krizin en buyuk suclusu Erdogan hukumeti ve onun bir sonraki seviyeye ulasamayan (beceriksiz) ekonomi yonetimidir. Iki senedir mikro reform yapacaklarina saz caliyorlardi. Simdi kis geliyor, karincanin agustos bocegine dedigi gibi "biraz da oynama" zamani geliyor. Ikinci kabahatli ise yukselen enflasyon ve risk ortaminda tef calan Merkez Bankasidir. Piyasadaki faizlerin Merkez Bankasiyla zit yonlere gitmesi bunun en buyuk gostergesidir. Perde onunde Zafer Caglayan'in, perde arkasinda ise diger AKP'li politikacilarin baskilarina yenik duserek hukumetin dumen suyunda hareket etmeye baslamislardir."

Bence bir ekonomist icin cok isabetli tahminler yapiyorum. Bir dahaki yaziya sayisal lotoda kazanacak numaralari yazacagim :-)

2 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

Tebrikler Ekonomix, gercekten benim okudugum en erken ve yerinde uyarilardan biriydi. yalniz bu 2008 icin hisse tavsiyeleriniz ne durumda, bi turlu duyamadik, onlar da basarili gidiyor mu? keske sitede ilk baslarda oldugu gibi sag kosede portfoyunuzdeki hisseleri gorebilsek. Faizle yetinin diyorsunuz, ok ama agirlik tamamen sifir mi hisse icin? bu arada bakiyorum, bu sene vaadettiginiz endeksin uzerinde getiriyi saglayan sektorler sadece demir-celik, gubre ve sigortalar..

Blog Sahibi dedi ki...

2008 hisse tavsiyelerimi ogrenmek icin maalesef TEGV'e 20 YTL bagis yapmaniz gerekecek.

Agirlik konusuna gelirsek sene basinda %35'lik bir borsa agirligi ve %65'lik faiz agirligi onermisim. Bu portfoyun getirisini borsa endeksiyle karsilastirirsaniz daha "saglikli" olur.

Simdi isime boyle geldigi icin soylemiyorum bunu. 2007 yilinda borsa %50 cikacak diye tahmin yaptigim zaman da portfoyumun %75'i borsada %25'i faizde idi. O zaman performans degerlendirmesi yaparken de ben (sadece %75'i borsada olan) portfoy performansimi borsa endeksiyle karsilastiriyordum.