Din ile Tibbin Birbirinden Ayrilmasi: Kurtaj

Amerika'yi cok buyuk bir tehlike bekliyor, gucu ellerinde bulunduran dinciler ulkeyi ortacaga goturecek adimlari atiyorlar. Bu sabah ise giderken NPR'da duydum.

Amerikali Kadin Doktorlari Birligi yeni (ahlaki) kurallarini yayinlamis. Buna gore doktorlar kendilerine kurtaj icin gelen hastalarina "dini sebeplerden" dolayi kurtaj (veya emergency contraception- acil dogum kontrol hapi) yapmak istemiyorlarsa, hastayi kurtaj yapacak baska bir doktora havale etmelerini zorunlu kiliyor. Bunu yapmayan doktorlarin lisanslari iptal ediliyor.

Bush hukumeti bu karari yayinlayan Kadin Doktorlari Birligine bu yaptiginiz hem dogru degildir hem de yasal degildir demis. Gercekten de 2004'de kanun degistirilerek "dini nedenlerden" dolayi gorevlerini yapmayan doktorlar koruma altina alinmis.

Isin asil sebebi Amerika'da uzun suredir dincilerle laikler arasinda gerceklesen laiklik kavgasi. Simdi dinciler (Bush hukumeti) iktidarda olduklari icin kanunlari degistirip kurtaja karsi olan doktorlari koruma altina aliyor. Laikler de buna karsi cikmaya calisiyor.

Bizde de ordu laiklige karsi olan subaylari gorevden uzaklastirma stratejisini uyguluyor, dinciler de bunu engellemeye calisiyor. Siz ne dusunuyorsunuz? Diyelim ki kucuk bir kasabada oturuyorsunuz, kiziniz veya kardesiniz tecavuze ugradi ve ertesi gun doktora gidiyor. Doktor da "inanclari" geregi hastaya hamile kalmasini engelleyecek haplardan vermedi diyelim. Siz bu doktorun elini sikip tesekkur mu edersiniz, yoksa cigerini desip eline mi verirsiniz?

Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller

11 Yorum Var.:

ulas dedi ki...

ABD'nin de türban sorunu benzeri sorunu olmuş. Helal olsun çağdaş medeniyetlerin seviyesinin üstüne çıktık. Biz yıllardır tartışıyoruz adamlar bizi takip ediyor.

Doktor kardeşim yapamam, günah der, tamam yapma dersin. Bu sefer gider yapana baskı da bulunur, psikolojik tacize başlar. Gelen kürtaj yapana müdahale eder. Kürtaj yapan namussuz olur, diğerleri dindar vb.

Altta öyle bir soru sormuşsunuz ki, ABD'de bu sorunun cevabı zamanla değişir diyorum. Magazine, tüketime boğulmuş, bilerek yanıltılan, bilgi kaçırılan Amerikan halkı eninde sonunda dinci bir başkana, dinci bir senatoya sahip olur, diyorum. Hani bizde seyir böyle ya...

Bakalım onlar nasıl çözecek? Ya küresel ultra sermaye çek elini şu dinden be kardeşim, milleti daraltma...

serhat dedi ki...

sizin soru yanlis olmus. tecavuzun ertesi gunu hap istemeye gidene kimse hap vermemezlik yapmaz. cunku orda henuz bebek olusmamistir, ayri bir varlik olarak kabul edilemz. sizin bahsettiginiz dogum kontrolune girer kurtaja degil. kurtaja karsi olanlar belli bir sureden sonra (10 hafta sanirim) anne karnindaki bebegin ayri bir canli olarak degerlendirilebilecegini, o bebegi almanin da cinayetten farkli olmadigini dusunuyorlar. din de bu yuzden yasaklamistir, ki sizin basliginizin zitti, bilim de dini destekler bu konuda.

Unknown dedi ki...

Sizin aciklamaniz toptan yanlis olmus.Cunku yanlis bir bilgiye dayaniyor.

Dini nedenlerle kurtaja karsi olanlar sperm ve yumurta birlestiginde bireyin olustugunu dusunuyorlar. O yuzden ertesi gun verilen hapa da karsilar.

http://www.nrlc.org/abortion/wdlb/wdlb.html

ekşi iktisat dedi ki...

aslinda amerika'da bu tip mucadeleleri verenler amerika'nin liberal ve libertaryenleri. evanjelist ahlak anlayisini tum topluma empoze etmek isteyen dincilere karsi ozgurluk mucadelesi veriyorlar. bakalim biz de gelecekte kurtaji, evrim teorisinin okullarda okutulmasini, genclere dogum kontrolu yerine ahlak dersleri verilmesini falan tartisacak miyiz?

ulas dedi ki...

DR. Jeykll'ın yorumundan hareketle Amerika'da liberaller ve libarteryenler, Evanjelist din tacirlerine karşı bizdekilerde onun Türkiye versiyonuyla el ele kol kola, hey maşallah...

Mister No dedi ki...

Demek ki ABD'deki liberaller/libertarianlar bizim liberaller gibi AMAcı değil.
Biz liberaliz ama çocuklarımızınkötü örnek olmasın diye başkaları biraz hayata otosansür uygulasın canım.

Mahmut Alpi dedi ki...

suc ve sucluyla mücadelede en etkili yol kürtajın serbest olması

küstajın sadece ahlaki yönünü düşünüp sonuçlarnı ihmal etmek çok yanlış olur.

örnek: bushun annesi kürtaj yaptırsaydı dünya bir boktan kurtulmuş olurdu.

zaten bir süre sonra bizde de kürtaj yasak olur böyle giderse

oradaki cumhuriyetciler dinci!
bizdekiler demokrat mı oldu şimdi ?

herackles dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
herackles dedi ki...

Hocam şu işin içinden çıkamadım, bir el atsanız:

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış:
"Merkez Bankası rezervinin şu anda 70 milyar Dolar civarında olduğunu belirten Bağış, “Yani sayın Başbakanımız şimdi talimat verse, Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu değil, 1 kere bir anda 10 kere ödeyecek güce kavuştuk” dedi."

Bizim net dış borç stokumuz 127 Milyar dolar değil mi?

10*127=1.270 milyar dolar etmez mi?

Bizim Milli Gelirimiz ne ki?

Hem dış borç böyle mi ödeniyor?

Yoksa bu Sn.Adam işkembeden mi sallıyor...

Ya da ben mi sallıyorum?..

ekodok dedi ki...

Herackles,

Adam "IMF'ye olan borç" diye açıkça belirtmiş zaten. Ne diye aklınız toplam borca gitti ki? IMF'ye olan borç da Şubat 2008 rakamlarına göre tam 7 milyar dolar (Kaynak: http://www.hazine.gov.tr/stat/merkeziyonetim_ist.htm). Yani adam doğru söylemiş. Tabii 7 milyar doları vadesi geldikçe ödemek yerine bir anda ödemek ne kadar doğrudur orası ayrı bir tartışma konusu.

herackles dedi ki...

eh, bizdeki kafa "bu adamlar hep yalan söyler" diye çalıştığı için...