IMD’nin yayinladigi bu rapor “competetiveness”(rekabetcilik) endeksi baz alinarak yaziliyor. Endeksin makro ekonomik performans, devletin verimliligi, is dunyasinin verimliligi ve altyapi (ki altyapinin icinde teknolojik altyapi, ve egitim altyapisi gibi alt gruplarda var) olarak dort ana kategoride 300’un uzerinde kriteri var. Her ulke bu degisik kriterlere gore puanlaniyor ve siralaniyor.
Rapora gore Cin, Rusya, Hindistan, Slovakya, Estonya, Isvec, Avusturya, Avusturalya, Danimarka, Isvicre ve Hong Kong son senelerde ulkerinde rekabetci ortami gelistirmisler, ve Amerika’yi yakaliyorlar. Diger taraftan Endonezya, Italya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Filipinler ve Fransa rekabetcilikte geriye gitmisler. Gelelim buyuk soruya; Turkiyemiz ne durumda? Turkiye 2006’da 55 ulke icinde 43. sirdaymis. 2007’de 48. siraya gerilemisiz. Demek ki, rekabetci ortami tam olarak saglayamamisiz. Hatta son on sene icinde rekabetciligimizin her sene azaldigini soyluyor rapor. Rekabetci bir ekonominin ulkenin kalkinmasina olan katkisinin yadsinamayacak kadar buyuk oldugunu dusunursek, son yillardaki dusus trendimiz goz onune alindiginda durumumuz cok da ic acici degil gibi. Ama tabiki bunlar anlamsiz seyler. Kim takar IMDnin raporunu laik-dinci, AKP-CHP, Fenerbahce- TFF gibi onemli meselelerimiz varken.
Tutumluluk Nedir Nükleer Enerjinin Zararları Nükleer Kirlilik Nükleer Nedir Fraktallar Sosyalizm Nedir
IMD ekonomik ve ticari gucun yavas yavas gelismekte olan ulkelere gectigini ve onumuzdeki yillarda gelismis ulkelerle gelismekte olan ulkeler arasinda sorunlarin yasanabilecegini soyluyor. Rapora gore hem rekabetci ortam yaratan hemde ekonomisinde ilerleme gosteren ulkelerin(Rusya, Cin ve Hindistan basta olmak uzere), yurtdisinda yatirimlar yapmaya calistiklarini bunun da bilhassa Avrupa’da korumaci politikalara sebep oluyor.
3 Yorum Var.:
Rekabetçi olabilmek için bunun ne olduğunu iş dünyasının da anlaması
gereklir.Yalnız firmalar farklı dünyalarda ve bir o kadar da çağdışı,örneğin verimliliği anlıyorlar ama yanlış anlıyorlar ,kötü yönetiliyorlar ,diğer taraftan yaptıkları işlere kör dalışı giriyorlar.Bizce kafa yapısının değişmesi anlamında beyin transferi gerekiyor
Yine de bunu düzeltmek siyaseti bir yana koyarsak bizim elimizde
iyifirma.blogspot.com
Beyin trasferi hoşuma gitti!!
de bu nasıl olacak?? Çözüm önerirken bunun yollarını da belirtmek lazım!!
Verimlilik konusu memlekette gerçekten sorun bence de!! anlatmak lazım verimlilik bir odada geçirdiğin saatlerle doğru orantılı değil!!
Yollarını bilahere beyan edeceğim...
Ozge
Yöntemleri benim blogda çok çalışmak ,boş çalışmak ve beyin göçü desteklenmeli başlığıyla yazmıştım.
Umarım bunu belirtmem ekonomitürk 'e saygısızlık olmamıştır.
iyifirma.blogspot.com
Yorum Gönder