Yaman Toruner yalan mi soyluyor

Yazılarında gerçekleri tahrif ettiğine çokça şahit olduğumuz Yaman Törüner, bugün köşesinde "Aslında ne oldu" başlıklı bir yazı yazmış. Eee huylu huyundan vazgeçer mi, yine bir gerçeği tahrif etmiş. Yazısının sonunda şunları yazıyor ve arkasından da bir grafik veriyor.
  • Kişi başına milli gelirimiz 5.000 dolar düzeyini geçti. (Hükümetin ekonomiyi anlatırken en çok övündüğü şey)
  • Aslında, bu rakam "değerli Türk lirası" sayesinde yüksek görünüyor. Bunu bile, bir tarafa bırakır, İngiliz Economist dergisinde de yayımlanan aşağıdaki tabloya bakarsak, bizim bu konuda da çok gerilerde kaldığımız görülür. Satın alma paritesiyle düzenlenen bu tabloya göre, 1.3 milyar nüfusa sahip Çin'de bile kişi başına düşen gayri safi milli hasıla bizimkini geçmiş vaziyette.
  • Aslında, ilerlemiyor; geriliyoruz.
Aslında Yaman Törüner yalan söylüyor. Verdiği grafikte Türkiye'ye ilişkin verileri vermeyip (herhalde The Economist'teki grafiğin aslında yoktu ama zahmet edip bunları kendisinin bulması gerekirdi), grafikteki ülkelerin satınalma gücü paritesiyle (SGP) hesaplanmış verileriyle Türkiye'nin cari kur ile hesaplanmış verisini karşılaştırmış oluyor.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Yani elmalarla armutları kıyaslıyor. Biz bu zahmete girip veri kaynağının aslına gidip araştırdık. Sonuçta aşağıdaki grafiği ortaya çıkardık. Gördüğünüz gibi Çin son 30 yıldaki hızlı büyüme temposu sayesinde bize çok yaklaşmış olmasına rağmen henüz önümüze geçmiş değil. Fakat Törüner ve onun gibi düşünenlerin ekonominin önüne koydukları taşlar sayesinde Çin'in bizi geçeceği günler çok uzakta da değil. Çin'in aramızdaki farkı en çok kapattığı dönemin Törüner'in Türkiye'de MB Başkanı, Bakan vb görevlerde olduğu 1990'lı yıllar olduğunu da bu arada belirtelim. 1990'lardaki kayıp 10 yılın sorumlularından biri olan Törüner'in ekonomideki olumlu gelişmeleri görmezden gelmesine hiç de şaşmıyoruz doğrusu.

8 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Hoş geldiniz.. iyiki geldiniz.. economix sağ gösterip sol vurdu. politikacı arıyorum dedi ekonimist transfer etti..

yaman törüner noktasında ise fazla söze ne hacet sizinde berlirtiğiniz gibi kendi dönemindeki icraatlara bakabilir ve ziya paşadan şu vecizeyi ekleyebiliriz.

aynası iştir kişinin lafına bakılmaz...

ziya paşam nerdesin..?yaman paşa sallıyo

Pasha dedi ki...

Kisi basina milli gelir ile kisinin sistemden mutlu olmasi arasinda %100 bir korelasyon yok. Yaman baba da bunu soylemeye calismis galiba. Yani milli gelir kisi basi 10,000 dolar olsa da, devlet babanin Ziraat bankasi eskisi gibi benim parama %20 reel faiz vermiyor diye aglasanlar olacaktir.

Yaman pasanin unuttugu bir konu da asiri degerli TL'ye ragmen ihracat rekorlari kirmamiz.

Adsız dedi ki...

Bence haksızlık ediyorsunuz.
Okulda dersine bile girmeye kimsenin tenezzül etmediği bir başbakan hocanın bakanından çok şey bekliyorsunuz

Adsız dedi ki...

"Törüner'in Türkiye'de MB Başkanı, Bakan vb görevlerde olduğu 1990'lı yıllar olduğunu da bu arada belirtelim."
İyi bir noktadan yakalamışsınız.

Cebir Kismiturev dedi ki...

Yapilan son nufus sayimina gore turkiyenin tahmini nufusu 68 Milyon (73 milyon degil) bu kisi basina dusen milli geliri yalasik %10 artirir gibi geliyor. Dogrumuyum yanlismiyim siz soyleyin.

Adsız dedi ki...

Geçen günlerde de başka bir meşhur yazrımız gelişmiş ülkelerin(çin,hindistan dahil)ortalama yüzde 7 büyüdüğü bir yılda gdp nin 6,1 büyümesini başarısızlık olarak değerlendirmişti bizim potansiyelimiz daha büyükmüş zira.

90'larda bu ülkeler ortalama yine bu hızlarda büyürken biz yüzde 2 ortalamayı tutturamamıştık.

fatih

Adsız dedi ki...

düzeltme: gelişmekte olan ülkelerin olacaktı

fatih

mr. brooks dedi ki...

bu bana geçenlerde okuduğum bir benzetmeyi hatırlattı:

Kötü niyetli bir iktisatçı istatistiği, bir sarhoşun elektrik direğini kullandığı gibi kullanır. Aydınlanmak için değil, destek almak için.