Gordugu her fiyat artisina balon diyeni Allah balon etsin

Ahmet Bey vari bir baslik attim ama baska turlu insanlarin anlayacagi yok. Bu yazida Yigit Bulut'un yazdiklarini elestirecektim ama Salih Neftci son anda menzilime girdi. Yigit Bulut dogru bir sekilde ulkemizdeki gayrimenkul fiyatlarinin benzer ulkelere kiyasla hala cok ucuz oldugunu soyluyor. (Borsaya gelince niye ayni yontemi kullanmiyor bu gerizekali anlamis degilim, ya da gayrimenkul fiyatlarini analiz ederken "130000 dolarda destek, 150000 dolarda direnc var" muhabbetlerine girmiyor?) Muhtemelen yabancilarin ucuza almasina gicik olmus. Eeee bu isler boyle, sen almazsan el oglu gelir alir, herkes bizim milletimiz gibi salak mi evini satsin dolara yatirsin (kriz spekulasyonu yapanlari bundan once buraya tasimistik hatirlarsaniz). Neyse, Yigit Bulut'un asil elestirilmesi gereken onerilerinin elestirilmesini ilgilenen okuyucularimiza birakalim. (genis kapsamli guzel bir yazi yazan olursa anasayfaya da tasirim yazinizi)

Arbitraj Nedir    Broker Nedir    Altın Yorumları    Portföy Nedir    Petrol Fiyatları    Nükleer Santraller    Sosyalist Nedir

Daha mantikli yazilar yazan Salih Neftciye donelim. Salih Neftci 7 Eylul 2005 tarihinde yazmis oldugu bir yazida Amerikan gayrimenkul balonu konusunu bir yildan fazla bir suredir isledigini belirtiyor, ayrica bu balonun patlamak uzere oldugu konusunda okuyucularini uyariyor. Demek ki Salih Neftci 2004 yilinin ortasindan itibaren Amerika'da bir gayrimenkul balonu oldugu yonunde turku soyluyor. Cok "ileri" goruslu yorumcumuz gayrimenkul fiyatlarinin dusecegini tam tamina 2.5 yil onceden gormus.

Salih Neftci balon var dedigi zamandan bugune Amerika'da gayrimenkul fiyatlari %20 artis gosterdi. Simdi burada tekrardan balon vardir yoktur tartismasina yeniden girmeyecegim, elimde cok daha eglenceli malzeme var. Sayin Neftci bugunku yazisinda "Bizim kişisel gözlemlerimize göre Londra, Şanghay, New York, Paris veya Cenevre gibi kentlerde konut fiyatları son 4 yıl içinde ortalama yüzde 12-15 gibi bir oranda arttı. Yani neredeyse ikiye katlandı." diyor. Sonra da sunlari soyluyor:

"Bir kere, Amerikan emlak piyasası durulsa bile biz bunun fiyatlarda en fazla yüzde 5’lik gerilemelere yol açacağını düşünüyoruz. Büyük bir göçüş çok küçük bir olasılık."

Evet, yanlis okumadiniz. Inanmiyorsaniz bir kez daha alinti yapayim, ama once gozlerinizi ogusturun, sonra kendinize cimdik atin, ruya gormediginize iyice kanaat getirdikten sonra tekrar okuyun:

"Bir kere, Amerikan emlak piyasası durulsa bile biz bunun fiyatlarda en fazla yüzde 5’lik gerilemelere yol açacağını düşünüyoruz. Büyük bir göçüş çok küçük bir olasılık."

IKKI BUÇÇUK yildir gayrimenkul balonu var diye kafamizi sisiriyorsun, patlarsa cok fena olur diye yazilar yaziyorsun, fiyatlar bu arada %20 yukari gidiyor, ondan sonra da kalkip fiyatlar dusse dusse en fazla %5 duser mi diyorsun? Ortada bir balon varsa o da Salih Neftci balonudur, ve bu balon da Salih Neftci tarafindan 29 Mart 2007 tarihinde sondurulmustur.

Karamsar yorumcularin kafasinin basmadigi sey bu iste. Fiyatlar yukari gidiyor. Bunlar hemen sazan gibi atlayip "balon oldu, balon oldu" demeye basliyorlar. Fiyatlar daha da yukari gidiyor. Oncekine balon diyen bu kisiler daha da yukselen fiyatlardan sonra seslerini iyice yukseltiyorlar. Fiyatlar daha da yukari gidiyor. Aradan bir iki yil gectikten sonra fiyatlarda beklenen gerileme yasaniyor. Ama ne gorelim, olay korkulan boyutlarda degilmis. Gerileme cogu zaman ufak boyutlu oluyor ve fiyatlar karamsarlarin ilk kez "balon oldu" dedigi seviyelerin cok uzerinde bir seviyede seyrediyor.

Yine de Neftci'nin balon konulu haberlerinin devamini diliyoruz, niye mi? Onun balon var satin dedigi malin fiyati yukariya gidiyor da ondan.

0 Yorum Var.: