Internet 2.0 Ne Demektir

Internet kullanıcıları interaktif çalışmayı sevdi. Ekonomi yazarları artık daha dikkatli yazıyorlar. Yazıların kalitesinde önemli sayılabilecek iyileşmeler var. Bunu EkonomiTürk gibi blogların varlığına borçluyuz. İnsanlar fikirlerini, çalışmalarını, analizlerini, yorumlarını, şiirlerini, şikayetlerini, videolarını, beğenilerini, beğenmediklerini, bebeklerinin büyüme hikayelerini, yaptıkları yemeklerin güzelliğini, resimlerini paylaşıyorlar. Paylaştıkça da mutlulukları artıyor. İnternet bu paylaşımın ana omurgası olma özelliği kazanıyor. Bloglar da bunun önemli bir parçası. Katılımcılarla oluşturulan projeler bir hayli başarılı oluyorlar.

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Başarı örnekleri çok fazla. Birkaç örnek verelim. Ebay başlı başına bir başarı hikayesi... İnsanlar istedikleri ürünü internet ortamında ihalelerle alıyorlar, satıyorlar. Türkiye’de GittiGidiyor aynı amaçla kuruldu ve hayli mesafe katetti. Uluslararası ticaret yapanlar AliBaba’ya mutlaka uğruyorlar. Wikipedia artık en büyük interaktif ansiklopedimiz. Aradığınız herşeye ulaşabildiğiniz bir kaynak. Vikipedi, bu ansiklopedinin Türkçe versiyonu ve hızla gelişiyor. YouTube çektiğiniz videoları internette paylaşıma sunarak bir yılda sıfırdan 1.65 milyar dolarlık bir şirket oldu. Ekonomi doktorasını bitirip iş bulma aşamasındaki yeni doktoralı gençler de piyasayı hayli şeffaf hale getirdiler. Kim hangi üniversiteden mülakat almış, kim nerde seminer verecek, hangi üniversite kime teklif verdi. Hepsi internette. Tamamen interaktif internet sayesinde. İnternet kullanıcıları bu tarz projeleri sevdi. Kendinin içinde olmadığı projeleri çok da fazla desteklemiyor kullanıcılar. Gazetelerin bile artık haberlerinden çok haberlere yazılan yorumları okunuyor.

Dünya Bankası kendi çalışanlarının kurduğu bir blogda yeni projeler öneriyor. Küçük işletmelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerin şehir yöneticilerinin projeleri getirip finansman aradıkları ve projeyle ilgilenen kuruluşların da projeye ihale usulu teklif vererek almaya çalıştıkları bütün kalkınma içerikli projelerin gündeme alındığı ve projelendirildiği bir websitesi bir örnek. Kitaplarda saklı bütün bilgilerin Google vari büyük arama motorlarına yüklenerek basılı yayınlara oturduğunuz yerden ulaşma imkanı sağlayan proje bir başkası. Google Maps artık vazgeçemediğimiz bir kaynak. Bu haritanın üzerinde gideceğimiz bir yere tıkladığımızda oradaki havadurumunu, arkadaşlarımızı, okulları, üyesi olduğumuz kuruluşun orada yaşayan üyelerini gösterebilecek bir interaktif harita örneğin ne kadar işimize yarardı. Bu projelerin bir kısmı gerçekleştirilen bir kısmı da girişimciler arayan projeler. Girişimciliğin sonu yok. Düşünebildiğiniz ve ihtiyaca cevap verebildiğiniz sürece internette varolmak ve bu varolmayı ticari servete dönüştürmek mümkün. Google, Yahoo, Ebay, YouTube örnekleri karşımızda.

Bu kadar interaktif hayattan bahsettikten sonra gelin biz de birlikte hayal etmeye çalışalım. Acaba nasıl bir servis olsa işimizi fazlasıyla kolaylaştırırdı. Bakarsınız geleceğin girişimcilerine bir iş fikrini de biz veririz. Kimbilir... Yok eğer bu fikir tutar ama bunu ben uygulayıp zengin olacağım derseniz o başka...

Hemen ben başlayayım. Ekonomix’in başı yardımlarla dertte mesela. Yardım yapmak istiyor ama yapacak muhatap işleri oldukça zorlaştırıyor. Bu durumda internetten yardım yapmayı kolaylaştıracak bir web sitesi de pekala güzel bir proje olabilir. Yüzlerce kurumun üye olduğu bir tıkla arzu ettiğin kuruma yardım yapabileceğin bir site. Cüzi bir komisyonla pekçok kurumun ve yardımseverin işini kolaylaştırabilirdik belki de...

Ya da akademik hayatta insanlar binlerce makale üretiyor pekçoğu bu yapılanların uygulayıcıları konumundaki yöneticilere daha ulaşmadan yok olup gidiyor. Şöyle bir siteniz olsa mesela. Akademik çalışmaları tekniğe bulaşmadan anafikriyle vakti çok kısıtlı yöneticilerin kullanımına sunacak bir site. Pekçok insanın çok işine yarardı eminim.

Veya şehrinizin bir yemek ve restoran sitesi olsa. İnternete girseniz hangi lokantadan yemek istiyorsanız onu seçseniz menüden sipariş verseniz ve yarım saat sonra siparişiniz evinize gelse. Ne rahatlık olurdu değil mi?

Benden bu kadar biraz da sizin fikirlerinizi duyalım efendim.

Selcuk Hakan (selcukh61.blogcu.com)

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

evde bulamadığımız eşyaları bulacak bir arama motoru

search string= "where are my blue socks"

Adsız dedi ki...

Gorunen o ki herkes fikirlerini kendine sakliyor. Ben de soyle bir websitesi onereyim

Yalan yanlis haberleri haber verecek bir site. haber girildiginde yalan diye not dusecek.
bizim iflah olmaz basinin akli basina gelir belki
umut yok ama

Adsız dedi ki...

En son öneriniz olan şehrinizdeki restaurantan yemek ısmarlama fikri ülkemizde var. Üç büyük ili kapsasa da oldukça işe yarayan bir site. www.yemeksepeti.com
Ayrıca şöyle bir site de duymuştum. Gece belli bir saatten sonra dışarıdan temin edilmesi zor olabilen ancak ihtiyaç duyduğunuz ürünleri (İlaçi işkembe çorbası !!! vs.) bulan bir site de varmış.
Bizim ülkemizde orjinal fikirler bitmez

Adsız dedi ki...

evet mesela www.yalanhaber.com...

ama basındaki yalan yanlış haberleri deşifre etmek için...

Adsız dedi ki...

Internet yüzyılın icadı. Bunu kimse inkar edemez! Güvenlik sorunu da halledilirse çok yakın zamanda herşey internet üzerinden halledilebilecek! Bazı klasik olaylar mesela kitapçıdan kitap alma vs vs hala devam etse bile bizim çocuklarımızın bunu da yapacağını hiç zannetmiyorum, sadece nostaljik bi uğraş olarak yerini alır!

yazıldığı gibi bizim ülkemizde orjinal fikirler tükenmez ama benim naçiz isteğim ( belki de vardır!) ya da fikrim bu konuda şöööyle olabilir:

prestijli üniversiteler fiziksel olarak hiç bir şekilde eğitim verilen yere gidilmeden üniversite eğitiminden başlayıp, diğer konularda görüntülü ve sesli çoğul katılımlı eğitim verebilirler. gerçi biliyorum online education olayı var ama boyutu nedir hiç araştırmadım açıkcası! bu haliyle benimki pek de bi orjinal fikir sayılmaz ama bu işin yayılması bence tek olmasındna çok daha önemli!

Benim internette en çok hoşuma giden şeylerden biri tatil ve/veya vs için başka bi ülkedeki biriyle ev değiştokuşu olayıdır! Süper bi şey ve bir gün ben de denemeyi düşünmekteyimdir. Bankacılık işlemlerini hiiiçç banka şubesine gitmeksizin yapmanın rahatlığını bilmeyenler güvenlik tedbirlerine dikkat etmek suretiyle bunu öğrenseler çok iyi olur ama bunları zaten çok fazla kişi yapmakta ve dediğim gibi çok yakın zamanda bizim ebeveynlerimiz hariç ( o da kısmen) herkes yapacak!

İnternet üzerinden çevre ile ilgili etkili şeyler yapılabilir ki kanımca çok yakın zamanda hayatımızı topluca etkileyecek en önemli şey budur, geleceğin toplumu ki bu gelecek kapımızda, üremeyen ( ki tavsiye ederim, çünkü yaşanabilir bir dünyayı çocuklarımıza bırakmadık! ha yine de üreriz, doğal seleksiyon var gidenler gider kalan dostlar bizimdir kafasındaysanız onu bilemem, ekonomik faaliyetlerin de değişen iklim şartlarına uyduğu ama daha kapalı bir alanda sürdürülen çünkü global dünya diye bişey kalmayacak! zorunlu göç ve belli bölgelerde yığılmaların olduğu bu nedenle her tür karmaşanın söz konusu olduğu bir şekil alacak! Eğer şimdi bi çözüm bulunmazsa! çözüm bulunduğunda eğer hemen adım atılmazsa! ben atılmayacağından eminim! bu durumda size tavsiyem iki adet olacak bir Deniz Gökçe'nin 3 gündür yazdığı yazıları okumak, iki carpe diem yani anı yakalamanız...

Haydi kalın sağlıcakla

Adsız dedi ki...

Evet hayatımız -The Sims diye bir pc oyunu vardı ona doğru gidiyor gibi gözükse de sanırım bundan kaçış yok... geçmişe özlem duyanda, bugünkü teknolojiden hoşlanmayan ve kullanma özürlüyüm diyende artık bu teknolojiyi daha doğrusu interneti sürekli kullanır hale geldi.
İnternetin bu kadar gelişmesine karşılık altyapı konusunda ülkemizin hiç yatırım yapmaması beni ürkütüyor açıkcası. USA'da internetin alternatifi internet2 diye çalışmalar vardı sanırım. Bunlar şu an ülkemizde çok gündeme gelmese de araştıran ve internetin geleceği için kafa yoran insanlar var. Biz de ise msn'de kız avlama, elalemin internet şifrelerini çalma gibi şeylere kafa yorma yönünde trend var.
Neyse baya karşık bir yazı yazdım ama sonuçta toparlarsam. İnternetin bu kadar gelişmesi ve orjinal fikirlerin çıkması beni hem sevindiriyor hem de altyapının bunu kaldıramama ihtimaline karşı ülkemizin duyarsız olması beni endişelendiriyor.

Hoca ile Eşşek dedi ki...

E: Hoca, bak sana diyo!
H: Ne diyomuş?
E: Bi şey de sen icad etsene, koskoca hocasın, bi fikrin yok mu?
H: Ben alasını yaptım karakaçan.
E: Ne yaptın?
H: Yahu eşşeği internete soktuk, daha ne olsun?
E: ?
www.hocaileessek.blogcu.com