O yazinin yazilmasinin sebebi cogu zaman cok saglam yorumlar yapan Morgan Stanley ekonomisti Serhan Cevik'in "Reel faizler, beklenen enflasyon oranlari ve nominal faizler goz onune alindiginda %13.5 gibi bir rakama karsilik geliyor; bu rakam cok yuksektir. secim yilinda olmasi gereken rakam %10'dan fazla olmamalidir" ifadesiydi. Biz de buna karsilik "Anketle hesapladiginiz enflasyon beklentisini burada kullanamazsiniz, onemli olan parayi bastirip tahvil alan kisinin enflasyon beklentisidir. Madem reel faiz olmasi gereken %10'dan 350 bazpuani daha fazla, sirketin sermayesini gelsin Turkiye'ye yatirsin" demistik. Reel faiz bugun piyasada %10 olarak belirlendigine gore bizim hakli oldugumuz ortaya cikmis oldu. Reel faiz onun soyledigi gibi %13.5 degil, onun olmasi gereken olarak belirttigi %10 civarinda gerceklesti. Bu durumda ortada bariz bir arbitraj imkani da kalmiyor degil mi?
Tutumluluk Nedir Nükleer Enerjinin Zararları Nükleer Kirlilik Nükleer Nedir Fraktallar Sosyalizm Nedir
%10'luk reel faizlerin baska bir anlami da var. O da 5 yil vadeli beklenen enflasyon oraninin %7-8 civarinda oldugudur. 5 yil vadeli nominal faizler %17-18 araliginda seyrettigi icin bu sonucu cikariyoruz. Demek ki piyasadaki oyuncular da benim gibi enflasyonu dusurmenin kolay olmayacagini dusunuyorlar.
Ote yandan, bana sorarsaniz %10'luk reel faizler cok cazip yatirim araclaridir, ozellikle parasini YTL olarak kazanan ve Turkiye'de emekli olacak kisiler icin. Bu firsat kolay kolay bir daha ele gecmez, demedi demeyin, paranizi harcamayin, biriktirin, %10'luk reel faizlere atlayin, hem de baliklama atlayin. Uzun sure bu seviyelerde kalmaz.
Haber turumuzun ikinci duragi doviz. Bundan yaklasik 3 ay once bir kisim ekonomist "doviz kisa vadede ilginc olmaya basladi" diyerek bize paramizi TL'den dolara cevirmemizi tavsiye etmisti. Biz de bu kisileri "Doviz Alin Diyenlerin Listesi" baslikli bir yazi ile afise etmis, ve Subat sonunda bu kisilerin hesabini kesecegimizi soylemistik. Daha 1 haftalari var, ancak bugun bu konu ile ilgili ilginc bir haber gozume carpti. Haberde "Yabancı para girişinin devam etmesiyle düşüş trendine giren dolar, 1,38 YTL'de tutunmaya çalışıyor. Merkez Bankası'nın bu gelişmeler karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda farklı görüşler var. Bazı uzmanlar, 1,37 YTL seviyesinden müdahale beklerken bazıları da Merkez'in müdahalesini sürpriz olarak görüyor" deniliyor. Neyse soyleyeceklerimi haftaya birakayim.
Haber turumuzun son duragi gayrimenkul sektoru. Habere gore 2006 yilinda yabancilara $2.9 milyarlik gayrimenkul satisi gerceklestirilmis. Turkiye'de gayrimenkul fiyatlarinin ve dolayisiyla kiralarin uzun yillar boyunca enflasyonun uzerinde artis kaydedecegini her firsatta belirtiyorum. Faizlerin yukselmesi bile bu sektoru yavaslatti ama durduramadi. Fiyatlar hala niye yukseliyor ve gelecekte niye yukselecek diye dusunuyorsaniz disaridan gelen talebe iyi bakin derim. 2007 yilinda daha fazla satis yapilacaktir, onu da belirteyim. Umarim okuyucularimiz "ulkeyi parsel parsel satiyorlar" diye yorum birakmaz!
8 Yorum Var.:
Ekonomix Bey sizin mail adresinizi goremedim. Nasil iletisim kurabilirim?
turkekonomi@gmail.com
Anonymous mu :)
aklima gelen bir soru:
enflasyona eneksli tahvil ihracinin enflasyon tahminlerinde olusabilecek hata payindan dogmasi muhtemel olan riski azaltarak reel faizi bir miktar daha dusurmus olma ihtimali nedir? onceki yorumlarinizdan birinde "reel faizde enflasyonun standart sapmasinin etkili oldugunu" yazmistiniz. bunu hatirlayarak bu soruyu sordum.
saygilar
cuneydyasin
az onceki yorumu yazdiktan sonra sitede biraz dolastim. bir yazinizda soyle yazmissiniz:
"Reel faizlerin ne oldugunu onceden bilmenin yolu enflasyona endeksli bonolardir. Bunlara yillar oncesinden gecmis olmamiz gerekirdi ama hala nedense (cahilligimizden olabilir) ayak suruyoruz. Burada yapilan yatirimcilara reel faiz uzerinden bono satmaktir, enflasyon yuksek cikarsa enflasyon farkini da yatirimcilara odemektir. Boyle yaptiginiz taktirde enflasyon riskini yatirimcinin sirtina yuklememis oluyorsunuz, neticede daha dusuk faizlerden borclanmaniz mumkun hale geliyor."
son cumle az once yazdigim sorunun cevabi zaten.
cuneydyasin
Merhaba,
Sn. Cüneyd Yasin Bey, dediğiniz gibi önceki yazı ile şimdiki yazı arasında çelişki var gibi(Morgan Stanley tarafında).. Reel faizin bir miktar düşmüş olması çok normal, ama unutmayınki MorganStanley'in dediği gibide %13,5 'da değil.
Yoksa siz %13,5 da, sırf bu tahvil nedeni ilemi düştü diye düşünüyordunuz?(etkisi olacaktır ama bu kadar olmaz, niye dersenizde cevabını 2007 enflasyonu açıklandığında görülür)
Ergun / ADANA
Rakamlar hakkinda bir fikrim yok. (Yani 13.5 filan?.) Sadece bu tahvilin niteliginin reel faizin dusmesine sebep oldugunu dusunuyorum. Ekonomix'in yazdiklarini okuyarak bu fikri ediniyorum. Bu durumda bu tahviller cikmadan once reel faiz %10'un uzerindeydi demek oluyor. Ne kadar uzerinde oldugu hakkinda bir fikrim yok dedigim gibi...
Morgan stanley tarafindaki celiskiyi tam anlayamadim. Acabilirseniz sevinirim.
cuneydyasin
Görebildigim kadariyla bu tahvile gelen talep çok yüksek. Açıkcası beklemiyordum. Tebrikler. 1-0. Bakalim enflasyon tahmininde de aynı başarıya imza atabilecek misin Ekonomix ? Ne yalan söyleyeyim ben biraz hırslandım.
Yorum Gönder