Karamursel Sepeti

Bizim bir arkadas vardi, kisa boylu birisiydi, bilmem kacinci dandan kara kusak sahibi. Surekli kavga pesinde kosardi, Turkiye'de de kavga edecek adam bulmakta pek problem yasamiyordu. Ozellikle kavgaya yatkin Turk erkekleri bizim arkadasin boyuna bakip cesaret alip kavgaya girisiyordu. Bizim arkadas da bir yandan bu kisileri doverken bir yandan da "Ulan ufak tefek gordun de Karamursel sepeti mi sandin?" diye soylenirdi.

Amerika'da istatistiksel bir gercek var, uzun boylu kisiler kisa boylu kisilere nazaran daha cok para kazanirlar. Bugune kadar bunu uzun boylu kisilerin ozguvenleri var, uzun boy sosyal statu simgesidir, veya yoneticiler terfilerde uzun boylu kisileri kayirirlar seklinde acikliyorlardi. NBER'dan Case ve Paxson isimli iki bayan yazdiklari makalede cak daha basit bir sekilde bu durumu acikliyorlar: uzun oylu kisiler kisa boylu kisilerden daha zeki olduklari icin daha cok kazaniyormus. Bakin yazarlar olayi soyle diyorlar:

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Regülasyon Nedir    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

" As early as age 3 — before schooling has had a chance to play a role — and throughout childhood, taller children perform significantly better on cognitive tests. The correlation between height in childhood and adulthood is approximately 0.7 for both men and women, so that tall children are much more likely to become tall adults. As adults, taller individuals are more likely to select into higher paying occupations that require more advanced verbal and numerical skills and greater intelligence, for which they earn handsome returns. "

Biz de bu vesileyle tekrardan cocuklariniza sut icirmenizi tavsiye edecegiz. Bizim milletimiz cocuklarini cay, zeytin, ekmek yedirerek buyutuyor; ondan sonrada ne cocuklari beyni gelisiyor, ne de vucutlari. Sonucta Karamursel sepeti babalarimiz veya piknik tupu gibi annelerimiz oluyor.

Bizim sut sirketleri de bu tip bilimsel calismalarin sonuclarini reklamlarinda kullanacaklarina, ineklere futbol oynattiklari reklamlar yapiyorlar. Bravo yani, bu reklamcilar da zamaninda sut icmemisler ki kafalari calissin tabii!! Turkiye'deki sut tuketimi ile ilgili detayli bilgiye daha once yazdigimiz "Turkler Niye Bodur?" isimli yazidan ulasabilirsiniz.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Reklamla verilen mesaj öyle sandığınız gibi en doğrudan verildiğinde en çok etkili olmaz. Haliyle süt üreticisi olsanız ve reklam yapacak olsanız, eminim öyle istatistikle falan derdinizi anlatamayacağınızı anlar, siz de sağmal ineklere başvururdunuz ;).

kemal canpolat dedi ki...

Ben buna aşağılık komleksi diyorum. Kardeşim Japonlar neden kısa boylu, ya da çinliler .. Süt içmiyorlar ve muhtemelen kafalarıda çalışmıyır boyları a kısa..

Süt gibi önemli bir besin maddesini de böylesine kullanıyorsunuzya pes doğrusu. Ne diyeyim neresinden baksan tutarsız