Turkler Niye Kisa Boyludur?

Madem bugun "hassas" konulara deginiyoruz benim gozlemledigim diger bir hassas konudan da bahsedelim. Hababam sinifinde Guduk Necmi diye bir karakter vardi, aslinda Turklerin yarisinda fazlasi "guduk ya da bodur" kategorisine giriyor. Turk erkeklerde ortalama boy 174 santimetre, bayanlarda ise 160 santimetre imis (kaynak). Genlerimiz boyumuzun kisa olmasinin bir sebebi ancak bundan daha onemli olan insanin boyunun uzamasini saglayan besinlerden yeterince tuketmememiz. Insanlarin boyunun uzamasini saglayan en onemli etkenler (hayir basketbol oynamak degil) protein ve kalsiyum tuketimidir. Yani sut tuketimidir.

Ne kadar sut tuketmemiz gerekiyor? Insanlarin buyumesinin durdugu 20 yasina kadar her gun yarim litre sut tuketmesi gerekiyor. Yani senede 180 litre civarinda sut tuketirsek boyumuz genlerimizin izin verdigi yukseklige ulasacaktir, daha az tuketmemiz daha kisa olmamiza neden olacaktir.

Swap Nedir    Deflasyon Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Ekonomi Nedir    Enflasyon Nedir

Ne kadar sut tuketiyoruz? Turkiye'de kisi basina ortalama sut tuketimi sadece 24 litre imis, yani olmasi gerekenin %13'u kadar. Baska bir neden aramaya gerek yok. Turkler sut icmedigi icin bodur. Ingiltere'de sut tuketimi kisi basina 100 litre imis (bu da bence dusuk bir rakam).

Benim anlamadigim reklamcilarin niye futbol oynayan inek kullanip reklam yapmak yerine bu carpici gercekleri kullanarak reklam yapmadiklari. Yapmalari gereken Mehmet Ali Erbil'in yanina bir kameraman verip mahalle mahalle dolasip "guduk" cocuklarla dalga gecip ondan sonra da insanlara "guduk olmak istemiyorsaniz sut icin" demeniz. Bunlari soyledigim icin umarim kimse alinmiyordur, netice amacim kimseyle dalga gecmek degil. Herkes ihtiyaci olan protein ve kalsiyumu kucukken alirsa ileriki yaslarda da daha saglikli olur ve sosyal guvenlik sisteminin uzerine daha az yuk biner diye dusunuyorum. Findigi fistigi kurtaracagimiza, millete insanlarin nisasta beyine donusmesine neden olan somun ekmek ve patates yedirecegimize paralari faydali bir amac icin kullanalim.

Biliyorum siz sutu sevmiyorsunuz ama bari cocugunuza icirin.

0 Yorum Var.: