Havuz Problemi

Gelir dagilimi konusundaki bugunku ucuncu yazimizi yaziyoruz, digerlerini okumadiysaniz once onlari okumaniz tavsiye ederim, hemen bu yazinin altindalar.

Turk insaninin kafasi bazi seylere basarken, bunlarla tamamen paralel olan baska seylere basmiyor. Havuz problemlerine yazin surekli icinde oldugumuz icin kafamiz basar mesela, ote yandan matematiksel olarak ayni olmasina ragmen isci problemlerine kafamiz basmaz. Herhalde calismayi sevmedigimizden olsa gerek.

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

Bazi kisiler iscilerin, memurlarin ve emeklilerin reel ucretleri artmiyor hatta azaliyor, nasil oluyor da yoksullarin gelirlerden aldigi pay artabilir, olsa olsa TUIK rakamlari carpitiyordur diyorlar. Reel ucretlerin gercekten de son 15 yilda azaldigini soylersem, siz bu kisilerin bu sikayetlerinde hakli oldugunu dusunur musunuz?

Baska bir soru sorayim: A * B = C olsun. Eger A azaliyor ise ve C artiyor ise bu nasil mumkun olabilir? (Ipucu: A= isci, memur ve emeklilerin aldiklari kisi basi reel ucret; C= Isci, memur ve emeklilerin aldiklari toplam ucret; B= isci, memur ve emeklilerin sayisi)

Sorunun cevabi basit, reel ucretler dusmesine ragmen bu ucretleri alanlarin sayisinda cok onemli artislar olmustur. Tabii ki bu teorik bir cevap, pratikte boyle olup olmadigini nereden bilecegiz? Basbakanliga bagli Devlet Personel Teskilati diye bir kurulus varmis, devlet memurlarinin hesabini kitabini tutuyorlarmis. Su sayfaya giderseniz devlet memuru sayisinin 1980 yilinda 1.17 milyon, 1991 yilinda 1.60 milyon, 2006 yilinda ise 2.16 milyon oldugunu gorursunuz. Demek ki 25 yilda 1 milyon devlet memurunu ise almisiz, neredeyse devlet memuru sayisini ikiye katlamisiz, ayni zaman zarfinda nufusumuz %40 civarinda arttigina gore, kisi basina dusen devlet memuru sayisinda onemli artislar gerceklestirmisiz demektir.

Emekli sayisina bakalim. Emekli Sandiginin istatistiklerine bakarsaniz 1980'lerde her sene ortalama 50000 kisi emekli olurken, Suleyman Demirel'in icraatlari neticesinde 1990'li yillarda ortalama emekli olanlarin sayisi 90000 civarina cikmis, Son 6 yilda ise her sene 110000 kisi emekli olmaya baslamistir. Yani emekli olanlarin sayisi da ikiye katlanirken, ortalama hayat beklentisinin de uzamasiyla emeklilerin aldigi toplam ucret iki kattan fazla artmistir.

Bagkur'un sayfasina gidip birinci tabloya tiklarsaniz bagkur emeklilerinin sayisinin 1990 yilindaki 580 bin rakamindan 2005 yilindaki 1.4 milyon rakamina yukseldigini gorursunuz. Demek ki bagkur emeklilerinin sayisi da 2.5 kat artmis. Gorunen o ki gelir dagilimini duzelten unsurlarin basinda emekli sayisindaki artis geliyor. Demek ki Suleyman Demirel gelir dagiliminin duzelmesinde en az simdiki hukumet kadar buyuk bir paya sahip. Bu iyi mi kotu mu siz karar verin, neticede emeklilerin ucretlerini sizler odediginiz vergilerle veriyorsunuz.

Yazdiklarimizi anlamismisiniz diye hemen bir sinav yapalim, tek soru 100 puan:
Bir isci bir isi 6 saatte, diger bir isci ise 3 saatte bitiriyorsa, ikisi birlikte kac saatte bitirir?
a) Soruya cevap verebilmek icin hangi iscinin sigortali, hangisinin kacak calistigi bilgisine ihtiyac vardir.
b) Rakamlarda bir pislik var, ikinci iscinin bu isi tek basina 3 saatte bitirmesine hayatta imkan yoktur.
c) Iscilerin kamuda mu yoksa ozel sektorde mi calistigini bilmedigimiz icin cevap veremeyiz. Bu arada sizin tanidiginiz coktur, bize de devlet kapisinda bir is ayarlayiverin gozunuzun yagini yiyim.
d) Sendika o gun grev yapiyorsa o is hayatta bitmez. Grev bitene kadar iscilerden bir tanesi zaten emekli olacagindan isimiz Allah'a kalmistir demektir.
e) Cari acik, cari acik, cari acik, ne ekonomik (ekonomi nedir?) buyume hizi azaldi mi? Resesyon, resesyon, resesyon, resesyon....

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Burada A*B=C eşitliğin iki tarafı var tamam A ve B birbiriyle ters orantılı buda tamam.Ama biz gelir dağılımını incelerken %20 lik dilimleri inceliyoruz.son %20 lik dilime daha fazla emekli giriyorsa acaba bu %20 lik dilimin üstleri bir üst gelir grubuna girmekte buda daha az gelirlilerin alt gruba daha fazla gelirlilerinde üst gruba girmesi demektir.Açıklamalara göre en alt grubun genel pastadan aldığı pay artıyorsa alt gelir grubununda gelirleri artması gerekiyor. Alt gelir grubunda durumundan şikayetçi olanlar durumlarında iyileşme var ancak diğer gelir grubları kadar olmadığı için şikayetçi olabilirler diye düşünüyorum.sizce?