IMF Nedir?

IMF nedir sorusuna cevap arayanlar bu yazida aradiklarini bulacaklardir.Hurriyet'in haberine gore "siyasi bir karar oldugu taktirde" IMF'ye borclarin odenmesi icin hazirlik yapmaya baslamisiz. Haberde IMF'ye borclarin erken odenmesinde ek maliyet olarak 10 milyar dolarlik bir hesaplama yapildigi soyleniyor. Aklima hemen Nasrettin Hoca'nin kedi ve ciger hikayesi geldi, ya da "astari yuzunden pahali" sozu. Muhtemelen hesaplamada hata yapmislardir ya onu da benim duzeltmemi beklemeyin.

Siyasi karardan kasit, secim populizmi. Ulkemizde insanlar hastalaninca doktoru sucladiklari icin ekonomi krize girdigi zaman da IMF'yi sucluyorlar. Her ne kadar IMF'nin icerisinde bir sure doktorali ekonomist olsa da IMF'nin stratejisi acik. Bir ulkeye borc veriyorsan o ulkenin o borcu geri odeyecegini garanti altina almalisin. Bunu yapmanin yolu da gelirleri arttirmak ve harcamalari kismaktir. Kisa donemde ulke buyume orani onemli degildir. Yapisal reformlar kismina simdilik deginmeyecegim.

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

IMF bize de ayni receteyi yazdi, harcamalari azaltin, gelirleri arttirin. Bizim gibi 100 kazanip 140 harcayan ulkelerin sonunu tahmin etmek icin kahin olmaya gerek yok. Ozellikle yapilan harcamalar yatirimlara degil de isciye, ciftciye, isverene tesvik olarak gitmisse sonumuz bastan belli. Kacinilmaz son basa geldigi zaman yapilacak sey de ortada. Ortada IMF diye bir kurum olmasa bile hukumetler harcamalari kisma, gelirleri arttirma yoluna giderler, el mahkum. IMF ortaya gunah kecisi gibi cikiyor ve hukumetin gerekli adimlari atmasini kolaylastiriyor.

Yaptiklari bununla da kalmiyor, ustune ustluk dusuk faizden kredi veriyor. Hani bizim KOBI'lere veya ciftcilere verdigimiz cinsten. Yani bir cesit hibe. Tum bunlardan sonra hukumetin kalkip da IMF'yi populizm araci olarak kullanmak istemesi bana biraz gulunc geliyor.
Siz ne dusunuyorsunuz, bakalim kabahat doktorda mi hastada mi?

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

10 milyarlık borcu yine borç alarak ödeyecekseniz, bu en iyi ihtimalle 10 milyar dolarlık borc demektir...bence şu atasözü daha iyi gider..."aynı tas aynı hamam"..

Adsız dedi ki...

Kabahat hastada. Bence başka bir doktora gözükmesinde fayda var.

Adsız dedi ki...

IMF borcunu geri odemekle, IMF programini surdurmek arasindaki farka dikkat cekmek isterim. Ilkinde, temel borclanma maliyetleri ile IMF kaynaginin maliyeti arasinda bir degerlendirme yapmak gerekir. IMF kaynagina sadece maliyet acisindan bakmanin da dogru olmadigi bir gercek, cunku IMF programi olmadigi durumda sizin piyasadan borclanmanizin da maliyeti artacaktir. Ayrica, program uygulamasinin bir disiplin getirdigini inkar edemeyiz. Hani program olmasa yapmayacagimiz bircok reformu 2001'den bu yana yapmis olduk.