Ancak, ilk iki soru veriye, dolayısıyla da bilgiye dayalı sorular idi. İşkembeden atarak doğru cevabı bulmak zor. Ama malum, bizim verilerle bilgiyle işimiz olmaz. Bilmediğimiz konu da yoktur. Bilip bilmediğimize bakmadan her konuda yorum yapmaya bayılırız. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak bu olsa gerek. O yüzden herkesin balıklama üçüncü soru hakkında yorum yapması sürpriz değil.
Menkul Kıymetler Nedir? Faşizm nedir? Özel Üniversiteler Devlet Üniversiteleri Türk Bilim Adamı
Bir kısım yorumlarda da doğrudan yabancı sermaye yatırımı ile özelleştirme kavramlarının birbirine karıştırıldığını fark ettim ki bu da üzücü. Bir kişi de önce “istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz” diye sormuş. Demek ki soruları bile okumamış. Sonra da “kamusal alanda yabancı yatırım olur mu?” diye sormuş. Bu sorunun cevabını araştırmasını kendisine dönem ödevi olarak veriyorum. Gelip bize anlatacak. Nasıl ceza ama!
Sorular basitti, ama kimse ders çalışmamış. Üzgünüm ama herkes çaktı. Kurtarma sınavı mahiyetinde aynı soruları tekrar soruyorum. Ancak geçme barajını 80’e yükselttim. Puanlamayı da ilk sorunun puanı 30, ikinci soru 40, üçüncü soru 30 puan olacak şekilde değiştirdim. Bakalım bu sefer fiyatlamayı doğru set edebilmiş miyim?
Sorular burada. Kopya çekmek serbest. Kıçından rakam sallamak yasak. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz.
İpucu: ilk iki soru veriye dayalı, dolayısıyla puanları siz alırsınız. Ama üçüncü soru, yorum sorusu. Puanları hoca verir.:)
8 Yorum Var.:
1 - En yüksek FDI Hizmet sektöründe "Mali aracı kuruluşların faaliyetleti" ne gitmiş. (Ikınci ise ulaştırma haberleşme depolama hzmt)
2- En çok istihdam hizmet sektörünün Gayrimenkul, Kiralama ve İş Faaliyetleri alanında görünüyor.
3- (B)
SAtılan kurumlardaki çalışanlar işlerine devam ederken, Türk yatırımcısının cebine giren para yeni istihdam alanları açılmasını sağlar. Hemde, örnek olarak bankacılık sektöründe olduğu gibi, en yeni teknoloji kullanılarak verimlilik daha da arttırılabilir. Bu satıştan gelen kapital bize daha verimli veya getirisi daha yüksek sektörlere yatırım yapmamızı da sağlayabilir.
Ha siz kurumları satıp elinize geçen parayı karıya kıza yedirirseniz, zevkiniz için harcarsanız, o zman ne yatırım ne istihdam sağlanır tabi (uzun vadeli).
Ayrıca, hepsini bilemem ama çoğu büyük şirketlerin kurulumu borç ile gerçekleşmiştir. Borç kötü birşey değil, bilakis yiğidin kamcisidir. (der atalarimiz) Basarili olmak icin sadik olmak, kariya kıza yedirmemek, akilli yonetmek gerekir.
Diyorum hocam. Geçirin beni bu sınawdan son senem mezun olamiyorum.
Yanıt 1. TCMB'nin yayınladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre 2002 ile 2005 arasını kapsayan dönemde en çok yabancı doğrudan yatırım Finansal Aracılık (4.396USDb) sektörüne yapılmıştır. 2006 için TCMB'deki veriler geçicidir. Ancak onları da dikkate alacak olursak Taşımacılık, Haberleşme ve Depolama sektörü 8.610USDb ile Finansal Aracılık sektörünün (7.810USDb) önüne geçmektedir.
TCMB'den indirilebien ve çeyreklik olarak ilerleyen 'istihdamın iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı' veri seti 2006'nın üçüncü çeyreğinde en yüksek istihdam rakamının kabaca 4,848 milyon ile Toptan ve Perakende Ticaret alanında gerçekleştiğini gösteriyor.
Aynı verilerde istihdamın 3Ç2002 ile 3Ç2006 arasındaki farklı iktisadi faaliyet alanlarıdaki değişim oranına baktığımızda en önemli genişlemenin "Mali Kurumlar" sektöründe (%48.63) olduğu görülebilir. Bunu %23.61 ile inşaat sektörü takip ediyor. TCMB'nin açıkladığı veri 1Ç2000'e kadar uzanmakta. Ancak kriz sonrası verileri hesaba katmak için 2002 sonrasını, mevsimsel etkilerden bir nebze kurtulmak için de 3Ç2002'yi başlangıç verisi olarak almanın mantıklı olacağın varsaydım. [pascalnouma]
Aynı verilerde istihdamın 3Ç2002 ile 3Ç2006 arasındaki farklı iktisadi faaliyet alanlarıdaki değişim oranına baktığımızda en önemli genişlemenin "Mali Kurumlar" sektöründe (%48.63) olduğu görülebilir. Bunu %23.61 ile inşaat sektörü takip ediyor. TCMB'nin açıkladığı veri 1Ç2000'e kadar uzanmakta. Ancak kriz sonrası verileri hesaba katmak için 2002 sonrasını, mevsimsel etkilerden bir nebze kurtulmak için de 3Ç2002'yi başlangıç verisi olarak almanın mantıklı olacağın varsaydım.
Yanıt 3. Doğrudan yabancı yatırımın tanımı kabaca şöyle yapılabilir: Yabancı yatırımcı tarafından yabancı yatırımcının ikamet etmediği bir ekonomide yapılan uzun vadeli yatırıma doğrudan yabancı yatırım denir. Yabancı doğrudan yatırım ilişkisi genelde bir ana şirket ve bunun yabancı ayağından oluşur. Bunlar uluslar ötesi şirketi (TNC) oluştururlar. Yabancı yatırımın gerçekleşemesi için ana şirketin yabancı ayağı üzerinde belirli bir denetime sahip olması gerekir. BM'nin bunun için tanımladığı eşik 10% hissedarlık veya oy kullanma yetkisidir (bkz http://en.wikipedia.org/wiki/FDI). FDI'ın çeşitli tipleri vardır. Bunlardan bir tanesi de Mergers & Acquisitions'dır. Özelleştirmeler ve diğer satın almalar genel olarak bu kategoriye girer.
Bu yüzden 3. sorudaki ifade yanlıştır yada doğrudan yabancı yatırım tanımına sadece greenfield investment'ı almaktadır bu şekilde yorum yapacaklar.
soru1. imalat içinde tekstil sektötüdür.
soru2. ehh soru 1 yanıtından yola çıkarsak bununda tekstil sek. olması gerekir.
Muhahahaa!!
Yorum Gönder