Asgari Ücretler

Once populist davranip ulkemizdeki asgari ücretlerin 1 milyon dolar olmasini diledigimizi soyleyelim. Biz populist davrandik mi tam davraniriz, bizim asgari ucretle calisan vatandasimiz da en iyisini hak eder, o yuzden asgari ücret en azindan 1 milyon dolar olmalidir diyoruz.

Hurriyet'in haberine gore maalesef ulkemizdeki asgari ucret sadece 331 euro imis. Yine de bu rakam Letonya'da 129, Litvanya'da 159, Slovakya'da 183, Estonya'da 192, Polonya'da 234, Macaristan'da 247 ve Çek Cumhuriyeti'nde ise 261 euro imis. Demek ki Turkiye'deki asgari ucret kisi basina milli geliri bizden cok daha yuksek olan bu Avrupa Birligi ulkelerinden daha yuksek imis. Yani bu konuda elimizden geleni ardimiza koymuyoruz. Haberde ayrica ABD'de asgari ucretin 753 euro oldugu belirtiliyor. Amerika'da kisi basina dusen milli gelirin bizim 8 katimiz oldugu goz onune alinirsa oransal olarak bizdeki asgari ucret Amerika'dan da yuksek gorunuyor. Bu konuda bir yaziyi daha once de yazmistik zaten.

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

IMF'nin Turkiye'deki asgari ucretin dusurulmesi ve bolgesel olarak belirlenmesi onerilerine ise Abdullatif Sener su sekilde cevap vermis: "Böyle bir uygulama olmaz. Bu hem sosyal barışı, hem de hükümetin uyguladığı programı bozar". Asgari ucret alanlarin boyle bir uygulamaya karsi ayaklanacagi dogrudur. Hukumet ayrica ustu kapali bir sekilde sosyalist politikalar uyguluyor, biz her ne kadar hukumetin uyguladigi kati maliye politikasini desteklesek de hukumetin sosyalist politikalarini desteklemiyoruz. Onerilen degisikligin yapilmasi gercekten de hukumetin uyguladigi sosyalist programi bozar.

Asgari ücretin dusurulmemesinin veya isten cikarmalarin maliyetinin azaltilmamasinin ekonomik sonuclarini ise gordugumuz kadariyla kimse tartismiyor. Biz soyleyelim, bir seyin maliyeti ne kadar yuksek olursa (direkt ve indirekt maliyetten bahsediyoruz) kullanilan miktar da o kadar az olur. Ne demektir bu? Maliyet yuksek olursa az sayida isci kullanilir ve issizlik orani da yuksek olur. Populistligi abartip asgari ucreti benim gonlumdeki rakam olan $1 milyon'a yukseltirsek muhtemelen issizlik orani %100'e yaklasacaktir. Teori de basit, kavramlar da basit ama gorunen o ki insanlarin kafasi hala su asgari ucret olayina basmiyor.

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Asgari ücret yüksek.Bu ekonomik bir gerçek.Ancak herkesin yanıldığı bir nokta var.Türkiye ekonomik rasyonalite ile yönetilen bir ülke değil :) . İnsanların asgari ücretin düşürülmesine tepkisi zaten herşeyi açıklıyor.

Bir de işçi çıkarmanın kolaylaştırılması sorunu var.Bu da işsizliği körüklüyor...

Adsız dedi ki...

Sayın Özen'in "Asgari ücret yüksek. Bu ekonomik bir gerçek. Ancak herkesin yanıldığı bir nokta var. Türkiye ekonomik rasyonalite ile yönetilen bir ülke değil :) . İnsanların asgari ücretin düşürülmesine tepkisi zaten herşeyi açıklıyor" tespitine yürekten katılıyorum. Keşke ne demek istediğini daha da açıklasa idi. Türkiye semaye kullanımının sübvansiyone edildiği bir ülkedir. Bunun en büyük mağduru da emekçilerdir. İşçi sınıfının kuş beyinli yandaşları asgari ücret hedefine kilitlenmişlerdir. Faizlerin (yani "cost of capital"in) ve enerji fiyatının yükseltilmesinin de işçi sınıfının lehine olduğunu düşünemezler. İşte size akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin işsizi nasıl iş sahibi yaptığının haberi:

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=32311

Saygılarımla,
Murat Aygen

Adsız dedi ki...

asgari ücret yüksek ya da düşük denemez. asgari ücret eğer piyasanın dengesinden yüksek ise anlamı olur, bu durumda da işsizliğe yol açar. (bu çok basit bir ekonomik gerçektir) dengeden düşük olduğu durumda zaten etkisizdir çünkü işverenler işçilere daha fazla ücret ödemeye razıdırlar. sorun asgari ücretin oranı, seviyesi vs. değildir. onun "varlığı" dır. asgari ücret olmamalıdır!!!