Yabanci Yatirimcilar

Turkiye'ye yatirim yapan yabancilar ile ilgili yazimiza bir kac ilave yapmamiz gerektigini farkettik. Hisse.net'te Cemal Erzengin isimli arkadasimiz yabanci takasi uzerine cok guzel bir yazi yazmis, profesyonel kose yazarlarinin yazamadigi cinsten (link icin Ekonomist Blog'a tesekkurler). (ekonomi nedir?)

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Kisaca ozetleyelim. Yabancilar (ve yandaki resimdeki vatandasa benzeyen biyikli yabancilar) Turkiye'deki hesaplarini %15 stopajdan muaf olan (Turkiye ile cifte vergi anlasmasi olan) 8 ulkeden birine aktararak islemlerini bu ulkeler uzerinden yapmaya baslamislar. Boylece bir cok Turk yatirimci istatistiklerde "yabanci" olarak gorunmeye baslamis ve sonucta da yabancilarin borsadaki payi istatistiklerin soyledigi %64.2 oraninin altinda bir rakama dusmustur.

Yabancilara stopajin kaldirilmasi yerli yatirimciya ise %10 stopaj uygulanmasi ise yakin bir zamanda borsadaki "yabancilarin" payini %70'in uzerine cikaracaktir. Demek ki "borsada yabancilarin payi" seklindeki hic bir habere kulak asmamak lazimmis.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Peki kulak asmayacağız da borsadaki yabanci payı bilinmesi gereken bir rakam bana gore. sazan milliyetciligi icin degil. eger borsada yabancı ağırlığı gercekten yuzde 60-70'lerde ise, o zaman borsa iniş-çıkışlarında yurtici yatirimci icin bir wealth effect soz konusu olmaz. Aksi halde ise diger turlu. ekonomik analizleri de etkiler tabiki bu rakamdaki bir yanılma.

Blog Sahibi dedi ki...

Borsadaki yabanci payini bilmek onemli ama maalesef bilemiyoruz. Tutulan istatistikler gercegi gostermiyor; analiz yeteneginiz ne kadar iyi olursa olsun yanlis verilere bakarak ancak yanlis analizler yapabilirsiniz (garbage in garbage out)