Tahvil Nasil Alinir

Ziraat Yatirimdan 2000 YTL tutarinda 27/06/2007 tarihli tahvil aldim. Nasil tahvil alinir diye merak ediyorsaniz anlatayim. Sagolsun islem masrafi olarak 35 YTL kestiler, yani %1.75. Islem masraflarini dustukten sonra senelik getirisi %21.5 olacak. Bakalim o tarihe kadar vergilerde ne tur degisikliklere gidecekler.

Simdiye kadar tahvillere cok ilgi duymadim, ancak faizlerdeki son yukselisler tahvilleri cok cazip hale getirdi. Aslinda almak istedigim tahviller 2011 vadeli tahviller ama maalesef Ziraat Yatirim bunlari satmiyor, 2007'nin otesinde tahvil satmiyorlar. Muhtemelen bunlarin piyasalari cok sig oldugu icin uzak duruyorlardir yoksa %2'e yaklasan komisyonlardan adamlar kose olurdu. Hazine de bono ve tahvil alim satimlarinda araya bankalari araci olarak koyarak kendisi daha yuksek faizlerden borclaniyor. Bunu da sig piyasalara yoruyorum. Tum bu olumsuzluklara ragmen 1 senelik %21.5 getiri elde edecegim, Akbank bir yil vadeli mevduata %15 faiz veriyor. Millet de mal gibi gidip parasini mevduata yatiriyor. Aradaki fark 6.5 puan.

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Hafta sonunda Merkez Bankasi kisa vadeli faizleri %17.25'e yukseltti. Boylece enflasyonu onlemede ne kadar kararli oldugunu bir kez daha gostermis oldu. Yukselen faizler reel ekonominin buyume hizini daha da azaltacaktir, bir kac ay oncesine kadar benim favorim olan banka, cimento, gayrimenkul ve otomotiv sirketleri son gelismelerden zarar gorecektir. Nitekim Akcansa ve Dogus Otomotiv gibi sirketlerin piyasa degeri yariya indi, bankalar da buna yakin bir performans sergilediler.

Bugun 300 adet YKGYO hissesini 2.5 YTL'den sattim. Portfoyumdeki hisse senetlerinin degeri 6900 YTL'ye dustu, 4300 YTL nakit (repo) ve 2000 YTL de 1 yil vadeli tahvilde duruyor. Toplam portfoy degeri 13200 YTL'ye dustu. Borsanin zirvede oldugu donemde portfoyun degeri 17800 YTL'ye kadar yukselmisti. Demek ki tepe noktasindan itibaren 4600 YTL ya da diger bir ifade ile %26 kaybetmisim. Borsa duserken hisselerin bir kismini hedge olmasi amaciyla nakite gecirmem kayiplarimi onemli olcude azaltti. Su an portfoyun sadece %52si hisse senetlerinde ve yakin bir zamanda bu rakami %50'nin altina dusurecegim.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

06/07 vadeli kagittan bahsedilince aklima geldi, TR'de iktidarin secimlerden kac ay evvel ekonomik acidan sapitmasi sonucu etkiliyor bilen var mi? ABD icin galiba 'insanlar oy verirken ekonomik bakimdan en fazla bir sene evvelini dusunur' filan derler ama onu da neye dayanarak derler yahut bir dayanagi var midir bilmiyorum. Gerci bunlarin burada hesapla yapildigi da ortada degil ama ayni soruyu 'genelde ne zaman yoldan cikilir?' diye sormak da mumkun.