Doviz Kuruna Mudahale Etmek

Merkez bankasinin doviz kuruna mudahale etmesini dolar dusukken de istemedik, simdi de istemiyoruz. Nedeni basit, dalgali piyasada doviz dalgalanir, sermaye girislerinde duser cikislarinda yukselir. Bu en azindan sicak paranin ulkeye istedigi zaman girip cikmasini engelleyen bir mekanizma; girislerde %5 cikislarda %5'lik bir bedel odendigi zaman spekulatorler piyasayi kolay kolay manipule edemezler.

Salih Neftci bugun bu konuya deginmis. Merkez bankasi simdi doviz satarsa piyasalara dovizin bu seviyenin uzerine cikmayacagi uzerine bir tur garanti vermis gibi olur diyor. Buna guvenen sicak paracilar da doviz bozdurup %19'dan getiri saglayip daha sonra yine ilk firsatta benzer fiyatlardan doviz alip kacma yoluna gidecektir diyor. Dogru soyluyor. Ayni yazida Cin hayrani oldugunu bir kez daha"beş bin yılın Çinlisi. Kolay yer mi kazığı?" sozleriyle gosterdi. Buna verilecek tek cevap var. Madem bes bin yilin Cinlisi bu kadar akilliydi niye Komunizmle 40 yil kaybetti, Mao 50 milyon insani kitliga sebep olarak oldurdu? Cin 28 yil once gizliden gizliye serbest piyasaya gecme karari aldi ve bugun bunun meyvelerini topluyor. Aklin kimde oldugunu bilmek istiyorsaniz kisi basina gelire bakin.

Neyse konuyu dagitmayalim. Merkez Bankasi doviz kuruna mudahale etmeyerek takdirimizi kazandi, bundan sonra da mudahale etmemeye devam etsin.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Iyi de TR'de bu ise TMSF de karisti. Bugun bu konuda bir de itham/ima cikti Yaman Toruner'in sutununda. Ne derece ciddidir tartabilecek bilgim yok tabii.

Adsız dedi ki...

Sıcak çok sıcak olacak

Merkezin dövize müdahale etmemesi ancak dış koşullar sakinleştiği halde içerideki dalga boyu artarak devam ederse olur,bence müdahale riski hala mevcut çünkü dış koşullardaki dengesizlik bitmiyor,görünen o ki enflasyon bütün dünyada canlandı,aşırı likidite bütün emtia piyasalarını ayağa kaldırdı hemde 3,4 ayda %40-50 civarında.Bunun fiyatlara yansımaması imkansız,DENGESİZLİK MAKİNASI bütün dünyada görev başında,aşırı likidite azalmadıkca duracağıda yok.

Ben Bush'un ekonomide kurduğu rüya takımıyla sonbahar seçimlerini kurtaracak diye bekliyorum,Bernankede dişlerini göstermek için seçim sonrasını bekliyor,artan fiyatlar ve artan faizler.

2006 bana göre dövizin YTL'ye karşı degerlendiği bir yıl olarak kalacak,bizim enflasyon düşüşü ise bir dahaki bahara kalacak gibi.
Artık kısa vadede ödemeler bilançosunun ticari akımları yani ihracat ithalat rakamlarının öneminin arttığı bir döneme giriyoruz,ihracat artarsa YTL deger kazanırken ithalat artarsa deger kaybedecek,bu akım makro göstergelerde iyileşme açıkca kendini belli edene kadar sürer.YTL'de yukarı doğru ralli ancak bunlardan sonra olur.

Kısaca bu yaz'da çok sıcak geçecek.

Tunç K.