Celladin Akibeti

Takit ettigim uc gazete Hurriyet, Aksam, ve Vatan da cok benzer basliklar atmislar: Celladin sonu (akibeti). Garibime gitti, genelde Amerika karsiti (en fazla notr) yayinlar yapiyorlar. Toplum Amerika karsiti diye mi boyle yayin yapiyorlar, yoksa bunlar boyle yayin yaptigi icin toplum Amerika karsiti tartismasini bu konunun uzmani olan bloglara ve tavukculara birakiyorum.

Biz bu isim ekonomi ile ilgili kismina bakalim. Evdeki hesap carsiya uymadi sozu Amerika'nin Irak ile ilgili planlarini cok iyi ifade ediyor. Maksat demokrasi ve ozgurluk degildi tabii ki. Irak sosyalist ulkelere yakin Saddam Huseyin tarafindan yonetiliyordu ve bu ulkenin petrol kaynaklari Rusya ve Fransa gibi ulkeler tarafindan paylasilmisti. Fransizlar cikarlarina aykiri oldugu icin mirin kirin ettiler ama sonuc degismedi, Amerika askeri yonden en guclu olmasinin avantajini kullanarak Irak'a girdi. Amac bati yanlisi bir hukumet yerlestirip mevcut petrol sahalarini Amerikan sirketleri arasinda paylastirip hem Amerikan sirketlerini zenginlestirmek hem de Saudi ve Ruslarin karsisina yeni bir petrol devi cikararak petrol fiyatlarinin cok yukselmesini onlemekti. Aslinda olaylar bu sekilde gerceklesseydi bu isten en karli cikacak ulkelerden bir tanesi de Turkiye olacakti. Hem ucuza petrol alabilecek hem de Irak gibi yillardir yatirim yapilmamis bir piyasaya cok buyuk miktarlarda ihracat yapacaktik. Yani cari acik problemimiz hallolacakti.

Maalesef isler boyle gerceklesmedi. Irak'in petrol uretimi Amerikan istilasinin basladigi tarihten bugune kadar artmak bir tarafa azaldi. Washington Post'un haberine gore 1990 yilinda gunluk 3.5 milyon varil ureten Irak, 2005 yilinda gunluk sadece 2 milyon varil uretebilmis.

Zarqawi'nin oldurulmesi bu durumu tersine cevirebilir mi? Irak'ta bir tane direnisci grup yok ki, Inkilap Tarihi derslerinden biliyoruz, dusmanla savasmak icin orgutlenmis onlarca cete vardi Turkiye'de. Muhtemelen Irak'ta da ayni sey soz konusu. O yuzden bu direnis daha cok uzun surer ve Amerika'lilar 2008 secimine kadar dayanabilirler belki, ancak ondan sonrasi hic belli degil. Muhtemelen demokratlar Iraktan cekilecegiz diye secim kampanyasi yapip secimi alirlarsa Irak defteri de kapanmis olur, yoksa daha uzun yillar surecek gibi gorunuyor.

Benim politika bilgim bu kadar, fazla anlamam zaten.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bence gazetelerin haberi tıpa tıp ayni sunmasi tesaduf degil. ABD'nin dunya barisina bir hediyesi olarak sunulmus cogu gazetede. Cok konusulan şu yukselen ABD karsitligini dindirebilecek mi bakalim bu tur gelismeler. Amerika da kendisi gizlemiyor zaten dunya genelindeki ABD karsitligina karsi calismalar yapildigini. Medya da bu calismalarin en onemli ayagi, bu tip gelismeler de kacirilmaz firsat tabi.

Adsız dedi ki...

Ahmet Hakan'in konuyla ilgili ilginc bir yazisi var, alttaki linkte sayfanin en altinda bulabilirsiniz.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4565212&yazarid=131

Ben bu konuda yapilan tartismalarin cogunu perspektif yoksunu olarak buluyorum, isgalci ve isyanci kavramları arasındaki iliski saglam bir bicimde kurulmadan konusmak, acelecilik olacaktır.