Kus Gribi - Ikinci Bolum

Tavukculara yaptigim oneriye karsilik okuyucularimin yaptigi bazi yorumlara asagida cevap veriyorum.

Bildigim kadariyla gida sektorunde faaliyet gosteren sirketler urettikleri urunu tum hammaddelerine varana kadar takip etmek zorundalar. Yani aldiginiz bir gida da problem ciktigi zaman paketin uzerindeki koddan o urunun ne zaman uretildigine, hangi iscinin urettigine, hangi maddelerin urunun icerisine konduguna, urunun hangi testlerden gectigine ve test sonuclarina varana kadar her turlu bilgiye ulasilabiliniyor olmali. Ben kozmetik urunleri ureten bir sirkette calisirken bu kurallar urettigimiz sampuan icin bile gecerliydi. Gida ve ilac sektorunde kurallar cok daha katiydi. Bir kisi kasitli olarak (once hastalikli bir kus bulmasi lazim) kus gribine yakalanip olse bile, bu hastaligi yedigi tavuktan kaptigini ispat etmeleri cok zor olacaktir. Ayrica o kisi hastalikli bir kus bulabiliyorsa o bolgede zaten salgin var demektir ve bu da nasilsa ortaya cikar.

Diger bir arguman da su olabilir. Havayollari da yolculara hayat sigortasi uyguluyor ama kac kisi valizine bomba koyup sigortadan para alabilmek icin kendini ve diger insanlari olduruyor.

Tavukcular 3 ayda 200 milyon YL zarar ettik diyorlarsa, bu sigorta sayesinde (bir kac kisiye odeme yapsalar bile) zarar etmekten ve kepenk kapatmaktan kurtulabilirler. Tum dunyada, buna 1.3 milyar kisinin yasadigi Cin de dahil, sadece 70 kisi kus gribinden hayatini kaybetti. Onlarin da cok ufak bir bolumu hastalikli tavuk yedikleri icin olduler. O yuzden bence tavukcularin alacaklari risk kazanacaklari paraya kiyasla cok ufak.

Okuyucumun yorumu:
Kus gribi icin oneriniz guzel ama bu kanitlanabilecek mi? Yani bu durum suistimal edilmez mi sizce? Biri gidip kasaptan markasi olmayan bir tavuk alip, boyle bir durum olustugunda "ben X marka tavuk almistim" deyip bu durumdan yararlanmaya kalkabilir. Canli bir kustan bulasan hastaligi da o markaya mal etmeye calisanlar cikmaz mi sizce? Sonucta bahsettiginiz sey tuketilen bir sey ve kanitlanmasi oldukca zor diye dusunuyorum. Bu yuzden hicbir firma buna cesaret edemez bence. Sonucta bu tur bir iftira atabilecek cok insan var turkiye de. Yaniliyor muyum sizce?

1 Yorum Var.:

noname dedi ki...

Uçak bomba benzetmeniz bana pek doğru gelmedi. Uçağa bomba sokmak açıktan tavuk almak kadar kolay birşey mi? Benzetme yaparken biraz daha akıllıca örnekler seçmek lazım. Ayrıca uçaklardaki sigorta 1 milyon YTL mi?