Turizm Gelirleri

Hurriyet'te "Türkiye net turizm gelirinde dünya üçüncüsü" seklinde bir haber cikti:

"Türkiye 12 milyar dolarla İtalya’yı geride bırakarak İspanya ve Fransa’dan sonra dünyanın üçüncü en fazla net turizm geliri elde eden ülkesi oldu. Türkiye’nin İspanya'nın deneyiminden ders çıkarması durumunda, bu ülkenin sahip olduğu geliri yakalayabileceğine işaret edildi."

Kullanilan rakamlar ve yapilan tavsiyeler acisindan yazida bir yanlislik yok. Ancak gereginden cok olumlu bir haber. Net turizm gelirlerinde en basta olmamiz ulkenin dis turizme para harcamadiginin bir gostergesi. Bence iyi bir sey, sirf Avrupa’yi veya Amerika’yi gormek icin dunyanin parasini etrafa sacmazdim. Bu cumlede vurgulamak istedigim nokta “dunyanin parasi” kismi. Turkiye’ye 20 milyon turist geliyor ve tum turizm gelirimiz sadece 14 milyar dolar. Turist basina 700 dolar civarinda bir gelir elde edebiliyoruz ancak. Bu demektir ki enerjimizin cogunu “ucuz tatil turizmi” uzerine harciyoruz ve asil para babalarini (zengin Avrupalilar, Araplar, ve ozellikle zengin Asyalilar) ulkeye cekemiyoruz. Ortalama Japon ziyaret ettigi bir ulkede $2000 harcarken biz 500 euro’ya Avrupalilarin pesinde kosmamaliyiz.

Turkiye’nin en rekabetci olabilecegi sektorlerin basinda turizm geliyor. Araplarin nasil petrolu varsa Turkiye’nin de turizm potansiyeli var. Gozlerinizi yuvalarinizdan oynatacak bir rakam vereyim ki karsilastirma yapabilesiniz: Paris’i her sene 80 milyon kisi ziyaret ediyor. Istanbul bu rakami yakalamadigi surece kendimizi basarili kabul etmemeliyiz.

1 Yorum Var.:

- dedi ki...

Ulkemizin sahip olduğu turizm potansiyeliyle bile ciddi gelir etmek mümkündür muhtemelen... Ama aklımı kumarhanelerin açılması gibi bir ihtimal de hep meşgul etmiştir.