Cin'de Yatirim

Dunya'daki buyuk ekonomiler icerisinde en hizli buyuyeni Cin. Sosyalist modelden serbest piyasa modeline kademeli olarak gecen Cin, son 28 yildir her sene %9-10 gibi bir hizda buyuyor. Bu yakin zamanda da degisecek gibi gorunmuyor. Ozellikle Dunya Ticaret Orgutune katildiktan sonra Cin'e olan yabanci yatirimci ilgisinde cok buyuk patlama yasaniyor. Cin yatirimcilar acisindan cok buyuk potansiyel iceriyor. Ancak bugune kadar kucuk yatirimci icin Cin'e yatirim yapabilecegi guvenli bir yol henuz bulunabilmis degil.

Cin'e yatirim yapmak isteyen Amerika'daki yatirimcilara Kore ve Japon hisse senetlerine yatirim yapmalari oneriliyor. Sebebi ise Cin'deki buyumeden en cok bu iki ulkenin faydalanacak olmasi olarak gosteriliyor. Ben gelisen piyasalarda en cok finansal sirketleri yatirim olarak tercih ediyorum. Sonucta Cin hakkinda bildiklerimin hicbirisi birinci elden degil, sagdan soldan duyduklarim. O yuzden gozu kapali olarak yatirim yapmak durumundayim (eger yapmaya karar verirsem tabii).

Cin'e yatirim konusunda benim tercih ettigim sirket Bank of America (ticker:BAC). Oldukca guvenli bir yatirim, para kaybetme olasiligimiz uzun vadede yok gibi. BAC gecen yaz Cin'de China Construction Bank isimli bankanin %9'unu defter degerinin 1.2 katina aldi. Sirket daha sonra halka arzda defter degerinin 1.95 katini getirdi. Bir kac ay icerisinde BAC 1.5 milyar dolarlik kar yapmis oldu ama daha bu baslangic. BAC sirketin 19.9% alma opsiyonuna (hakkina) sahip.

Ote yandan BAC'inin yatirimlarinin buyuk cogunlugu ABD'de. Burada faizlerdeki yataylasmadan dolayi banka hisselerinde bence gecici bir gerileme yasandi. BAC'nin bugunku fiyati $44.44 ve fiyat kazanc orani sadece 10.7. Ayrica hersene $2.20 kar payi dagitiyor. Bence iyi bir fiyat ve senelik %15 nominal getiriyi rahatca yakalar gibime geliyor.

Cin icin "pure play" yani tam anlamiyla Cin'deki varlik fiyatlarindaki artistan faydalanacak bir yatirim araci su an yok. Olursa soylerim.

Dikkatinizi cekmistir belki. Amerika'da senede %15 nominal getiri oldukca yuksek bir getiri. Oysa Sekerbank daha bugun %15 yukseldi.

0 Yorum Var.: