Bütçe 3,1 Milyar Lira Fazla Verdi, Eğer ABD Temerrüte Düşerse

Bütçe Ocak-Haziran döneminde 2.9 milyar lira fazla verdi.Merkezi Yönetim Bütçesi haziran ayında 3.1 milyar lira fazla verdi. Ocak-Haziran döneminde 18 milyar liralık iyileşmenin sağlandığı bütçede 6 aylık fazla 2.9 milyar TL oldu.Merkezi Yönetim Bütçesi haziran ayında 3.1 milyar lira fazla verdi. Ocak-Haziran döneminde 18 milyar liralık iyileşmenin sağlandığı bütçede 6 aylık fazla 2.9 milyar TL oldu.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 Haziran ayında 5,4 milyar lira açık veren bütçenin, 2011 Haziran ayında 3,1 milyar lira fazla verdiğini, böylece bütçede yaklaşık 8,5 milyar liralık iyileşme söz konusu olduğunu açıkladı. Şimşek, bu yıl Haziran ayında bütçe gelirlerinin yüzde 44,7 artışla 26,7 milyar lira, giderlerinin ise yüzde 1,2 azalmayla 23,6 milyar lira olduğunu bildirdi.Şimşek, bu yıl Ocak-Haziran döneminde 2,9 milyar liralık bütçe fazlası verildiğini bildirerek, geçen yılın aynı döneminde 15,4 milyar lira açık kaydedildiğini, yani bu yıl 6 ayda 18 milyar liradan fazla bir iyileşmenin söz konusu olduğunu belirtti.

Beyaz Saray ve Kongre'nin bütçe açığını azaltmaya yönelik görüşmelerde çıkmaza girdiği dönemde Bernanke'den de tekrar uyarı geldi.Merkez bankasının politikaları hakkında dün Temsilciler Meclisi'nin ardından bugün de Senato Bankacılık Komitesi'ne rapor sunan Bernanke, ABD'nin borcunu ödemeyememekten dolayı temerrüte düşmesinin hem ABD hem de küresel ekonomiye hasar verebileceği yönündeki öngörüsünü yineledi.Bernanke, "Bu durum (temerrüte düşme) felaket sonucu doğurabilir, sadece ABD ekonomisini değil, küresel ekonomiyi etkileyebilecek çok ağır finansal şoklar yaratabilir" dedi.Borç limitinin zamanında yükseltilmemesinin de ekonominin kendi kendisini yaralamasına neden olacağına işaret eden Bernanke, "Kongre üyeleri bütçeye yönelik zamanlama ve yapı değişikliklerini ele alırken, kısa vadede toparlanmanın hala oldukça kırılgan olduğunu ve kısa dönemde keskin ve aşırı harcama kesintilerinin toparlanmaya zarar verme potansiyeli taşıdığını göz önünde bulundurmalılar" diye konuştu.

İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 9.9'a geriledi.Türkiye'de 2011 yılı Nisan döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak, yüzde 9,9 oldu. Böylece, işsizlik oranı 2008 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez tek haneye düşmüş oldu. İşsizlik oranı 2010 Nisan döneminde yüzde 12 seviyesinde idi. Tarım dışı işsizlik yüzde 12,5, olurken, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,9 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, “2011 Nisan Dönemi Sonuçlarına (Mart, Nisan, Mayıs 2011)” göre, 2010 yılı Nisan ayında 3 milyon 71 bin kişi olan işsiz sayısı, bu yıl söz konusu dönemde 2 milyon 637 bin kişi oldu. İstihdam ise 22 milyon 501 binden, 23 milyon 955 bin kişiye çıktı.Nisan dönemi itibariyle Türkiye genelinde mevsim etkilerinden arındırılmamış temel işgücü verileri şöyle:

0 Yorum Var.: