Enflasyon ve Issizlik

Eskiden ekonomistler enflasyon ile issizlik arasinda ters oranti oldugunu dusunurlerdi. Oysa simdi bu ikisi arasinda bir iliski kurmanin hem yanlis hem de abesle istigal oldugunu biliyoruz.

Bu haftasonu once Ahmet Bey Merkez Bankasinin enflasyon hedeflemesinde genel enflasyon oranini kullanmamasi gerektigi yonunde bir yazi yazdi. Ardindan Fatih Ozatay, ayni anafikirdeki yazisini Radikal'de yayinladi. Bu yazilarin arkasindaki varsayim Merkez Bankasinin 2008 senesinde de %4'luk enflasyon hedefini tutturamayacak olmasiydi.

Ardindan Murat Cokgezen iscileri korumayi hedefleyen kanunlarin gereksizliginden ve yersizliginden bahseden bir yazi yazdi. Turklerin kafasi 30 yildir enflasyonla yasamalarina ragmen bu konuya pek basmaz. Ama isci haklari, sosyal guvenlik dediginiz zaman konudan anladiklarini zannederler. Anlamazlar halbuki.

Hem enflasyon hem de issizlik birbirine gobekten bagli konular. Eskiden bunlari birbirine baglayan degiskenin faizler oldugu dusunulurdu. Enflasyonu dusurmek icin faizleri arttirmak gerektiginden, neticede bu ekonomik aktiviteleri yavaslatir ve issizlige neden olurdu. Bu yuzden de enflasyon duserse issizlik artar sacmaliklari ders kitaplarini doldururdu. Sacmalik dememin sebebi bu analize bakarak insanlarin bu sonucu "kanun" gibi gormesidir. Ancak isin icerisinde baska degiskenler de var.

Enflasyonla issizlik arasinda ters bir iliski olmasina gerek yok. Nitekim son 5 senede ulkemizde issizlik oranlari hafif azalirken, enflasyon buyuk oranda dustu. Simdi oyle bir noktaya geldik ki artik enflasyonu dusuremiyoruz, issizlik de dusmuyor. Bu ikisini de dusurmemizi saglayacak bir yol var. Birazdan bahsedecegim ama once ne yapmamamiz gerektigine bir degineyim.

Enflasyon konusunda hedefi degistirmek veya olcum sistemini degistirmek dogru bir yaklasim degil. Enflasyonun ve hayat pahaliliginin olmasinin sebebi "cekirdek enflasyonu" kullanmiyor olmamiz degil ki. Enflasyon ve hayat pahaliligi da ayni seyler degil, aralarindaki farki bilenler yorumlar kismina yazsinlar.

Issizligi onlemenin yolu iscilerin isten cikarilmasini zorlastirmak veya onlara yeni sosyal haklar vermek de degildir. Bu mevcut ve az sayidaki iscilerin rahat etmesini saglar ama bundan issizler ve gelecekte is arayacaklar zarar gorur. Biliyorum insanlar mazlumun yaninda olmayi tercih ediyor, ve isverenlerin zalim oldugunu dusunuyor. Iscileri koruyarak dogru bir davranis sergilediklerini zannediyorlar ama yaniliyorlar. Iscileri isten cikarmak ne kadar zorlastirilirsa isverenlerin isci calistirma istahlari o kadar kapanir. Issizlik ne kadar fazla ise isverenlerin "issizleri" somurmesi de o kadar kolay olur. Kayitdisi ekonominin buyuk olmasinin bir nedeni de isverenlerin issizleri radarlarin disinda somurmesidir. Issizler caresizliklerinden dolayi bu somuruye evet demektedirler. Ve bunun sorumlularindan bir tanesi de sizin gibi iyiniyetiyle isci haklarini savunanlardir.

Kendinizi sosyal guvenlik catisi altinda calisanlarin yerine degil, issizlerin ve kacak calisan iscilerin yerine koyun ne demek istedigimi belki anlarsiniz.

Hem enflasyonu dusurecek, hem issizligi azaltacak, hem de ucretleri arttiracak bir cozum mevcut. Bunun ne oldugunu biliyor musunuz? Benim vaktim kalmadi, bir dahaki sefere insallah. Kendine guvenenler yorumlar kismina cevabi yazabilirler.

6 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

bence yanildiginiz nokta su ki su anda turkiye nin uretim azliginin nedeni iscilerin cok pahali olmasi degil.800 ytl ev kiralari olan bir yerde 400 ytl asgari ucretten bahsediyoruz.Turkiye de zaten isci ve isgucu ucuz.Daha ne kadar ucuz olsun.Baska bir yerlerde sorun var.Eger yatirimci Turkiyeye guvenip reel yatirim yapmiyorsa(sicak paradan bahsetmiyorum tabi ki) baska bir sorun var.Bende 350$ a bir kisiyi calistircagima Cin de 50$ calistiririm.Neden cunku 1$ nerdeyse 1 YTL iken 1$ ise 6.25 Cin Yueni ise ve Cin parasini bilerek degersiz tutarken biz habire oh oh surdan da gelsin de sicak para diyorsak burda bir terslik pardir.ama nerde soylemek istemiyorum.

T'Pol dedi ki...

Sevgili Ekonomix,
Calisanlarin haklarinin korunmasi deyince mutlak bir isci haklari savunuculugu yapmaktan soz etmiyorum. Bu konuya issizligin azaltilmasi boyutundan da bakmiyorum. Temelde patronlar verimli calisma yontemlerine kafa patlatmaktansa, ucuza bir suru isci calistirmayi, biraz dara dusunce de adamlari kapiya koymayi marifet sayiyorlar. Tabii performans yonetimi falan da hak getire. Bu konuda tecrubeyle sabit bazi konulari 6 Ekimde yazdigim bir yazida dile getirmistim. Hakli sebeple is akdi feshine hic itirazim yok. Ama hakli fesih yapabilmek icin patronlar biraz zahmet edip, sirketle ilgili kurallari yazili hale getirecek, hatali davranislarin yaptirimlarini tanimlayacak, calisan performansini takip edip, uyari mekanizmalarini hukuka uygun olarak kullanacak. Neticede isci/isveren iliskisinde bir guc dengesizligi var.
Bence kayit disi isci calistiran insanlari engellemek, isini kanuna uygun yapan isverenle, uckagitcilari birbirinden ayirmak gerek oncelikle. Benim kafam ancak bu kadar basiyor.

Unknown dedi ki...

Verimlilik artirmak (ozellikle insan kapitali yaratarak).. Ancak bizim icin henuz uygun olmayabilir. Zira verimlilik artirmak icin kapital yatirmak lazim.. Fakat zaten yuksek miktarda borcluyuz. Verimlilik artiracagiz derken sistemi daha zor kosullarda calistirmaya calismamiz soz konusu..

O zaman borc azaltmak lazim ki verimlilige para yatirabilelim. Bu da ancak tasaaruf oranin yukseltilmesi ile mumkun gozukuyor -zira 2B arazilerini ve kitleri ancak bir kez satarsin-.. Mevcut sartlarda en ucuz cozum kulturel degisiklik ki liselere ev ekonomisi dersi iyi bir baslangic olabilir..

Ayrica yolsuzlukla mucadele ve vergi gelirlerinin artirilmasi -ekonomiye kisa vadede zarar verse de- uzun vadede buyuk kazanc saglar..

Elde edilen ekstra geliri de sirayla:
enerji
hukuk
egitim
turizm
teknoloji (askeriye uzerinden)
saglik

alanlarina yatirmak lazim bence..

benim 2 kurusum boyle..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hdeligoz dedi ki...

Bence hem işsizliği hemde enflasyonu düşürecek tek çözüm borç yüküdür. Türkiye gibi geçmişte borçları para basarak kapatan bir milletin dimağlarındaki bağlantı yapısı borç>para basmak>enflasyon olmuştur ve zaman geçtikçe aradaki geçişi yaratan para basmak unutulmuş ve bağlantı direk borç>enflasyon olarak görülmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmalara göre ekonomix'in belirttiği enflasyon-işsizlik ilişkisi ancak belli enflasyon düzeylerinin (eşik enflasyon) üzerinde olduğu ve bu düzeylerin altında ise enflasyon-işsizlik ilişkisinin muğlak olduğu gösterilmiştir. Bağlamak gerekirse hem enflasyonu hemde işsizliği düşürecek en önemli çözüm borç yükümüzü düşürmektir. Düşen borç yükünü görenlerin enlasyon beklentileri düşer ve böylelikle enflasyon düşer. Aynı zamanda düşen borç eşik enflasyon düzeyini düşüreceği için enflasyon işsizlik ilişkisi doğru orantılı kalmaya devam edecektir.
(Linkini aramama rağmen bulamadım -Cevdet Akçay'ın bir makalesinden hatrımda kalan bulgulardır - Eğer kaynak göstermezsem ekonomix kızarrrr )

baglama.g dedi ki...

1. uretim maliyetlerini dusurmek (sosyal guvenlik primlerinin dusurulmesi..vs) 2. kayitdisiligin kontrolu 3. beklentilerin iyi yonetimi 4. verimliligin artirilmasi