Yunanistan' da Hayat Tamamen Durdu, 40 Milyon Kişiye Sınıf Atlatan Başarı

Yunanistan’ da Hayat Tamamen Durdu (Hürriyet)

Yunanistan’da özel sektör ve kamu çalışanları, ülkede liderler kemer sıkma önlemlerini oylarken, 48 saat sürecek iş bırakma eylemine gitti. Parlamento dışında toplanan binlerce Yunan’ın protestolarını kontrol etmek için 5 binden fazla polis görevlendirildi. Parlamento dışında gerçekleştirilen gösterilerde, eylemciler kemer sıkma önlemlerine karşı sloganlar attı. Atina’da gün ortasında daha büyük çaplı eylemlerin gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede, doktorlardan ambülâns şoförlerine, kumarhane çalışanlarından aktörlere kadar özel ve kamu sektörü çalışanları iki gün boyunca iş yapmayacak. Yunanistan’da yüzlerce uçuş iptal edilirken, hava trafiğini kontrol eden görevliler bile sabah saat 8 itibariyle dört saat sürecek eylem yapacak. Hava kontrolü çalışanlarının akşam saatlerinde yeni bir eylem daha gerçekleştirmesi bekleniyor.Toplu taşımada görevli çalışanlar da eyleme katıldığından ülkede büyük bir trafik kaosu yaşanıyor.


40 milyon kişiye sınıf atlatan başarı (Milliyet)

Son yıllarda önemli ekonomik başarı gösteren Brezilya’da yaklaşık 40 milyon kişi 2003 ve Mayıs 2011 arasında yoksulluktan kurtularak orta sınıfa katıldı. Brezilya’nın Getulio Vargas Vakfı’nın (FGV) araştırmasına göre, ülkenin ekonomik büyümesine desteksağlayan orta sınıfa özellikle 2010 ve 2011 yılları 10 milyon kişinin dahil olması istisnai bir durum olarak görülüyor. Araştırmanın sonuçlarını açıklayan vakfın yetkililerinden Profesör Marcelo Neri, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümeti tarafından yürütülen ekonomik büyüme ve eşitsizliklerin giderilmesinin, alım güçleri en zayıf Brezilyalılara yoksulluktan kurtulmalarında başlıca etken olduğunun altını çizdi. Eğitim ve çalışma dünyasındaki iyileştirmelerin de bu süreçte önemli rol oynadığını belirten Neri, orta sınıfa dahil olan Brezilyalıların beslenme ve giyim alışkanlıklarını değiştirdiklerini ve bilgisayar ya da cep telefonu gibi yeni eşyalar satın aldıklarını kaydetti.


Borsa'nın gözü Yunanistan ile Meclis'te (Dünya)

İMKB 100 Endeksi, yurtdışından da aldığı destekle günün ilk yarısında 697 puan yükseldi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda İMKB 100 endeksi günün ilk yarısını 697 puan artıda, 62650 puan seviyesinde tamamladı. İlk seansta işlem hacmi 1.052.000.000 TL olarak hesaplanırken, en çok işlem gören hisseler GARAN, ISCTR, VAKBN, IHLAS, THYAO, YKBNK, AKBNK ve EKGYO oldu. Piyasa güne yükselerek başlarken, endeks ilk dakikalarda 62300–62500 seviyelerine yerleşti. Yunanistan bonolarına ilişkin olumlu gelişme yurtdışı piyasalarla birlikte İMKB'de de etkili oluyor. İlk seans sonuna doğru 62800 puan üzerinde kalmakta zorlanan endeksin 62500'e doğru hafif gerilediği izlendi. Günün ikinci yarısında piyasanın ABD verileri ve TBMM'de yemin törenini takip etmesi bekleniyor. Serbest piyasada ABD Doları 1,6390 TL, Euro 2,3380 TL düzeyinden işlem görüyor; faiz 9,4 seviyesi ile dünün hafifçe altında bulunuyor.


Dolarda yabancı oyunu (Radikal)

Cari açık endişeleri nedeniyle geçen yılın kasım ayından bu yana Türkiye'den 5 milyar dolar civarında çıkış yapan yabancı yatırımcılar, geri dönüş için kuru yukarı çekmeye devam ediyor. Dolar dün 1.645 TL’nin üstünü görerek iki yılın zirvesine çıktı. Dolar 4 Kasım’dan bu yana yüzde 18, 7 Nisan’dan bu yana yüzde 9 yükseldi. Yabancıların kuru 1.70 TL’ye kadar çekip bir yandan da Merkez Bankası’nı faiz arttırımına zorladığına dikkat çeken analistler, Yunanistan’a ilişkin belirsizliklerin de yabancıların ekmeğine yağ sürdüğü görüşünde.

0 Yorum Var.: