Dolar Ne Olur?

Zeytinyagi ihracati yapan bir firmada calisan bir okuyucumuz Agustos ayinda dolarin ne civarda seyredecegini tespit etmeye calistiklarini belirttikten sonra dolar ne olur diye benim goruslerimi sormus.

Doviz kurunun bir gun, bir hafta veya bir ay sonunda artacagini veya azalacagini (dikkat edin seviyesini demiyoruz) %60 isabet oraniyla tesbit etme becerisine sahip bir kisi dunyanin en zengin kisisi olur. Dunyanin en zengin kisisi Bill Gates olduguna gore doviz kurunun yonunu %60 isabetle dogru tahmin edebilen bir kisi daha anasindan dogmamistir.

Yatırım Fonları Nedir?   Altın Fonu Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Sene basinda yukarida soylediklerimizi soyledikten sonra biz dolar sene sonunda 1.35 YTL olur seklinde tahmin yapmistik. Son iki ay icerisinde ozellikle kur 1.75'e yukseldigi zamanlarda okuyucularimizin "dolar tahminleriniz pek tutacaga benzemiyor" seklindeki alayci yorumlarla da karsilastik. Simdi dolar 1.50'e indi. Goreceginiz uzere dolar son hareketiyle bizi elestiren okuyucularimizi da madara etmis durumda. Ben ise doviz kuru tahminimi degistirme geregi duymadim, su anda duymuyorum cunku 1.50'e de yukseltsem tahminimi sene sonunda dogru cikma olasiligi 1,35 ile ayni. Ne demek istiyoruz? Dolarin nerede olacagini ancak sansli kisiler bilir.

Eee, o kadar doktora yaptik, bir seyden anlamiyor muyuz? Tabii ki hayir. Ihracatcilarimiza tavsiyemiz su: bosuna zamaninizi dolarin yonunu tahmin etmekle harcamayin, tahmin edemezsiniz. Yapmaniz gereken sey su: maliyetlerinizi hesaplayin ve sizin ihracatinizi karli bir sekilde surdurmenizi saglayacak dolar kuru seviyesini belirleyin. Diyelim ki dolar kuru 1.45 ve uzerinde oldugu zaman kar yapiyorsaniz, o zaman yapmaniz gereken sey cok acik. Dolar kuru 1.45'in uzerinde seyrettigi zamanlarda vadeli islemler borsasinda kur riskinizi hedge yapacaksiniz. Boylece dolar dusse de yukselse de kariniz garanti altina alinmis olur.

Hedge yapmazsaniz ne olur? Dolar kuru yukari giderse kariniz daha da artar, dolar kuru duserse eger zarar etmeye baslarsiniz. Dolar kuru uzun sure dusuk seyrederse daha fazla dayanamayip fabrikayi kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Bir cok tekstilcinin basina bu geldi mesela. Fabrika'yi bir kere kapattiktan sonra dolar kuru yukselse bile fabrikayi hemen devreye sokmaniz, satis anlasmalari yapmaniz mumkun olmayacagi icin uzun vadeli zarariniz da buyuk olur. Hedge yaparsaniz kafaniz rahat bir sekilde esas isiniz olan zeytinyagi uretimi veya ihracati konularina daha fazla odaklanabilirsiniz.

Not: Dolarin gidisati konusunda en son yazılmış yazılarımızı Dolar Ne Olur sayfasindan okuyabilirsiniz. Ozellikle forex piyasalarina ilgi duyan okuyuculara tavsiye ederim.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Insallah bu önerilerden turizmciler de nasiplenir! Ama ben pesin pesin söyleyeyim: En cok anlamasi gereken insanlar kafa yormaz böyle seyleri anlamaya bizim ülkede
(Dogan Görünümlü) Sahin K(ilinc)

Adsız dedi ki...

Türkiyede dövizin düşmesinin nedeni bize çakılan faizkazığı(%13 den %20'ye),bu işle uğraşan herkes biliyorki yüksek faizler nedeniyle ülkeye gelen sıcak para dövizin dahada düşmesine yol açabilir ama bu acem kılıcı gibi çıkarken hem enflasyonu hem kuru hoplatıyor,kur aşağılara giderken faiz kazığı dahada arttığından gelen sıcak para bonolara girmeyip gecelik faizde yatıyor,hükümet bu işi cumhurbaşkanı seçimine kadar götürebilirse böyle götürecek RTE cumhurbaşkanı seçilecek faiz kazığı ise girdiği yerde kalacak,
Döviz tahmini yapanların faiz tahminide tutuyormu acaba?
Tunç K.