Brezilya ekonomisi ve reali

Salih Neftci 4 ay oncesinin haberini bugunku yazisinda vermis. Kisaca diyor ki Brezilya'daki kisa vadeli faiz oranlari cok yuksek (%18-19 civarinda), ulkenin bizimkinin aksine cari fazlasi var, buyume oranlari %2 civarinda oldukca dusuk, ayrica doviz cinsinden olan dis borclarini da kapatiyorlar. Bu durumda kisa vadeli olarak riskleri aslinda dusuk, dolar satip Brezilya reali alip bunu kisa vadeli Brezilya hazine kagitlarina yatirip kar etmek mumkun.

Ben bu durumu 4 ay once gormustum ancak tutup da Brezilya real'i alip Brezilya'ya yatirim yapacak halim yoktu. Acik acik bu stratejiyi de uygulayan yatirim fonu da bulamadigim icin kararimi Turkiye'ye yatirim yapmak olarak vermistim. Brezilya'ya yatirim yapmanin diger bir yolu ise Wall Street'te islem goren ADR dedigimiz Brezilya hisse senetlerinden satin almak olabilirdi. Buna en uygun kagit BBD idi, ancak o da uygulamayi istedigimiz stratejiyi tam olarak yansitmadigi icin almamaya karar verdim (O zaman ki fiyati $30 idi, simdi $39'a yakin bir degerde). Simdi bu strateji hala potansiyel olarak karli bir strateji. Yani dolari real'e cevirip Brezilya hazine kagitlari alarak iyi karlar elde etmek mumkun, ancak uygulama da bunu nasil yapariz hala bilemiyorum. Genelde Hedge fon yoneticileri bu tur stratejilerin pesinden kostuklari icin bizim gibi kucuk yatirimcilar bu tur firsatlardan pek yararlanamazlar.

Neftci ise sunu soruyor: Acaba adamlar bu stratejiyi uygulamak icin Brezilya'ya girdikleri zaman Turkiye de bundan etkilenir mi? Ben cevap vereyim. Akil var, mantik var. Adamlar Brezilya'ya cok yuksek kisa vadeli faizlerden dolayi giriyorlar, cari aciklari yok ve doviz kuru riski daha dusuk. Turkiye'de cari acik fazla ve doviz kuru riski fazla, yani boyle bir strateji icin getirisi Brezilya'dan daha dusuk riski ise daha yuksek. O yuzden boyle bir sey beklemeyin. Haaa, Turkiye'ye sicak para niye giriyor o zaman? Birincisi, Turkiye'ye o kadar sicak para girmiyor; giren para uzun vadeli giriyor. Ikincisi, Turkiye'nin riski AB-IMF-AKP faktorlerinden dolayi eskiye nazaran daha dusuk algilaniyor, zaten bu yuzden de uzun vadeli sermaye girisi var. Neftci borsa 42000'in altina dustugu zaman ilk cikista kagitlarinizi satin diye tavsiyede bulunuyordu. Cok degil daha iki hafta once 10 Nisan 2006 tarihli yazisinda. Bugun cikmis insanlara yine karisik mesajlar veriyor. Baba karar ver satalim mi satmayalim mi, bak borsa 45000'i gecti, son 1.5 ayin en yuksek seviyesinde.

Ne demisler, klavuzu karga olanin burnu...

0 Yorum Var.: