Sıcak Parada Yeni rekor: 123 Milyar Dolar, BDDK’dan Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı

Sıcak parada yeni rekor: 123 milyar dolar (Dünya)

Sıcak para son iki ayda yeniden hızlı bir büyüme ivmesi kazanarak 123.3 milyar dolara ulaştı. Sıcak para'nın Türkiye'de borsa, DİBS ve mevduat gibi araçlardaki yatırım portföyünün tutarı, son iki ayda yeniden hızlı bir büyüme ivmesi kazanarak123.3 milyar dolarla tarihindeki en yüksek düzeyine ulaştı.Ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemlerin de etkisiyle önceki dört ayda 17 milyar dolardan fazla küçülen söz konusu hacim, çıkışların durması ve bu tür fonların yeniden Türkiye'ye yönelmesinin etkisiyle mart ve nisan aylarında hızlı bir büyüme sürecine girdi. Ekonomiyi aşırı ısıtarak cari açığı tehlike sınırına yükselten sıcak para yatırımlarının toplam değeri, iki ayda 20 milyar dolardan fazla büyüdü.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayındaki Lübnan gezisi sırasında “sıcak paranın kontrol altına alınması” yönünde açıklamalarda bulunmuş, bunun ardından, Merkez Bankası'nca yapılan faiz indirimleri ve mevduat munzam karşılığı artırımları ile ekonomiyi soğutmaya yönelik alınan çeşitli önlemler, sıcak para hacminde küçülme başlatmıştı. Geçen yılın ekim sonunda 119 milyar 973.3 milyon dolar olan yabancı portföyü, bu yıl şubat sonunda 102 milyar 897.5 milyon dolara kadar inmişti. Yabancı portföyünde anılan dört aylık sürede 17 milyar 75.8 milyon dolar küçülmüştü.


BDDK’dan Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı (Gözlem)

BDDK’nın "İnternet Sitesi Aracılığı ile Yapılan Dolandırıcılık" başlıklı yazılı açıklamasında, son günlerde internet siteleri aracılığı ile kişilerden kredi kartı ve kişisel bilgilerin, borç sorgulama, kredi kartı aidat geri ödeme vaadi, kişisel bilgilerin güncellenmesi gibi sebeplerle talep edildiği ve spam türü e-postalar aracılığıyla bağlantı adreslerinin yayıldığının görüldüğü kaydedildi.Son olarak kurumun internet sitesinin, "http://www.bankacilikduzenleme.com" sayfası üzerinden taklit edilerek kişilerin kredi kartları ve kişisel bilgilerinin istenildiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Kurumumuzun internet adresi ’www.bddk.org.tr’ olup, Kurumumuz herhangi bir şekilde internet üzerinden veya telefonla kişisel bilgi veya kredi kartı bilgisi talep etmemektedir. Konu ilgili olarak gerekli yasal girişimlerde bulunulması hususu saklı kalmak kaydıyla vatandaşlarımızın, muhtemel mağduriyetlerinin önlenmesi bakımından dolandırıcılığa dönük kart ve kişisel bilgi taleplerine itibar etmemesi gerekmektedir."


Aile sigortasından herkes 600 lira alamayacak (Zaman)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, partisinin iktidar olması halinde yoksullara yönelik daha planlı ve düzenli çalışmalar yapacağını söyledi.TRT Haber'de yayınlanan Ekonomi Kulübü'nde konuşan Oran, Dünya Çalışma Örgütü'yle 1971'de imzalanan ama uygulanmayan aile sigortası uygulamasını bu amaçla hayata geçireceklerini ifade etti. CHP'nin aile sigortasıyla her aileye 600 lira vaadinin detaylarına da değinen Oran, her ailenin 600 lira almayacağını, ailelerin ekonomik durumları, hane sayıları gibi etkenlerle bu rakamın 175 liradan 1.200 liraya kadar değişeceğini ifade etti. Bu yardımın kaynağının nasıl sağlanacağı sorusu üzerine ise Oran, "Biz 15 milyon 500 bin yoksul var diye değerlendiriyoruz. 4 milyar lira zaten şu anda yoksullara dağıtılıyor. 8 milyarlık ek kaynağa ihtiyaç var. 8 milyarlık kaynak Türkiye'nin bütçesine bakıldığında çok ciddi bir rakam değil." diye konuştu.

0 Yorum Var.: