IMF' in Yeni Başkanı Kim Olacak?

"Dominique Strauss-Kahn hapishanede bulunurken Hazine Sekreteri Geithner, artık Strauss-Kahn' ın bir kenara çekilmesini önerdi. Adaylık için başlıca birkaç kişi söz konusu. Bunlardan bir tanesi Türkiye' den Kemal Derviş' tir. Birleşmiş Milletler kalkınma programının başkanı aynı zamanda Dünya Bankasında yoksulluğu düzeltici ekonomik yönetimin de başkan yardımcısıdır. Bu mevki için yeterli vasıflara sahiptir fakat ne yazık ki şansı çok düşük.

Ama bu ufak şans bile Türkiye' nin hükümdarlık doğrultusundaki politikalarını etkilemeyecektir ve Mehmet Şimşek' de Kemal Derviş' in bu küçük şansını da sabote edecektir. Bu kusur bulma mantalitesidir. On yıl önce Türkiye' nin aynı şimdiki Yunanistan gibi bütçe açığı sorunu vardı. Herkes Türkiye' nin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini zannediyordu. O dönemdeki başbakan Kemal Derviş' e IMF' deki pozisyonunu bırakıp kendilerine yardım etmesini, bütçenin sorunlarını çözmesini istemişti. Derviş ise IMF ile anlaşma yaptı ve alet edevat çantasını alarak Türkiye yoluna düştü. Sorunları çözmede başarılıydı, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmede zorluk çekmedi ve uzunca bir süre yüksek büyüme rakamlarına ulaştı. Lakin Recep Tayyip Erdoğan 2002 seçimlerini kazanarak Kemal Derviş' in bütün yaptıklarını deyim yerindeyse "biçti". 2002-2007 yılları arasında Türkiye yıllık %7' den daha fazla büyüdü... "

Bir kısmını çevirdiğimiz yazının devamını merak ediyorsanız IMF’s New Chief, New York Times and Turkey’s Crab Mentality başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

0 Yorum Var.: