Antbirlik: Pamuk rekoltesi düşebilir (Radikal)
Antalya'da Mayıs ayının yağışlı geçmesi nedeniyle üreticinin pamuk ekimine geç başladığı bildirildiAntalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, mevsim koşullarının uygun gitmesi halinde her yıl nisan ayı ortalarından mayıs ayının ortalarına kadar üreticilerin pamuk ekimi yaptığını anımsattı. Ancak, bu yıl Nisan ve Mayıs ayında havaların yağışlı gitmesi nedeniyle pamuk ekiminin geciktiğini belirten Diniz, rekolte tahminlerinde düşüş yaşanabileceğini bildirdi. Diniz, şunları kaydetti: “Bu sezon pamuk ekiminde bir sıkıntı oldu. Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlardan dolayı pamuk ekiminde geç kalındı. Üretici, havaların ısınmasıyla pamuk ekmeye başladı. Son bir haftadır yoğun pamuk ekimi var. Normal şartlarda nisan ve mayıs ortalarında pamuk ekimi yapılırdı. Mayıs ayı sürekli yağışlı geçti. Şu anda yoğun şekilde ekim yapılıyor. Ancak meteoroloji, Antalya bölgesinde yağış bekliyor. Bu da üreticiyi düşündürüyor. Normal üretim sezonunda bugünlerde ne kadar alanda üretim yapıldığını belirliyor ve rekolteyi tahmin edebiliyorduk. Üretim geç başladığı için rekolteyi tahmin edemiyoruz. Pamuk ekimi geç yapıldığı için üretim rekoltesinde düşüş olabilir.”
Türk halkı kartlı yaşamı sevdi (Dünya)
Kredi kartı ile alışveriş cirosu 2001-2010 döneminde yüzde 1.599'luk artışla 12.7 milyar liradan 215.4 milyar liraya yükseldi Türk halkının kredi kartı kullanımı ve buna bağlı olarak kartlı ödeme sistemlerinin ekonomideki ağırlığının son on yılda rekor bir hızla büyüdüğü belirlendi. 2001 ekonomik krizinin ardından uygulamaya konulan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı, bankacılık sisteminde gerçekleştirilen yapısal güçlendirme ve reform ile ekonomide taşların yerine oturduğu ve küresel finansal sistemi ile entegrasyonun arttığı bu dönemde, "kartlı yaşam" hızla yaygınlaştı.DÜNYA'nın; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) verilerinden yaptığı belirlemeye göre, ekonomide kayıtlılığı teşvik edici bir araç olarak değerlendirilen kartlı ödeme sistemlerinin iki önemli bileşeni olan kredi kartı ve banka kartlarının ekonomideki ağırlığı son on yılda çok hızlı bir artış gösterdi.
Ekonomistler bu oyuna kafayı taktı (e-kolay)
Avrupa'yı krizden kurtarmak oyunlara kaldı. Ekonomistler ve borsacılar tüm gün Avrupa Merkez Bankası başkanı olup faiz değiştiriyor. Birbiri ardına krizlerin patlak verdiği Avrupa ekonomilerini kurtarmak oyunlara kaldı. Avrupa Merkez Bankası'nın resmi internet sitesine koyduğu ECONOMIA adlı oyunda AMB başkanı olup faiz kararları alınıyor. Son dönemlerde borsacıların ve ekonomistlerin fena halde kafayı taktığı bu oyunda esas kural enflasyon oranını yüzde 2'nin altında ve durağan tutmak. Oyundaki en kıymetli araç Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'in de elinde olan faiz silahı. Oyuncu her ay için verdiği faiz kararının etkilerini anında görebiliyor. Mesela faiz artırımında büyüme, istihdam ve enflasyon verilerindeki değişiklik anında ekrana geliyor. Oyunun belki de en eğlenceli kısmı alınan faiz kararlarının gazete manşetlerine de yansıması... Oyuncuların faiz kararlarına göre anında gazete manşeti atılıyor. Bu manşetler arasında sendika grevlerinden, halkın tüketim oranlarındaki değişikliğe kadar herşeyi görmek mümkün... ECONOMIA adlı oyunda oyuncu Avrupa Merkez Bankası başkanı olarak ülkeyi krizden çıkarıyor ya da tam tersine kronik bir enflasyona sürükleyebiliyor.
ABD'nin borcu Ay'a yaklaştı! (Habertürk)
ABD’nin 14.3 trilyon dolara ulaşan kamu borcu rekordan rekora koşuyor Yapılan hesaplamalara göre ülkenin borcu 5 dolarlık banknotlar halinde uç uca eklendiğinde tam 270 bin kilometreye ulaşıyor. Bu uzunluk Dünya’nın Ay’a olan 357 bin kilometrelik mesafesine yaklaşmaya başladı. Aynı hesaba göre ABD’nin borcu 1981 yılında yalnızca 20 bin kilometreydi.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder