Erdogan Kredi Kartlari Konusunda Hakli

Gecenlerde Tayyip Erdogan futursuzca kredi karti harcamasi yapip sonra da kurtarilmayi isteyen kisileri elestirdi. Kendisini bu davranisindan dolayi kutluyor ve destek veriyor. Yalniz bundan 3 sene once ayni Erdogan ayni kisileri "kartzede" olarak adlandirmis ve meclisten kanun gecirerek kurtarmisti. Hatta Merkez Bankasina yuklenip bankalarin uyguladiklari faiz oranlarini Merkez Bankasinin dusurmesini talep etmisti. Biz de o zaman kendisini elestirmis ve su yaziyi yazmistik:

Ken Fisher Joel Greenblatt Bill Ackman Eddie Lampert David Einhorn Dan Loeb Lee Ainslie John Paulson Stephen Mandel David Dreman

Once moral hazard nedir onu tanimlayalim. Insanlar yaptiklari yanlislarin bedelini odemek zorunda olmadiklari zaman normalde alacaklarindan daha fazla risk alirlar. Ornek verelim diyelim ki benim kredi kartimin $10,000 limiti var. Borcumu odemedigim zaman bir sekilde affedilecegimi bilirsem benim ilk yapacagim is hesabimdan $10,000 cekip LasVegas’ta gozume kestirdigim ilk kumarhaneden iceri girip rulet masasinda siyahin (veya kirmizinin) uzerine butun parayi koymak olacaktir. Yaklasik %48’lik olasilikla $10,000 kazanabilirim, kredi karti borcunu odeyip kalan parayi diledigim gibi harcayabilirim. Eger kaybedersem devlet baba beni affeder, cunku ben bir kartzedeyim.

Kartzede kime denir? Yolda giderken yerdeki kredi kartinin uzerine basip dusen ve kolunu (veya kafasini) kiran kisiye kartzede denir. Turkiye'deki gibi kredi kartini hovardalar gibi kullanip sonra da faizini odeyemeyip, kurtar bizi bu "kapitalist, acimasiz" bankalarin elinden diyenlere "uyanik" denir.

Yazinin devamini buradan okuyabilirsiniz.

Kredi kartlari konusunda sunu soyleyebiliriz. Kredi kartlari bir kredi araci degil, odeme aracidir. Eger bankada paraniz yoksa kredi kartini kullanip harcama yapmayin. Harcama yapiyorsaniz ay sonunda borcunuzun tamamini odeyin. Kafayi calistirin, bankalari zengin etmeyin.

2 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

ya bu saçma yazıya yorum yapılmaz aynı kafa belliki insanlar keyfinden borç yapıyor ve ödemiyorlar çünkü bu ne kafadır allahım sabır ver

yasart dedi ki...

İnsanların içinde gerçekten ihtiyacı olduğundan kredi kartından borç çekmek zorunda kalanlar olabilir ama ben de kredi kartı borçlularının büyük çoğunluğunun kendi kabahatini başkalarına ödettiği kanısındayım. Örneğin geçenlerde Başbakan'a yalvaran bir polis 50.000 TL kredi kartı borcu olduğunu söylüyordu. 1500-2000 TL maaş alan bir polisin ev kredisi, tüketici kredisi değil 50.000 TL kart borcu olmasını hakkimehmet zihniyetindekiler nasıl açıklar merak ediyorum. Daha öğrenciyken kredi kartı kullanmaya başlamış ve halen 2 kredi kartını epey yoğun kullanan biri olarak benim zihniyetim budur.