Ekonomi ve Piyasa Gundemi: Iki Yil Oncesine Bakis

Ekonomiyi ve piyasalari takip ederken kimin ne mal oldugunu anlamanin en isabetli yollarindan bir tanesi kisilerin bugun ne soyledigine bakmak degil, bundan 2-3 sene once ne soylediklerine bakmaktir. Iki sene once yapilan tahminlerin gerceklesmesi icin yeterince zaman gecmistir. Kim ne tahmin yapmis, kim neyi nasil yorumlamis bunlari artik interneti kullanarak gorebiliyoruz. Google'da bir arama yaparak eskinden kutuphanelerde saatlerce arayip da bulamadigimiz bilgilere saniyesinde ulasabiliyoruz. Internet dogru kullanmasini bilen icin mukemmel bir kaynaktir.

Ekonomi Turk blogunda iki sene once yazilan yazilara Aralik 2008 arsivinden bir goz gezdirdim az once. Iste gozlemlerim:

1. Tayyip Erdogan IMF'ye umugumuzu siktirmayiz demis. Zamaninda ekonomiye mudahale etmedigi icin 2009'un ilk ceyreginde ekonomik kuculme rakami %15'e yakin bir rakam aciklandi.

2.  Hukumet yanlisi yazi yazan Suleyman Yasar, bu sefer sasip dogru yolu bulmus: ""IMF’ye ümüğümüzü sıktırmayız” diyenlerin, vatandaşın ümüğünü sıkacak bir İhale Yasası’nı sessizce Cumhurbaşkanı’na onaylaması için gönderdiğine şahit olduk. AKP Hükümeti’nin altı yıllık iktidarında on altı kez değiştirdiği İhale Yasası’nda yapılan son değişiklikler aynen İngiliz’in Burmalıya yaptığını yapacak. Vatandaşın kollarını tutacak, AKP’li yandaş müteahhitlere vatandaşın ceplerini boşalttıracak"

3.Rdnyk borsa tarihi dip seviyelerine gerileyecek ve alim icin mukemmel bir firsat olusturacak seklinde bir tahmin yapmis. Oldukca isabetli bir tahmin. Rdynk nerelerde, coktandir yazmiyor?

4. Deniz Gokce ve Osman Ulagay resesyon iddiasinda kazanan Ekonomix olmus. Ekonomix Lehman batmadan bir gun once ABD ekonomisinin resesyona girme olasiligi %70'dir, 500 TL'sine iddiaya girmeye hazirim diye konusmus.

5.Ekonomix Fed'in piyasalara mudahale etmesinin Amerika'yi tekrar buyumeye sokma olasiligini yukselttigi tahmininde bulunmus. Amerika'da faizlerin cok dusuk oldugunu, bunun boyle devam etmeyecegini de belirtmis. Petrol fiyatlarinin ise $40 ile dusuk oldugunu ve almak icin hazirlik yaptigini soylemis. Bunlarin hepsi isabetli tahminler. Yanildigi tek nokta enflasyonun yukselecegi tahmini olmus. Amerika'da enflasyon %1'in altinda seyrediyor su gunlerde. Yine de o zamanlar %2.65 olan 30 yillik faizler bugun %4.25 civarinda. Tahmin yanlis ama tahminin sonucu olarak ortaya cikan yatirim karli olmus.

6. Erdogan Hamdolsun Teget Gecti demis. Ekonomix de bunun uzerine "bariz bir krizin icerisinde, tum dunyada ekonomiler ya daralirken ya da yavaslarken kalkip da 'hamdolsun teget gecti" ya da "kriz psikolojik" gibi desteksiz incileri ortaliga sacarsan biz de seni burada sutunlarimiza tasiriz. Nasil zamaninda Yigit Bulut'la dalga gectiysek bugun de sira sana geldi." demis. Ekonomix hakli cikmis, politikacilarin tahminlerine guven olmaz.

7. Junior Yunanistan devletinin genclerden alip yaslilara verdigini ilk soyleyen yazarlardan bir tanesi olmus. Beyinsiz devlet politikalarinin ceremesini cekiyorlar simdi.

8. Krize Keynesyen politikalarla mudahale etmek konusu tartisilmis. Aradan 2 yil gecti hala tartisiliyor.

0 Yorum Var.: