Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkrası, Anlamı ve Nasrettin Hoca

Nasrettin Hoca’nın meşhur parayı veren düdüğü çalar fıkrası vardır, bu fıkranın anlamı ile eşdeğer bir hikaye anlatacağım. Nasrettin Hoca’nın Ekonomi Türk isimli bir blogu varmış ve okuyuculara blogda nasıl yazılar istersiniz diye sormuş. Okuyucular da “ekonomi doktorası sahibi kişiler tarafından eşi benzeri bulunmaz güzellikte, ufuk açan, ekonomiyi ve finansal piyasaları kolayca anlamamızı sağlayan sadelikte yazılmış eğlenceli yazılar istiyoruz” demişler. Nasrettin Hoca da gitmiş ve “Ekonomi Türk: Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler” isimli üzerinde inanılmaz emek harcanmış, okuyucuların isteklerine tam anlamıyla cevap veren, belki de Türkiye tarihinde iktisat alanında yazılmış en güzel kitabı okurlarının hizmetine sunmuş.

Nasrettin Hoca ayrıca finansal piyasalar hakkındaki yıllarını ve sayısız gecelerini harcayarak edindiği bilgileri piyasaların gidişatını takip edebilmek için harcadığı mesailerle birleştirerek piyasaların gidişatı hakkında güncel analiz ve yorumlarını da okuyucuların hizmetine sunmuş (bkz. blog nedir).

Herkesin hizmetine sunmuş ama ortada tek bir problem varmış. Kitap piyasada 10-15 TL arasında bir fiyata Nisan ayının sonunda satılmaya başlanacakmış, piyasaların gidişatı hakkındaki yorumlara ulaşmak için de $12 ödeyerek üye olmak gerekiyormuş. Üye olacak parası olmayanlar da blogda “ne nedir” başlıklı yazılar yazarak veya kendi bloglarında Ekonomi Türk blogunda yazılmış “ne nedir” başlıklı yazılara bağlantı vererek, yani kendi zamanlarını harcayarak, yazılara erişebiliyorlarmış. Bedavadan yazı okumaya alışmış bir grup okuyucu Serkan Ünal isimli yazarımızın "pi sayısı nedir" yazısına not bırakarak “Nasrettin Hocam, yazılara bedavaya ulaşamıyoruz yahu” diyerek serzenişte bulunmuşlar.

Nasrettin Hoca da onlara “Ulan deyyuslar, Serkan Ünal gibi hem para vererek bloga üye olan, hem karşılıksız yazı yazarak blogun ziyaretçilerini ve reklam gelirlerini arttırmaya çalışan, hem de kendi blogundan yine karşılık beklemeden bizim yazılarımıza link veren melek gibi adamı hırpalamayı bırakın, düdüğü çalmak istiyorsanız taşın altına siz de elinizi koyun. Parayı vere düdüğü çalar” diyerek cevap vermiş. Nasrettin Hoca sosyalist değildir, komünist veya faşist de değildir. Nasrettin Hoca değerli zamanını harcayarak bir kaç kişiye piyasa fiyatının çok çok altına hizmet vermeye çalışan, parayı veren düdüğü çalar diyen iyi niyetli bir kapitalisttir.

Blogun gidişatından memnun değilseniz gelin gönüllü olun, adam gibi yazıları siz yazın. Deniz Gökçe’nin toplantısını sabote eden sosyalist vandallar gibi davranmayın. Benim istifa etmemi ve Ekonomi Türk blogunun sirke döndüğünü söyleyenlere de tek bir sözüm var: begenmiyorsaniz okumayin, eskiyi ariyorsaniz hem yeni blogumuza uye olun hem de Nisan sonunda piyasaya cikacak kitabimizi okuyun.

6 Yorum Var.:

alfabeta dedi ki...

Sayın İnan Doğan

Burada sizde biliryorsunuz ki 12$ bir üyelik ücreti ile ilgili bir durum söz konusu değil.Her ne kadar 1 milyon dolar paramız olmasa da 12$ verecek paramız var değil mi?

Çağatay doğrusu bende merak ettim yüklüce portföy yöneten sayın inan doğan bloguyla ilgili okyuculardan gelen eleştirileri bir risk olarak görmüyor ve bu kadar basit bir risk yönetimi ile karşı karşıya ama çözüm üretemiyor.

Bu kadar paracı olmayın tegev bağış yapanların listesi eminim blogunuza üye olanlardan daha fazladır tabi tasarımmış yok davalar içinmiş alınan üyelik ücretleri burada sorun değil.

Siz önemli bir stratejik hataya düştünüz insanların belli kalıplara soktuğu bir blogun hakkını yiyerek kendinizce yeni blogda sermaye oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Bizde diyoruz ki ekonomitürkün yeterince içine etmeden gidin başka bir blog üzerinden bu işi yapın.

Artı olarak ekonomix daha iyi bir yönetici sizin gibi agresif büyümenin peşinde değil sizin agresiflik içinde birçok dengeyi değiştirdiniz.

Ey inan doğan bu kadar eleştirinin 3 kuruş için olmadığını sizde biliyorsunuz.Kapitalist rolü içinde küçük emrah modellemeleriyle karşımıza çıkmayın.Asıl mızıkçının kim olduğunu herkes biliyor.Yeni bloga üye toplayabilirsiniz ama üye toplamak için kullandığınız blogu angarya gibi kullanmayın.

Ha site ziyaretçisi çok mu istiyorsunuz o zaman kemalsunalfimleri@blogspot.com diye adres açarsınız oradan üye toplarsınız ne nedir nasıldır gibi yazılara ne gerek var.

Bizde diyoruz ki has ...sayın inan doğan 3 kuruşa 5 köfte yok paramız olmadıgından değil sizin tutumunuzdan dolayı o bloga üye olmayacagız.

Bu bloga saygı duydugum için ısrarla okumaya devam edeceğim siz hala böyle degerli bir blogun bazı insanlar için okudukları günlük gazete kadar önemli olduklarını unuttunuz.

Daha düzgün dille anlatsaydınız biz destek olurduk.

Saygılarımla sayın (edit)-ör

alfabeta dedi ki...

Bu arada Turkıshtime dergisine üyeyim.Para veriyorum.

Aradaki farkı anlamanız belirteyim dedim.

Blog Sahibi dedi ki...

Emrah,

Nazik sozlerin icin tesekkur ederim ama olayi pek kavramamissin galiba. Ben blogu devrettim, devretmeseydim simdi yazdigim gibi bayramdan bayrama yazacagim yazilari okuyabilecektiniz ancak. Yani blog simdiki gibi olmasaydi, eski gunlerdeki gibi olacakti gibi bir durum yok. Blog simdiki gibi olmasaydi Tugrul Gurgur'un blogu gibi olacakti.

Editor blogun ziyaretcilerini arttirarak benim, baris'in tugrul'un ekodok'un,ahmet'in, t'pol'un ve diger yazarlarimizin yazdigi guzel yazilarin binlerce ekstra kisiye ulasmasini sagliyor. Ayrica kullandigi agresif buyume taktikleriyle eminim kitabin kat kat daha fazla satilmasini da saglayacak.

Ben de 3 sene once "ne nedir" seklinde bir kac yazi yazalim, genclere kavramlari anlayacaklari sade bir dille anlatalim diye diger yazarlarimizdan ricada bulumustum da bir kac yazi disinda kimse o angarya yazilari yazmaya gonullu olmamisti. Bedava yazi yazan adami da ben istedigim yazilari yazmaya zorlayamam degil mi? Editor ise blog yazilarina bir deger bicerek bu isleri yapacak gonulluleri gayet basarili bir sekilde ortaya cikardi. Bana sorarsa blog benim yonettigimden 10 kat daha iyi yonetiliyor, Orhan Yasar Celik'e de olaylarin akisini degistirerek blogun bu gun oldugu pozisyona gelmesine neden olaylari baslattigi icin minnettarim.

Siz destek verip vermemekte ozgur oldugunuz gibi Editor de blogu babasinin ciftligi gibi yonetmekte ozgurdur, aslina bakarsan blog artik adamin kendi ciftligi. Anlayacagin parayi veren dudugu caliyor, rahatsiz oluyorsaniz kendinize bir iyilik yapin ve bloga artik gelmeyin...

Hüseyin MEÇO dedi ki...

nasrettin hoca zamanında para kimde veya kimlerde.çocuklarda olmadığı kesin.tabi bana göre.

o zamanlar paralar verilipte ne düdükler öttürülmüş.orası hey hat.

nasıl yansımış.bir şeylerin para ile yapılabileceği...

daha masumane olan araya birde çocuk katılmış parayı veren düdüğü çalar kabul görmüş.herkeste buna kıs kıs gülmüş.

şimdi parayı veren elbette her zaman iyi şeyler elde eder.farklı olur.herşeye çabuk ulaşır.

parası olmayanın zamanı vardır.yada çevresi vardır.

SEİL dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Ben daha radika bir öneri sunuyorum. Sonucta Ne Nedir gibi yönlendirme yazıları yazacağına bence düşünmesi gereken nokta Paralı siteye üye olanlar arasında anket yapılsın yada paralı üye olmak isteyen adaylar içinde Ekonomitürk blogunda Borsa ve hisse tavsiyeleri için yani kısaca para kazanmak için İnsanlar üye olmak isteyecektir.

İlk tercih sıralamasında üyeler için bu önemli

Hiç kimse kimseyi kandırmasın.

Ben diyorumki herzman söyledim.

İnan Doğan Ne Nedir diye parasız bloğa yazı yazacağına mesela PARALI SİTEDE yapmış olduğu öneri ve bunların endekse göre nasıl performe ettiğine dair istatistikleri ve bu başarı kazancının altında bir hisseyi neden gecmişe dönük aldığını yada neden sattığını açıklayan yazılara önem verse eminimki normal internet kullanıcıların bile ulaşacağı Ne Nedir yazılarından daha çok ilgi görür.

Blog yazı kirliliğinden kurtul.......

Düdüğü çalsın. Düdüge gelecekler mutlaka vardır