Teknik Analizden Daha Etkili Yontem Nedir?

Teknik analizden daha etkili yatirim yontemi nedir? Iskembe analiz tabii ki. Borsa bugun dun bizim soyledigimiz gibi 1000 puandan fazla duserek 46 binin altinda kapandi. Boylece iskembe analiz yontemini kullanarak yaptigimiz tahminler alti kez ust uste dogru cikmis oldu. Bu bir marifet degil ama. Ilginc olan su:

Dunku yazdigimiz yazinin altina bir okuyucumuz borsanin 46 binin altina dusmesini beklemiyorum. 45600'un altina ise dusmesini hic beklemiyorum seklinde bir yorum birakti. Allah Allah, neden 45600 de 45500 degil diye dusundum. Sonra Hurriyet'te Fortis'ten bir teknik analizcinin 45600'de destek var seklindeki yorumunu gorunce anladim olayi. Ne demistim? Teknik analiz analizcilerin birbirleriyle gizli bir sekilde iletisimini saglayan bir dildir. Yani adamlar daha borsalar acilmadan sinirlari belirleyip ona gore hareket ediyorlar. O yuzden de hepsi birden "nerden buldularsa" 45600 rakamini telaffuz ediyorlar.

Problem su ki bugun aciklanan ADP istihdam rakamlarinin beklentilerden cok daha kotu gelecegini ve bunun neticesinde bir suru kisinin satisa gecip borsayi 45200 seviyesinin altina itecegini hic bir grafik veya teknik analiz onceden soylemiyor. Asil komik olan ise Amerika'da hemen hemen hic kimsenin takmadigi, sonnuclari guvenilir olmayan bir istatistik bu borsayi (Borsa Yorumları) dusuren ADP rakamlari. Yani hic bir sey ifade etmeyen bir rakama borsa oyuncularinin bu kadar tepki vermesini de isi bilen kisiler beklemez. Nasil Turkiye'de ITO TUIK'ten bir iki gun once enflasyon rakamlarini acikliyorsa ADP de ayni seyi yapiyor. Nasil ITO'nun acikladigi rakamlar cogu zaman gercek enflasyon rakamlariyla alakasiz cikiyorsa ADP'nin acikladigi rakamlar da oyle. O yuzden insanlar asil Cuma gunu aciklanacak rakamlari bekliyorlar.

Diyecegim su ki teknik analiz gordugunuz uzere bir kez daha cuvalladi. Benim iskembeden salladigim tahminler ise hala yola devam ediyor. Yarin ne olur diye sorarsaniz, tahminim borsanin yukselmesi yonunde. Ancak dun soyledigim gibi borsanin bu ay 44 binin altina dusmesini bekliyorum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

1 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix Sitenizin yazarlarından T!poll Sitenizin ekonomi yazarlarına bir sorusu vardı.

Ben borsanın Eylül ve Ekim ayında düşüşe gececeğini söylediğim tarihler Temmuz ortasıdır.

45600 seviyesi neden önemlidir. Borsa endeksinin 48000 seviyelere çıkmadan önceki ilk satış noktasının geldiği noktadır.

Psikoloji derki insanlar zorla aştıkları yolu tekrar dönüp gecerse bilinki insanların iradesi ve umutları kırılmıştır. Oyüzden ilk adımda 45600 seviyesinin üstünde kapattı. Fakat 45600 seviyesi kırılmıştır ilerleyen günlerde 46000 seviyesinin üstüne cıksa bile endekste 42000 seviyelere kadar düşüş konumu başlamıştır.

42000 seviyelerine geldiğimizde o zaman durum degerlendirmesi yaparız.

İmkb gibi matematiksel eşitlik rasyolarına uymayan ve endeksin agırlığının 3-4 hissede toplanmış olması İmkb kırılganlığını ve aşırılığını artırmakta o yüzden sert satışlı günler arka arkaya İmkb sadece kriz günlerinde gerçekleşmektedir. Normal zamanlarda hicbir piyasa oyuncusu bu hareketi çekmeye ve risk almaya çalışmaz. Çünkü derinlikli olmayan bir borsa olmamızdan dolayı

Eylül ayında borsaların düşeceğini ben Temmuz ayında sizden önce haber verdiğim için bu adımda sizden daha ön safta bulunmaktayım.

Neden Eylül ayında düşüşü tahmin ettiğim sorusunun cevabını merak ediyorsanda güzelce anlatırım