En iyi Ekonomi Bölümleri Hangileridir?

Türkiye’nin en iyi ekonomi/iktisat bölümleri hangileridir diye merak ediyorsanız önce “en iyi” ne demektir bir tanımlayalım sonra da bir sıralama veririz. En iyi iktisat bölümlerini tanımlamanın iki tane yolu var. Birincisi ve en yaygın olarak kullanılanı o bölümde görev alan akademisyenlerin ciddi akademik dergilerde son yıllarda yayınladıkları makalelerin sayısına bakıp, sıralama yapmaktır. Burada metodolojik olarak bazı farklı yaklaşımlar uygulamak mümkündür. Mesela her makaleye eşit ağırlık vermektense daha fazla link alan makalelere daha fazla değer vererek sıralama yapılabilir, ama bu genellikle sonucu pek değiştirmez. Bu bahsettiğimiz yöntem özellikle siz doktoranızı bitirmişseniz ve çalışacak bir bölüm arıyorsanız işinize yarar. Ayrıca bu yöntemin bu kadar popüler olmasının ana sebebi ise ölçmesinin ve kullanmasının kolay ve az maliyetli olmasıdır.

Benim favori yöntemim ise şudur. Akademik olarak okulun sıralamadaki yeri önemlidir de, o okulda okuyacak öğrenci için asıl önemli olan orada kazanacağı yeteneklerin piyasa tarafından nasıl değerlendirileceği ve ödüllendirileceğidir. O yüzden de bir bölümün iyi olup olmadığını belirlemenin daha iyi yolu o bölümün mezunlarını işe alan insan kaynakları yöneticileri veya headhunterlar arasında anket yapmaktır. Üniversitelerde girecekleri bölümleri seçen öğrenciler de “bir önceki sene diğer öğrenciler hangi bölümleri seçmiş” istatistiklerine alternatif, daha isabetli bir veriye kavuşmuş olur. Türkiye’deki Forbes, Ekonomist gibi dergiler bu tür bir anketi yaparak bence hem kendileri adına hem de topluma faydalı bir iş yapmış olurlar.

Daha önce Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler başlıklı yazılarımızda tartıştığımız gibi akademik olarak listenin ilk üç sırasında Türkiye’nin en büyük özel üniversiteleri var: Bilkent, Koç, ve Sabancı.

En iyi ekonomi bölümleri sıralamasinın ve yazının devamı, devlet üniversitelerinin durumunu öğrenmek için blogumuza üye olmanız gerekiyor.

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.