Türkiye Izlenimlerim

Bir aydır Türkiye’deydim ve Istanbul’da geçirdiğim son günümden sonra New York’a geri dönüyorum. Ilk geldiğim gün Türkiye hakkında oldukça farklı izlenimler edinmiştim ancak geçirdiğim bir ay süresince fikirlerimde ciddi değişiklikler meydana geldi.

Ilk gittiğim şehirde adeta türbanlı hanımların istilasıyla karşılaşınca tam anlamıyla dumur olmuştum ama diğer gittiğim bölgelerde bunun tam tersiyle karşılaştım. Istanbul’da ise neredeyse hiç türbanlı kimse görmedim. Türkiye hakkındaki bir numaralı izlenimim insanların aşırı derecede şikayeti sevdiği ve gerçekleşen ilerlemelerin hiç farkında olmadığı veya bunu oldukça normal karşıladığıydı. Türkiye’nin son 10 yılda ciddi bir değişimden geçtiği, ekonominin bazı kesimlerinin Amerika standartlarına yaklaştığı bir gerçek. Rekabet artmış, müşterileri tatmin eden ürün ve hizmetlerin sayısı yükselmiş, ve fiyatlar da eskiye nazaran oldukça düşmüş. Benim 10 sene önce düşündüğüm bir çok proje hayata geçirilmeye başlanmış. Tabii daha yapılacak çok şey var ve müşteri hizmetleri konusunda Amerika’nın seviyesinden oldukça uzağız ama yine de eskiye göre bir gelişme var.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir
Öte taraftan insanların çoğu tarafsız analiz yapma becerisine sahip değil ve AKP yandaşları eksiklerin farkında değil, AKP karşıtları ise hiç bir şeyden memnun değil. Okumamış adamları bir tarafa bırakıyorum ama masteri olan okumuş adamlar bile Yiğit Bulut ve Güngör Uras gibi kargaları kılavuz olarak aldıkları için ne gerçeklerden haberleri var, ne doğru rakamları biliyorlar ne de doğru analizleri yapabiliyorlar. Her ne kadar AKP vasatın altında bir yönetim sergiliyor olsa da Türkiye’de hala bir alternatifi yok. Özellikle son günlerde Doğan medya, Türk ordusu gibi AKP’ye muhalif olanların da susturulmuş olmasıyla AKP uzun süredir hayal ettiği güç ve kontrole ulaşıyor. Ben bir ara Türk ordusunun rejim değişikliğine karşı bir sigorta görevi göreceğini düşünüyordum ama bunun artık doğru bir düşünce olduğu konusundaki görüşlerimi değiştirdim. AKP’nin bu kadar güçlü olmasının sebebi muhalefetti partilerin başarısız olmalarıdır. Rejimi korumak bu partilere düşüyor, eğer onlar başarısız oluyorsa evrim teorisinden hareket ederek içinde bulunduğumuz koşullarda daha başarılı olan AKP’nin de bunun meyvelerini yemesini anlayışla karşılamalıyız diye düşünüyorum. Eğer ekonominin %13.4 gibi tarihi bir hızla bile küçüldüğü esnada dahi iktidar partisi yıkılamıyorsa sorun muhalefettedir.

Neyse şimdilik bu kadar bahsedeyim, daha sonra vaktim oldukça ara ara yine bu konulara döneriz.

7 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

Populizmi "kar/zarar hesabi yapmadan cogunlugun isteklerini yerine getirmek" olarak tanimlarsak AKP eski partilerden daha populist. Eskiden olan maddeler:
Sosyal devlet
Vatandasi kollayan devlet
Toplayabildigi kadar vergi toplayip dagitabildigi kadar para dagitmak.

Bunun uzerine dini degerlere saygi (ya da adini ne koyarsaniz) eklenince diger partilerin AKP'den fazla verebilecegi birsey yok. Bir alternatif tek parti donemi kadar ozgulugun kisitlandigi ve devletin her seyde soz sahibi olmadigi bir model cagristiran CHP. Digeri secme hakkimiz olmadigi farkliliklara tahammul edemeyen ve yine buyuk milletin buyuk devleti olur mantigindaki MHP. Su anda en ozgurlukcu AKP gorunuyor. Ekonomiyi batirsalar bile zaten dunya da krizde deyip gececegiz. Basarisizligi AKP'ye mal etmeyecegiz. Ekonomi 5-6 yil boyunca sahlanmisti. O zaman da dunyadaki ucuz krediler yuzunden buyume olmustu. Ama o zaman basariyi AKPye mal etmistik.

cahitoz dedi ki...

Pasha, yorumunun sonuna kadar arkasındayım.

AKP, nin yaptığı bazı şeylere her ne kadar karşı olsam da*, şu anda seçilebileceklerin en iyisi.

Kötülerin en iyisi ;)

CHP, gücünü zaten AKP den alıyor ve bu gücü AKP nin yaptığı her şeyi engellemek için kullanıyor. Her şeye muhalefet...

Keşke biraz çözüm üretse bunları ortaya koysa da bizde CHP bu ülkeyi yönetir diyebilsek. CHP yi seçsek. (Baykal ile zor ;))

Bu arada türkiyede iki kutubun bulunduğu aşikar. Ve bu iki kutup yandaş larının yaptığı hataları görmüyorlar. Görmek istemiyorlar. (Koyun misali)

Bu arada turkiyede son zamanda olan olaylar:

Doğan gurubu'na önceki hukumetler bunlara bişi diyemiyordu çünki zaten baştaki hukumetler için çalışıyorlardı.
Türk ordusu'na gelince ise, ne orduyu denetleyecek bir kurum ne bir kuvvet var. Istediyi gibi at oynatabiliyordu. Biraz dizginlemek çok guzel oldu.

Türk ordusunun rejim değişikliğine karşı bir sigorta görevi göreceğini düşünüyordum
Millet resjim değişikliyine karşı güvencedir, ve milletimiz ne kadar düşünmemek için dirensede, türk milletine olan guvencim tam.

(*)Herkesin kabul edeceyi bir Anayasayı getirmek amacı ile başlayıp sonra bu amacı başörtüsüne serbestlik getirecek bir anayasa değişikliği ile sınırlandırmak...

kurmay dedi ki...

Sn. Pasha
bırakınız bütçe rakamlarını, sırf sosyal güvenlik yasasıyla, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranlarını bile göz önüne alsanız AKP'ye "eski partilerden daha populist" demek; ideolojik bakmıyorsanız insafsızlık olur bence... AKP seçimlerden önceye kadar Özal'ın ANAP'ından sonra gelmiş en realist parti idi, seçimlerden sonra partinin şaftı kaydı, doğrudur ama, bu populist olduklarından değil, oluşan yeni durumu yönetememelerinden kaynaklandı... yani beceriksizliklerinden... populizm olarak görülebilecek uygulamaları seçim öncesi, seçime yönelik uygulamaları olabilir ki... Bu da bir Türkiye rutini idi zaten...

SEİL dedi ki...

Herkes eleştirisel boyutta olduğunda Türkiye'de harikalar yaratıyor.

Mesela Ankarada'ki kavşak kapatılmasına karar veren hukuk'un saçmalığını tartışsaydık.

Ülkenin neden bu boyuta geldiğini anlardık.

KS dedi ki...

Japonya İzlenimlerim

İlk indiğim Osaka'da kimonolu kadınların yoğunluğunu görünce hala klasik Asya hallerinden, şu bez parçasından kurtulamamış şu Japonlar dedim, hayal kırıklığına uğradım. Tokyo'ya geçtiğimde ise nerdeyse hiç kimonolu kadın yoktu. Böylece ülkenin ne kadar Avrupalı olduğunu görüp rahatladım. Sonradan öğrendim ki Osaka'da son seçimlerde Ak Parti tulum çıkarmış...blablabla...

syzer dedi ki...

İstanbul büyük bir yerdir.Bazı ilçelerde muhafazakar kesim öne çıkarken, bazı yerlerde daha rahat yaşam(rahat derken sosyal hayatında dinin yeri daha az olması)süren kesim vardır.Yani İstanbul'a bakıp yok türbanlılar istila etmiş ya da hiç türbanlı yok diye genellemeler yapmak yanlıştır(bu durum akp'den öncede böyleyedi).

syzer dedi ki...

Bu arada Anakaradaki yok kapanması i.melih'in yaptığı usulsüzlükten dolayı.