Mahalle bakkalları neden kazikcidir?

Yaziyi sonra yazacagim. Once yorumlari alayim. (Yok mu bakkallar odasindan bir kisi?) Dileyen bu hareketimi meydan okuma olarak alabilir, ama baski altinda hissetmeyin. Bir kac gune yaziyi yayinlarim.:)

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

14 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

1. Rekabet azdir. Rekabeti bakkal azligi olarak algilamamak gerekir. Musteri surekli ayni bakkala gitmek zorunda hisseder kendini. Bakkalla yolda karsilasip 'pek ugramiyorsun, ne oldu?' sorusuna muhatap olmaktan cekinir.
2. Aslinda katma deger de saglamaktadir bakkal. Her an alt kata inip istedigini alabilirsin (convenience). Acil servisin normal doktor vizitesinin 4-5 kati pahali olmasi gibi birsey bu.
3. Bakkal surekli yanibasimizda oldugu icin 5'er kilo degil, birer kilo aliriz. Az aldigimiz icin daha fazla kar marji ile satmak zorunda kalir. Daha fazla kar marji oldugu icin azar azar aliriz.
4. En onemlisi de bakkal sabit giderlerini toplam alisveris (transaction) sayisina bolerek cikartmak zorundadir. Sabit gelire bakkal amcanin aylik kazanmasi gereken minimum para da dahildir.
5. Bazen bakkalin hitap ettigi bolge 2 bakkal icin yetersiz, bir bakkal icin cok fazladir. O zaman 2. bakkal surekli batar. Hayatta kalan bakkal da normal bir gelirin 1 ile 1.99 kati kadarini kazanir. 1.99 katini kazaninca da kazikci gibi gorunur. Bunun tek caresi ulasimin ucuzlamasi ve mesafelerin kisalmasidir.

Pasha dedi ki...

Bir de gelecekteki kayiplarini goz onune alarak su anda fazladan kar yapmasi gerekir. Bakkallar gelecekteki kayiplara karsi sigorta ya da hedging yapsalar daha dusuk karla calisabilirler belki.

ekoturka dedi ki...

Kazıkçıdır; çünkü, veresiye satar. Yani çoğunlukla nakit ödeme karşılığı değil, kredili satış. Bir nevi açık kredi hesabına borç kaydı yapar.
Bakkallar müşterilerini tanır.Bu bir nevi tefeci kredi borçlusu ilişkisidir. Alacağını tahsil etme riski de yüksektir.
Bu nedenle, bu risk primini sattığı malın fiyatına yedirir. Böylece risk primini ya da 'kazığı' herkese paylaştırır!
Durum budur!

Özkan D. dedi ki...

Barışın kafasında bir hinlik seziyorum, bu öyle kafa yorulacak çok düşünülecek bir konu değl bence..
bakkallar cok fazla stok yapmadığından toplu alımın indirimlerinden mahrum kalır,
bunu da fiyatlarına yansıtmak zorundadır.
ayrıca bu çok akıllıca bir harekettir, zira büyükmarketlerle (migros tansaş vs. ) aynı fiyata satsa dahi insanlar büyük marketi tercih edecektir. o yüzden fiyat rekabetine girmesine gerek yoktur.
bu nedenle insanların bakkaldan alışverişi zoraki durumlarda olur ve bakkal da bundan faydalanmak gibi doğal bir hakka sahiptir.
(istisnalar kaideyiz bozmaz)

Hüseyin MEÇO dedi ki...

barış bey,
sizin özgürlükle ilgili bir konunuz daha vardı.ne oldu.şimdi bakkal merakı çıktı.bakkal eti butu kadar yaşar ona göre para kazanır.bakkalımdan rahatsız değilim.kçük alışverişlerimi yaparım.bazen pahalı olsa da bakkalımdan nice küçük alışverişimi yaparım.maksat muhabbet olsun.bakkalım kapanana kadar bu alışverişlerim sürer.bakmayın bakkallarda bu küçük alışverişlerle ayakta dururlar.
bazı fiyatları veriyim.bir gofretten 0.20 krş.üçü bir aradan 0.25 krş.duracel pilden 0.5 krş v.s ürünlerden küçümsenmeyecek para kazanırlar.şunuda söylemek isterim.çoğu bakkala mal ayağına gelir ki biraz peşin para ile ürünü dahada ucuz alma şanşı var.
bakkalın çevresinde 5 yada 6 katlı çift daireleri apartmanlarda varsa.bakkal yaşadı.
birde bakkallar muhtar gibilerdir.adres sorulur.adres soranları bakkallar hiç yanıltmaz.çünkü alışveriş edenleri mutlaka tanırlar.bir şey alırsın param evde kaldı dersiniz.ürünü alır çıkarsınız.bunu marketlerde yapamazsınız.
bakkallarımızı sevelim.
saygılarımla.

Kubilay dedi ki...

tamam da bakkal kayıtdışında! vergi yok SGK yok. kazıkçı olmalarının nedeni bence başka bir şey.

Investor dedi ki...

Bu soruyu İTÜ uçak mühendisi olan fakat mesleğini bakkalcılıktan yana kullanan mahalle bakkalımıza soralım bakalım ne diyecek?

T'Pol dedi ki...

Yorumlara bakınca kazıkçı olmamaları için bir sebep yok gibi görünüyor...

MCO dedi ki...

devir hızı düşüklüğü - sermaye yetersizliği nedeniyle ürünleri ciddi boyutta indirimli alamaması- nakit çalışamaması .... perakende sektöründe özellikle carrefour,bim veya migros gibi firmalar bankalar kadar güçlü finansal portföylere sahiptir, çünkü sirkülasyon ciddi boyuttadır. EE daha ne olsun değil mi?? onlar ucuza satmayacak da bizim bakkal amca mı satacak.. Zaten carrefour lar pazar yerine dönmeye başladı bu aralar, mahalle pazarı gibi bağırışları duymak mümkün:) nedeniyse basit, mal satmaktan vazgeçtiler artık sadece kasa ve güvenlik işlevini kendi yerine getirmekte, rafları ise ürünlerin distribütör veya toptancılarına kiralamaktadırlar. Toptancısı mı ucuza satar, perakendecisi küçük bakkalı mı? Cevap vermek çok da zor değil...

2035temekli dedi ki...

1. Az adet satarak tüm maliyetlerini karşılamk zorundadır.
2. Satış maaliyetleri yüksektir. Bunuda son kullanıcıya yansıtmak zorunda kalır.
3. Satın alma maaliyetleri yüksektir. Düşük adetli satın almalarından dolayı...

burakaydin dedi ki...

mahelle bakkali kazikci deildir!
bakkalin kar marji bellidir.
abur cuburda %25(400 e alir 500 e satar gofreti)
sigarada %6
geri kalanda %20 dir..
markasi olmayan abur cuburda, su yanar donerli cancanli hedef kitlesi 5-15 yas grubu olan urunler yer yer %50 bilem birakir..
marketler surumden kazandigi icin kar marjini dusuk tutabilirler. bazen terbiyesizlik yapip %3 le mal satabilirler..hatta ve hatta cebren ve hile ile bazi 'tetik urun' leri gelisine satabilir..
bu yetmezmis gibi, toptancinin daha fazla satmak icin;
-abey 200milyonluk alusan, bi deneke yag verios, ganpanya va!!
gibi, yada cocacolacinin her yaz yaptigi,
-7 koli al 1 koli bedava gibi
kapitalizmin carklarini donduren cumlelere maruz kalir bakkal amca..
arkadaslarin yukarda belirttigi gibi, cok mal alirsan daha ucuza alirsin..
dolayisiyla, bakkallarin market fiyatina mal satmasini beklemek surrealizmin diger bir tanimi olur.

hazir gaza gelmisken yaziim,
bi mahallede 4 bakkal var diyelim. eger bunlarin 3 u kapanirsa ayakta kalan bakkal 4 bakkalin yaptigi ciroyu yapamaz!
Pinar sirketi, 'cok al, ucuza al' stratejisini uygulamaz. bknz; alkislarla yasiyor..
bakkallarin en sevdigi urunler uzerinde fiyat olan urunlerdir(bknz: tadimca)
turistik yerlerdeki,sahil kenarindaki bakkallari mahalle bakkali olarak tanimlamayiniz.
duzenli olarak odediginiz surece bakkal amca size seve seve veresiye verir.
eger ayni mahallede iki bakkal arasinda fiyat farki varsa, ya biri serefsizdir:) yada digerinin mallari eskidir ve yeni zamdan haberi yoktur.keza toptanci denilen sahis 'bu mal su fiyata satilir abey' tarzinda telkinlerde bulunur!
daha yazim mi ha yazimmi??

Pasha dedi ki...

Bence Baris'in aklinda bir hinlik yok. Sadece yaziyi belese getirdi. Ekonomiturk'te profesor olmak da cok kolaymis :) Acin kitabinizi okuyun diyen ogretmenin dersine benzedi bu...

SEİL dedi ki...

Bakkallar kazıkçımıdır.

Bakkallar taksiciden sonra vatandaşın nabzını tutan yerlerin başında gelir. En Azından insanlar bugün tüm dert ve sıkıntılarını sabahları 1 ekmek bir gazete alırken tüm sorunlarını bakkallara anlatır.

Yani Bakkallar bir nevi Sosoyolog görevi yaparlar. Bu arada Mahallenin Paparazilik görevinide üstlenirler mahallerinde ne olup bittiğini kimin kızının kiminle kaçamak yaptıgını yada 5 numaralı dairede kocanın hergün karısını dövdüğünü vs... gibi mahalleyi ilgilendiren tüm sıcak gelişmeleri bakkallarda bulurlar insanlar paranız bile yoksa yürüyüş için spora cıktıgınızda evin köşe başında durup bakkalınızdan soguk bir çamlıca yada uludağ gazosu içebilir . Paranısını sonra vermek kaydıyla kusura bakma Barış efendi senin kazık dediğin olgunun fiyatlaması sıcak ilişki olmasın

Hipermarketleri ben genelevlere benzetirim. Sadece malını satmakla görevli soguk mekanlar

Hüseyin MEÇO dedi ki...

seil e katılıyorum ve bir arttırıyorum.