Eğitimin ücreti, paralı eğitim ve devletin bedava eğitim hizmeti vermesi gibi konularda burada daha evvel tartışmalar olmuştu. Hürriyet'ten
Cüneyt Ülsever de konuyu irdeliyor. Kendisini
liberal olarak tanımlayan Ülsever, yazısında görülebileceği gibi belli bir gelir seviyesinden daha az kazanan ailelerin çocukların eğitimlerinin devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini söylüyor. Bir diğer önerisi ise devlet okullarının da paralı olması ve fakirlerin paralarının devlet tarafından verilmesini, diğerlerinin çocuklarının paralı eğitilmesini öneriyor.
Altın Yorumları UNESCO Nedir Sosyalizm Nedir Forex Nedir Fraktallar Altın Oran Nedir
yazıları
şu ve
şu.
Ülsever'in yukarıda yazdığım önerilerinden ilkine katılmıyor, ikincisini ise gereksiz buluyorum. Bence devleti işe sokmaya gerek yok. Vakıfların ve derneklerin hareket alanını daraltmayın, devleti de eğitim işinden çekin, su akar yolunu bulur. Tartışıldıkça doğru yolun bulunabileceğine inanıyorum.
8 Yorum Var.:
dunya ustunde boyle bir ornek var mi?
Devlet ozel okullarda cocuklarini okutan velilere ve okullara vergi avantaji vs gibi seyler saglasa bu sayede de ozel okullar daha cazip olsa yerinde olur sanirim.Sonucta cocuklarimi ozel okullara yollayarak mahallemdeki okulda devletin okullarinda okuyan cocuklara dolaylida olsa daha fazla imkan saglamis oluyorum hem de sevletin asli gorevim dedigi ve ucretsiz yaptirdigi bir seyi ise onun sirtindan alarak parasinin kasasinda kalmasini temin ediyorum.
Ama realite boyle degil.Devlet okullarinda bedava verdikleri kitaplari bile ozel okullardaki ogrencilere (yani velilere) parayla satiyorlar.
Anlayan beri gelsin !
Ülsevere katılıyorum
Cumhuriyetimiz bir asırlık süre içindetemel eğitim sorununu çözememişken bu işin tamamını özel girişime havale etmek pek gerçekçi değil.
Taşra ve varoşun haricinde özel eğitim desteklenmelidir.
Hatta sadece eğitim değil kültür,sanat ve bilimle ilgili her şeyin üzerinden her türlü vergi kaldırılmalıdır.Buna özel okul öğretmenlerinin maaşından sinema biletine kadar her şey dahil olmalıdır.
Daha da ileri gidiyorum ve diyorum ki ekmek ve ilaç dahi vergiye tabi kalırken gazete ve CD üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır.Bu kadar önemlidir bu konu.
Simitten alın ama kitaptan almayın.
Devlet egitim vermesin demeyin sakin. Bunu soyleyen insan liberal degildir.
Eger devlet elini egitimden cekerse devlet universitelerinde calisan liberal hocalar ne yapacak? Bekir Berat Ozipek, Mustafa Erdogan, Ihsan Dagi, Mumtazer Turkone falan. Bu adamlar her ay devletten maas aliyorlar. Hepsi issiz kalacak. Yazik degil mi sapina kadar liberal olan bu adamlara? (Gerci son ikisinin karilari milletvekili maaslari ile kocalarina bakarlar ya.)
Ya devlet universitelerinde okuyup da kendine liberal diyen tipler ne olacak? Devletin egitimden cekilmesi bunlarin egitimsiz kalmalarina yol acacak. Bu zavalli liberal gencleri onca paraya ozel universitelerde okumaya zorlamak ya da vakif kapilarinda burs icin dilenmeye mecbur birakmak vicdansizlik degil mi?
O yuzden hic cekinmeden dogruyu soyleyelim. Turkiye’de gercek bir liberal egitimi devletin vermesi gerektigini savunur. Devlet elini egitimden ceksin deyip de memleketimizin cok cok buyuk liberal hocalarini islerinden etmeye ve onca liberal genci egitimsiz birakmaya calismak resmen sosyalist bir komplodur; Ergenekonculuktur, cuntaciliktir, darbeciliktir, statukoculuktur, Kemalistliktir. (Son cumlede Mustafa Akyollugum tuttu, kusura bakmayin.)
Eğitimin paralı olmasını isteyen insanlara bir sözüm var;; keşke doğuda allahın unuttuğu bir dağ kasabasında, en yakın derme çatma okulun 70km uzakta olduğu bir yerde doğsaydınız da bu günleri görmeyip bu sözleri söyleyecek hale gelemeseydiniz. Paranız olmazdı, bi ihtimal evde de okuması yazması olan olmazdı (sizi okumaya teşvik edecek biri olmasaydı). Köyde tarlada-sürü başında ömrünüzü geçirir 2-3 aylığına zor da olsa okula gidebilirdiz, belki şansınız yağver gider de bi öğretmen bulabilirdiniz okuma yazma öğrenebilirdiniz belki de. Bide o köyün zengin toprak ağası olsaydı. Tabi salak ve bi o kadar da serseri bi oğlu olsaydı sizin yaşlarınızda. Siz paranız olmadığından (zeki bir çocuk olmanıza rağmen) okuyamasaydınız keşke, ağa çocuğunu istanbulun en iyi okullarına "PARAYI BASTIRARAK" gönderseydi keşke....
Çok güzel bir hikaye değil mi? Ne kadar dokunaklı, bazılarımız ağalacak belki de:):)Siz konuyu anladınız, anlayana tabiki:)
Eğitim paralı mı olmalı? Parayla alabileceğiniz eğitimi size devletiniz mi vermeli? Ya da gittiğiniz okulun parasını devlet mi vermeli?
Daha çok konuşuruz, hele siz düşüncelerinizi yazın...
herkes filin ya kulağından ya kuyruğundan tutuyor. neden filin hepsini görmeye çalışmıyorsunuz? liberal bakış açıları da öyle: "bırakın yapsınlar". "bırakın yapsınlar"a sınırlar koymayacaksın o zaman hak ettiği yeri bulacak. ama sınırlar koyarsan her yerine, düşünce özgürlüğüne ve feodal, kültürel, dini ve coğrafi engelleri kaldırmadan sadece eğitimi özelleştirmeye kalkarsan "bırakınız geçsinler" kısmında takılır kalabalıklar. dağları, cemaatleri, aile, mahalle ve cinsiyet baskısını geçemezler. geriye senin doğal kaynaklarını senden ucuza almak isteyen ve senin bilinçlenmeni istemeyen küresel süper güçlerin terör icat ettiği kaos kalır geriye.
Gözümüz aydın,bugün MEB Nimet Çubukçu sözleşmeli öğretmen uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.Her öğretmen devletten ortalama 60 yıl maaş alabilir artık.Tacı başlarına hayırlı olsun.
@ vanmemet
Serbest Piyasa insanları dine, dile göre ayırmaz, parasına ve yeteneğine göre ayırır. Bu yüzden Hindistan'da eskiden dokunulmazlar arasında yer alan insanlardan milyonerler çıkabiliyor.
Özel okulların para kazanabilmesi için öğrenci çekmesi gerekiyor, öğrenci çekebilmesi içinde başarılı insanlar yetiştirmesi lazım. Bu da ister istemez fakir ama yetenekli öğrencilere burs verilmesine neden olur.
Yorum Gönder