USA: 2 Ispanya:0

Aslinda bu yaziyi Amerika Misir'i 3-0 yendikten sonra yazacaktim ama "dur su Ispanyollari da bir yensinler oyle yazayim" dedim.

Amerika gibi futbola onem vermeyen bir ulke nasil olur da hem Afrika hem de Avrupa sampiyonunu yenebilir?

Birincisi sunu belirtmeliyim ki futbol Amerika'da genellikle kizlar tarafindan oynanan bir oyundur. Amerikan futbolu, basketbol ve beyzbol oynamaya yetenegi olmayan erkekler de futbol oynarlar. Bu bahsettiklerim cocuklarla, ortaokul veya lise cagindaki kisiler. Ozellikle lise seviyesinde en hizli, en cevik, en guclu cocuklar gelecekte cok daha fazla para kazandiracak diger spor dallarini tercih ederler.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Buna ragmen Amerikali genclerin cogunlugu en azindan bir kac dalda amator olarak spor yaptigindan dolayi populer branslarda yetenegi olmayanlar bile futbol gibi fazla yetenege dayanmayan takim oyununu basariyla oynayabilmekte. Evet yanlis duymadiniz futbolda fazla yetenegi olmayan ama fiziki olarak guclu ve cevik sporculardan kurulu takimlar da takim oyunu oynayarak dunyanin en "iyi" takimlarini yenebilirler.

Amerikali oyuncular da hem beslenmesini hem idman yapmasini bildiklerinden hayvan gibi guclu oluyorlar ve kasap gibi onlerine kattiklari celimsiz Avrupali takimlari yenebiliyorlar. Turkiye'ye getirsen bu adamlari kimse yuzune bakmaz ama.

Neyse fazla vaktim yok, hemen sadede geleyim.

Yazinin ana fikri su: Amerikalilarin futbolda basarili olmalarinin nedeni sporcular uzerine yaptiklari arastirmalari uygulamalari ve futbolun fazla yetenek gerektirmeyen bir spor dali olmasi.

Yazinin sonuclari ise sunlar:
1. Muhtemelen Ronaldo ve Kaka gibi "yetenekli" sporculari transfer etmek icin harcanan dolarlar skor tabelasina yansiyan sonuclar acisindan cok ise yaramayacak.
2.Bizim ucuz yoldan basarili olabilmemiz icin Amerika'dan beslenme ve kondisyoner getirip genc sporculari yetistirmemiz dogru olur. Ama Turkiye'de bu kadar uzun vadeyi dusunen kac tane spor yoneticisi var ki?

8 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

Mısır'ı bilmem ama ispanya maçını yorumlarsak , ispanya maçı hiç umursamamıştır.Yani adamlar konsantre olmamışlar.İspanya milli takımını bir kısmı premier lig'de(özellikle liverpool,rafael sağolsun) ve laliga'da üst düzey takımlarda top koşturmaktadır.İlgilenen bilir bu ligler dünyanın en zor ligidir,hem de avrupa maçlarında üst düzey başarı gerektirir. Adamlar top oynamaktan sıkılmış.Yetenek kavramı tartışmaya açık bir kavram.Amerikalılar araştırmaya sene sonlarında yayınlanan şampiyonlar ligi özet raporlarınndan başlayabilirler.(Türkiye'de kaç tane antrenör okuyor acaba)Bireysel yetenekten çok takım içi hızlı paslaşma önem kazanmaktadır.Top insandan daha hızlı hareket eder mantığı vardır.Hızlı ve isabetli paslaşmakta çok antreman ve yetenek ister.Aynı şey basketball içinde geçerlidir.Amerikan futbolu çok mu yetenek gerektiriyor?(amerikalıların futbol kavramına da hafiften sinirolurum, ne soccer'ı ya:)) şimdilik bu kadar yazayım sonra bir şeylerdaha karalarım.

DaesAgelmar dedi ki...

Bir başka bakış açısıda amerikalı sporcular fiziki olarak gayet gelişmiş olmalarına rağmen futbolun taktiksel altyapısı açısından oldukça eksiktirler. Dün gece seyrettiğimiz maç amerika için bir ölçü olacağını zannetmiyorum. İspanya'nın taktiksel hataları ve sezon sonunu oynamaları sebebiyle pek verimli oynadıklarını söyleyemem. Şu bir gerçek ki Amerikalılar Soccer dedikleri Futbola verdikleri önemi Beckham ve Ljungberg transferleriyle gösterdiler. Her ne kadar NBA gibi show yönü ağırlıklı bir lig olmasa da MLS (Major Soccer League) her geçen gün gelişim gösteriyor.

Avni dedi ki...

Amerika'da yetenekli oyuncuların öncelikli olarak para getiren diğer sporlara yöneldiği doğru.

Ama futbolun yetenek getirmeyen bir spor olduğu tamamen yanlış. Diğer tüm sporlar en hakim olduğumuz organımız, yani ellerle oynanır. Futbolun ise en hakim olmadığımız organımızla oynanması ona güzelliği getirir. Topa 10 kere vurulursa, 10'u da başka yere gider. Bu nedenle futbol böyle küçültülemez...

Junior dedi ki...

Fatih Terim yapti bunu gecen sene avrupa sampiyonasinda Ameerikali kondisyonerler getirdi. Hatta son dakkilarda cosmamizi, turnuva sirasinda ve sonrasinda butun futbolcularin sakatlanmasini da bu kondisyonerlere baglayanlar oldu, asiri yukleme yapildi diye. Aslinda iyi bir karisim hakikaten: ABD’nin spor teknigi (ekonomide teknolojisi ve sermayesi) + Turklerin sporda kazanma ruhu (ekonomide ticari zekasi ve girisimciligi- bir kismi en azindan). Ama fatih terim orneginde oldugu gibi uygulamada sikintimiz var:)

tekeli71 dedi ki...

İMKB:3 DİĞERPİYASALAR: 0

İMKB NEDEN DÜŞMÜYOR? BİLİGİSİ OLAN LÜTFEN YORUM YAPSIN.

Santiago dedi ki...

Baseball nası bi yetenek gerektiriyor aceba :))

Hem afrika Hem Avrupa şampiyonunu yenen o USA takımı CONCACAF kupası şampiyonu yani Kuzey ve Orta amerika şampiyonu...
Yeteneksizler toplulugu bunları yapıyorsa yetenekli baseball'cu, Amerikan Futbolcu,Pankreas güreşçileri futbolcu olsaydı yanmıştı Dünya futbolu :))))))

neqx dedi ki...

Chris Hayden ve tayfasi Milli takimin kondisyonerleridir.. Ayni zamanda FC Dallas'in da tayalaridir. yani zaten Turkiye geitirip bu adamlari calistiriyor.. sadece Turkiye'de degil baska bir kac avrupa memleketi de bu grupla kondisyon calismasi yapiyorlar.
FC Dallas'in 5-6 yaslarindan 17-18yaslari arasindaki erkek oyuncu sayisi yaklasik 1500-2000 arasindadir.. Turkiye'de buyuk kuluplerin hangisinin bu kadar genc kadrosu var alttan yetisen?

syzer dedi ki...

Amerikalı kondisyonerlerin ne özelliği var anlamadım.sadece kondisyon bir oyunucuyu iyi yapmazki.Mesela Sabri sarıoğlu'na bak,adam hızlı koşuyor, kondisyonuaşırı fazla(maç dışında hakemlerede lafyetiştiriyor)ama bu arkadaşın futbol yeteneği 0.Topa vurmasını bilmiyor,mecidiyeköydeki kokoreçciler ve işyerleri bu oyuncudan çok rahatsız.Haftasonu oldumu camları iniyor.
Önemli olan takımın sisteminin sürekliliğidir.Mesela Arsenal'i alalım.Amerikalı kondisyonerlerkullanmıyorlar.Viyetnamda açtığı futbol okulu şöyle işliyor:150 ile 200 arasında aday içerisinde 10 kişi falan seçiliyor(optimazyon yapılıyor:))Buçocuklar 15-16 yaşlarına kadar kramponsuz top oynatılıyor. Eğitimlerindende geri kalmıyorlar.
afc ajax:9 yaşındaki çocuğu alıyorlar 20 yaşına kadar 4-3-3 sisteminde oynatıyorlar.Sadece antremanına değil, özel yaşamı da kontrol ediyorlar.Teknik direktörleri çocukalara sadece koşmasını öğretmiyoruz diye beyanı var.Bir üst takıma geçmek inanılmaz zor.3 defa pas hatası yapan adam direk alt takıma gidiyor.Adnan polat,aziz yıldırım hep ajax modeli kurduk diye sallarlar ama sabit bir sistem olmadığı için asla ajax gibi olamazlar.Birde futbol ile ilgili makale okunacaksa(Amerikalılar'da soccer)avrupadaki kaynakları okumakta fayda var.Buralarda yeteneği olan direk futbolla başlıyor.