KalkinMA ve Atalet Partisi (KAP)

Tayyip Erdogan bugunlerde cam ustune cam deviriyor. Bence artik partisinin adini KalkinMA ve Atalet Partisi yani KAP koysun. Bir yandan buyume orani eksiye dustu boylece kalkinma hayalleri suya dustu. Diger yandan 2.5 yildir tas ustune tas koymadilar, ortaligi karistirmaktan ve laf salatasi yapmaktan baska bir sey yapmadilar. Yani uzerilerinde bir atalet var. Ihale yasasinda da yaptiklari duzenlemelerle devletin yaptigi ihalelerde pastayi KAPmayi basardilar. Neticede KAP ismi Erdogan'in partisine daha cok yakisiyor bana sorarsaniz.

Bundan 3 sene once kredi kartzedeleri diye bir kavram ortaya cikarip kredi karti borcunu odemeyen kisileri vergisini salak salak veren vatandastan topladiklari paralarla kurtardilar. Inanmazsaniz bundan tam 3 sene once yazdigimiz su yaziya bakin.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Neyse Erdogan bugun de kalkmis ve normalde alkislayacagimiz su fircayi kaymis:

Başbakan Tayyip Erdoğan, "kredi kartı mağduru" sözüne tepki göstererek, "Parayı sınırsız kullanıyorsun, ondan sonra ödemiyorsun. Sonra da kredi kartı mağduru oluyorsun, bu nasıl iş? Kredi kartını kullanmada kusura bakmasınlar ciddi bir yanlışlık, haksızlık var" dedi.

Partisinin dünkü Meclis grubunda konuşan Erdoğan, şunları söyledi: "Kazandığı kadar tüketmesini bilenle, kazanmadığını tüketme gayreti içerisine gireni aynı kefeye koyabilir miyiz? Nasıl oluyor da mağdur oluyor? Benim insanım dürüsttür, dürüstlüğü sever, dürüst olanın yanındadır. Bunu sağlayacağız. Bunu siyasi istismar vesilesi yaparak kredi kartı mağduru gibi bir ifadeyi literatüre sokmanın hiçbir anlamı yok. Ciddi bir yanlıştır."

Hakkaten normalde alkislayacagim bir davranistir bu. Ancak bundan 3 sene once simdi soylediklerinin tam tersini soyluyordu. Bu lafinin uzerinden bir kac dakika gecmeden de yine yukarida soylediklerinin felsefesiyle tamamen celisen su sozleri sarfetmis:

Kredi faizlerindeki düşüş var. Küresel finans krizinin etkilerini de göz önünde bulundurup esnafı rahatlatmak için yeni bir karar daha aldık. Kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullanılacak kredi faizinin yarısını devlet karşılayacak. Bugün yüzde 15.6 olarak uygulanan faiz oranı, komisyonu vesairesiyle yüzde 12’ye düşmüş olacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği de kendisinden kredi kullanıp ödeyemeyen esnaf ve sanatkarla ilgili yeni bir uygulama yapak. Yeniden yapılandırma uygulamasıyla ana parasını ödeyecek olan 100 bine yakın esnaf ve sanatkarımızın temerrüt faizi, 5 yıla kadar taksitlendirilecek. Bu yapılandırmayla 100 bine yakın esnafımızın evi ya da iş yeri hacizden kurtulacak.

Kredi kartini kullanip odemeyeni azarlayan Erdogan nasil oluyor da bankadan kredi ceken esnafa keriz vatandastan topladigi vergileri dagitma sozu veriyor? Bankadan kredi ceken esnafla kredi kartindan para ceken tuketici arasinda ne fark var? Kredi karti ile yapilan harcama da bankadan alinmis bir kredidir, onun faizinin yarisini neden odemiyorsun? Onlarin odemeleri gereken faizin suresini neden uzatmiyor evlerini ve mallarini hacizden kurtarmiyorsun?

Ben de krize karsi onlem almadilar diye elestiriyordum. Kusura bakmayin yanlis yapmisim. Birakbirakbirak, elleme faydadan cok zararin var.

10 Yorum Var.:

bliyaal dedi ki...

Böylesi bir krize böyle bir parti iktidarda iken yakalanmak büyük talihsizlik oldu. Krizin bize getireceği maliyetler şüphesiz var. Ama sırf AKP iktidarda olduğu için bu maliyetler daha da artacak gibi görünüyor.

Acaba AKP’nin krizin maliyetlerini arttırıcı etkisini hesaplayabilmek için Keynesyen çarpan gibisinden bir “AKP çarpanı” bulunabilir mi? Tabii, katsayının önüne “ - “ işareti koymak gerekecek.

Bu arada ben de “solcu partizanlık” yapıp (A)merika’nın (K)ulları (P)artisi adını öneriyorum.

Kadir dedi ki...

keriz vatandaş sözünüza karşı çıkıyorum.Zira ben şahsen vergi yükümün çok oldugunu biliyorum ve buna itiraz ediyorum ama kanunlara uymak zorundayım ha bunun değişmesi için elbette kendimce işler yapıyorum ama olmuyor.Bu sebeple keriz vatandaş demeyelim.

Blog Sahibi dedi ki...

Kadir Bey, size ben keriz demiyorum. Dedigim Erdogan'in vergi veren vatandasi keriz yerine koymasi, vergi vermeyene de her turlu kolayligi saglamasi. Sonra da cikip ahlakli biriymis gibi kurtarilmayi isteyen kredi karti borclularina laf soyluyor. Eeee, sen onlari kurtarilmaya alistirmadin mi? Daha yeni yurtdisinda vergi kaciran kara para sahiplerine af cikarmadin mi? Adina da "vergi barisi" diyorlar, kimi kandiracaklarsa!!! Resmen ahlaksizlik.

T'Pol dedi ki...

Hükümetin krizi yeteri kadar ciddiye almamasi buyuk talihsizlik. Gecmiste bu hukumetin basarili uygulamalarina supheyle yaklasmis ve onyargili bakmistim. Basarili uygulamalari karsisinda da kotu dusundugum icin utanmistim kendimden... Ve fakat, beni hakli cikartmak icin ellerinden geleni yaptilar.

Talha dedi ki...

erdoğan bey kredi kartına tepki gösteriyor çünkü halk harcamayı bilmiyor, bunun krizle alakası yok. adam 12 taksıt diye herşeyi alıyor sonra bir bakıyor her ay maaşını krediye yatırmış! sonra al sana dağ gibi borçlu. krizi keşke daha ciddiye alsaydı hükümetimiz. daha kötü günler gelmez inşallah.

tekeli71 dedi ki...

Bir bu eksikti.
"Rüzgar tersine döndü, yabancılar güneydeki yazlıklarını satıyor."(referans)

Kubilay dedi ki...

Sanırım AKP'nin sınıfsal tabanıyla bir alakası var bu ayrımcılığının. sabit gelirliden ziyade esnaf ile empati kurabiliyor Erdoğan. o yüzden esnafın sıkıntıları gerçekten sıkıntıymış da sabit gelirliler ayakalrını yorganına göre uzatmamış gibi geliyor ona.

KS dedi ki...

bliyaal,

AKP olmasaydı da kim olsaydı isterdin??

YALIN GECER dedi ki...

Ben yeni bir isim buldum :)
Avanaklar ve Köşekadıları Partisi

Unknown dedi ki...

Bu ne bicim pazar, ne bicim ekonomi!

Tum bunlar bize pazar ekonomisinin bir gomlek buyuk geldigini gosterir. Madem boyle yapacaklar calisandan alip calismayana(isteyerek), olmayan parayla suursuzca alis veris yapana dagitacaklar; adini koyalim komunist olalim, kimsenin cani yanmasin, herkese esit kiyak gecilsin, kimseye istisna yapilmasin, daha yavas kalkiniriz ama kesin kalkiniriz... Ha belki cehaleti biraz attiktan sonra bir deneme daha yapariz...