Buyume Tahmini Yarismasi


AKP iktidarinin en basarili oldugu alan butce aciklarinin kapatilmasi oldu. Iktidarlarinin ilk bir kac yilinda bunu gercekten de kamu harcamalarini reel olarak azaltarak basardilar. Daha sonra ise kamu harcamalari reel olarak artisa gecse bile gelirlerdeki artisin altinda kaldigi icin butce aciklari azalmaya devam etti. Son iki yildir da butce aciklari sifirin biraz uzerinde seyrediyor.

IMF'nin en basarili oldugu alan ise zor durumdaki Turkiye'nin kafasina silah dayayarak reform yaptirmasi idi. Bu reformlarin meyvelerini de uzun sure yedik ancak ozellikle Turkiye'nin durumunun ciddi sekilde duzelmesinden sonra IMF'nin de fazla bir yaptirim gucu kalmadi ve AKP 2.5 yildir (bir kismi IMF anlasmasinin son zamanlarinda olmak uzere) tas ustune tas koymadi.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Reform yapmak okulda derslerinize calismak gibi bir durum. Faydasini hemen gormezsiniz, zarari ise arkadaslariniz disarda top pesinde kosup eglenirken siz bunlardan mahrum kalirsiniz. Derslerinize calismayi birakip siz de top pesinde kosmaya baslarsaniz notlariniz hemen kotulesmez, biraz zaman alir bu durum. Turkiye de 2.5 yildir ders calismayi birakip top pesinde kosmaya basladi ve notlarimiz dusmeye basladi. Bana sorarsaniz 2008'in son ceyregi zayif not alacagimiz ilk donem olacak. Ona gelmeden once Turkiye'nin notlari nereden nereye gelmis ona bir bakalim.


Junior'un hazirladigi tabloya bakarsak 2002-2006 doneminde Hindistan ile benzer seviyelerde buyuyen Turkiye 2007-2008 arasinda Hindistan'in 4 puan gerisine dusmus. Krizin merkezi olan ve en fazla siddetin yasandigi Amerika ile bile arasindaki buyume farki 4.5 puandan 2.5 puana gerilemis. Ama daha ilginc olan durumumuzun 2008'in ucuncu ceyreginde daha da kotulesmis olmasi. Hindistan %7'nin uzerinde buyumeye devam ederken bizim buyume rakamimiz %1'e dusmus. Fark 6 puana yukselmis. Amerika'nin buyume rakami %-0.5 olarak gerceklestigine gore ise Amerika ile aramizdaki fark 1.5 puana gerilemis. Peki dorduncu ceyrekte ne olacak?
Iste tahmin yarismamiz burada basliyor. Dorduncu ceyrekte Turkiye'ni buyume hizi ne olacak?
a. %-2.5 veya daha iyi
b. %-2.5 ile %-3.5 arasinda
c. %-3.5 ile -4.5 arasinda
d. %-4.5 veya daha kotu
Benim tahminim c sikki. En iyi ihtimalle ekonominin %3 kuculecegini dusunuyorum. Nokta tahminim %-4. Hindistan ile aramizdaki fark 10 puana yaklasacak. Amerika ile aramizdaki fark degismeyecek. Turkiye'yi Hindistan'la karsilastirmamin sebebi ekonomik olarak Turkiye'ye benzemeleri ve 2002-2006 arasinda benzer hizlarda buyumemiz. Onlar da bizim kadar disariya bagimlilar, global krizden bizim gibi etkileniyorlar. Zenginlikleri hammadde satisindan gelmiyor. Adamlar 25 partili bir koalisyonla yonetilmelerine ragmen derslerine calismaya devam ediyorlar. Biz ders calismayi biraktik. Bunun suclusu bence AKP'dir, simdi reform yapamiyorsan ne zaman yapacaksin kardesim?
Neyse kendine guvenen okuyucularimiz veya siz yanlis biliyorsunuz Ekonomix diyenler kendi becerilerini kanitlasinlar. Her zamanki gibi yanlis tahmin yapan okuyucular TEGV'e 10 YTL bagis yapacaklar.

14 Yorum Var.:

ekoturka dedi ki...

Ben (D) şıkkı diyorum. Yüzde 4.5'tan yüksek bir küçülme yaşarız.

ahmet dedi ki...

Ben a şıkkını işaretliyorum. Cari islemler açığı çok kötü indikasyon veriyor ama ben yine de şansımı denemek istiyorum.

tekeli71 dedi ki...

Benim tahminim:Bu sene "C" şıkkı gerçekleşecek. 2010'da "D" şıkkı gerçekleşecek.

T'Pol dedi ki...

Maksat yardım olsun:) Ben de "D" şıkkı diyorum.

ekodok dedi ki...

Normalde kötümser biri değilimdir ama bana da "D" şıkkı gibi geliyor.

Keynesian006 dedi ki...

%3 civari bir daralma bekliyorum ben.
Yani (b) secenegi.
Ama daha bunun revizesi felan olacak. Yani 2- 2,5 arasi bile olabilir zannindayim ben.

zgr dedi ki...

Üretmeden tüketen bir toplum olduğumuz için hala nasıl ayakta durabiliyoruz merak ediyorum doğrusu. Cevap D

syzer dedi ki...

Bursaaaa(b)ama 3.5'a yakın olacak.

bülent dedi ki...

sn ekonomix blogununuz uzun zamandır takip ediyorum. yazılarınızı aydınlatıcı.
eskiden borsa tahminleride yapardınız. önümüzdeki haftalarda dji de olumlu bi durum olabilir mi dji 8000 lerden döndü kısa vadede olumlu düşünebilir miyiz

Unknown dedi ki...

İki şey söyliyeceğim;
1- -4 büyüme bekliyor isen, -2 büyüme gerçekleşirse %100 yanılmış ve türkiye iyi yönetilmiş olurmu?
2- Büyüme tahminim 1,5-2 arasında.Yanış çıkarsa Bağışı İHH ya yaparım.

molgu dedi ki...

ben a şıkkını işaretliyorum.

once gostergeler cok kotu gözükmüyor.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin Havzali,

1. Hatirlarsaniz Erdogan "IMF'ye umugumuzu siktirmayiz" diyerek IMF ile anlasmadiklarini belirtmisti. Neden olarak da kendilerinin %4 buyume hedefledigini IMF'nin ise %2 de direttigini soylemisti. 2008 icin %4 buyumeyi yakalasinlar kendilerini basarili sayacagim.

Ote taraftan 2008'in son ceyreginde buyume rakami sizin belirttiginiz sekilde %1.5 ve daha iyi gerceklesirse de kendilerini basarili sayacagim, hatta bikini giyip Taksim de gobek atacagim.

2. Istediginiz yere bagis yapabilirsiniz. Ama bir sorum olacak. Dordunce ceyrekte buyume oranimizin %1.5-2 gibi bir rakam cikacagini neye dayanarak tahmin ettiniz? Simdiye kadar duydugum en iyimser tahmin de o bakimdan soruyorum. (Bir ihtimal yanlis anlamissinizdir diye tekrar soyleyeyim, yarismaya konu olan buyume sadece Ekim-Aralik 2008 donemi icin)

Unknown dedi ki...

Sayın Ekonomix tahminim için özür diliyorum.soruyu yanlış anlamışım.Tahminim 0,-05 aralığında. Bu tahminimi yukarı doğru yapılacak düzeltmelere güvenerek yapıyorum.Fakat anlamadığım iki şey daha var. IMF için imüğü sıktırmam itirazı 2008 için mi idi yoksa 2009 içinmi? Ben haliyle 2009 için olduğunu düşünüyorum. İkincisi yüzde olarak sizden daha az yanılacağım.(Başbakan kriz psikolojik dediğinden pozitifize oldum.)

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin havzali,

2008 icin ortaya koyduklari buyume hedefi %5.5 idi. 2009 icin ise %4 rakamini telaffuz ediyorlar. Birakin benim kriterlerimi adamlar kendi kriterlerine gore bile sinifta kalmislar.

Son ceyrek icin tahmininiz %0 ile %-0.5 mi? Verdiginiz rakamlardan pek anlasilmiyor. Rakamlariniz bu ise umarim yanilan ben olurum ama bu aralar pek yanilmiyorum farkindaysaniz.