Bahane

"... İsrail, bizi de, bütün dünyayı da aptal yerine koyuyor. İki yıl önce Hamas darbeyi yaptı ve yönetimi aldı. O olaylar neredeyse birkaç saat içinde oldu. Madem Hamas'a karşıydılar, şimdi üzerimizde vızır vızır dolaşan uçaklar, pilotsuz uçaklar, bir Apaçi harekete geçebilir ve ufak bir müdahaleyle Hamas'ın yönetimi devralmasını engelleyebilirdi. Ama yapmadılar. İkincisi tüneller... Bu tüneller iki yıldır çalışıyordu, hiç engel olmadılar. İki senedir Hamas'ı bu tünellerle besledi İsrail. Şimdi bizim üzerimize tonlarca bomba atılıyor. Madem öyle, bu tünellere niye iki yıldır izin veriliyordu. Aslında Hamas'ı değil, bizi vuruyorlar. Şimdi sokaklarda iki Hamas mensubunu göremezsin. Ama sivil insanlar, kadınlar çocuklar göz göre göre öldürüyor. Biz aptal değiliz ve bunu görüyoruz..."

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici
Birkac benzetme de benden gelsin o halde. Nasil ki bizde PKK'nin varligindan beslenen gucler varsa, Israil icinde de Hamas'a ihtiyaci olanlar vardir. Silah ekonomisinin (ekonomi nedir?) surdurulebilmesi gibi maddi menfaatler bir yana, asil kafalarindaki vaadedilmis topraklar gibi manevi hedeflere ulasabilmek icin Hamas gibi guzel bir bahanelerinin olmasi gerekiyor. Bu yuzden de baris isteyen liderlerin sonu Turgut Ozal gibi oluyor orada da. Bu savasta bize benzeyen cok sey mevcut tabi ki ama yasananin bir dinler savasi oldugu gercegi ise durumu benzersiz kiliyor... 

7 Yorum Var.:

ekodok dedi ki...

Benim bildiğim Hamas darbe ile değil seçimle işbaşına geldi. Seçilmiş bir hükümeti devirmek İsrail'i bile biraz zorlardı herhalde. Yani alıntı yaptığın vatandaşın argümanı daha bu noktada çöküyor. Bilgine...

Junior dedi ki...

Ekodok hadi benim verdigim bir bilgi ya da yorumun dogruluguna inanmayabilirsin de, orada yasayan insanlarin yanlis bildigine nasil ihtimal verdin anlamadim. Onlarin da bizim gibi sanal ortamlarda yasadigini mi farzettin?

Biraz arastirirsan 2006'da secim yapildigini, 2007'de ise El Fetih-Hamas catismalari sonrasi secilen parlemanto uyelerinin yerlerinden askeri gucle indirilerek askeri kanattan uyelerin hukumete gectigini ogrenebilirsin.

molgu dedi ki...

Hamas darbesi, secim sonrasında El fetih ile arasında ic guvenlikte paylasım meselesinden sonra ABD ve İsrailin Ebu Mazen'i desteklemesi ve sadece onu muhatap alması ve uluslararası toplumda Hamas'ın yalnızlaştırılması üzerine sadece Gazze'de gerçekleşmiştir.
Bu darbe bütün Filisten'de gerçekleşmedi, sadece Gazze'de gerçekleşti.
Bundan sonra da İsrail Gazze'yi tamamen ablukaya aldı.

kaan dedi ki...

İsrailli pilotları yetiştiren hangi ordu biliyor musunuz?Esasen Kürt Sorunu ve Filistin sorunu pek farklı değil.

ekodok dedi ki...

Junior, bu ne şiddet ne celal. Her yorumu böyle şiddetle karşılayacaksanız işimiz var. Bunlar yaşadığımız şeyler yahu, nesini araştıracağım. Hamas'ın 2007'de seçimi kazandığını da biliyorum, daha sonra olanları da. Bilmem gerektiği kadarını tabii. Mesela Hamas'ın seçimi kazandığını ama iktidar olamadığını, yıllardır Filistin halkının kaderini elinde tutan El Fetih'in buna izin vermediğini biliyorum. (Bu size bir yerden çağrışım yaptı mı?) Şimdi burada darbe yapan Hamas mı oluyor yoksa El Fetih mi? Sokaktaki vatandaşın her yorumunu sorgulamadan doğru kabul etmemimizi beklemene de şaşırdım. Şimdi sokağa çıkıp gelip geçene Türkiye'de AKP nasıl iktidara geldi diye sorsan kimbilir ne cevaplar alırsın.

ahmet dedi ki...

Sokaktaki vatandaş değil Ekodok. Junior'un aktardığı yazı Radikal'den. Bu haberi ben de okudumuştum. Bunları söyleyen Gazzeli bir doktor. Evinden hasteaneye ulaşamıyor, hastalarına yardım edemiyor, çaresizlik içinde yakınıyordu. Israil'e kadar Hamas'a da öfkeliydi. Hamas savaşma yöntemi kendi 'sivil' kayıplarını önemsemiyor, muhtemelen propaganda aracı olarak görüyor.

Hamas'ın gücü ele geçirdikten sonra silah zoruyla diğerlerini Gazze'den sürmedi mi ? Hamas gibi bir gücün iktidarı ele geçirdikten sonra kendine yabancı her türlü muhallefeti yok edeceği konusunda bir şüphen var mı ? Konunun demokrasiyle ne ilişkisi var ?

Ezilen filistin'lileri savunmakla Hamas'ı savunmak arasında önemli bir fark olduğunu düşünüyorum. Sen de dahil bu ayrımı yapamayan pek çok arkadaşımız var.

ekodok dedi ki...

Ahmet Bey,

Benim Hamas'ı falan savunduğum yok. Politikalarını da doğru bulmuyorum. Sadece yanlış bir bilgiyi düzeltmek istedim, o kadar. Beğenelim ya da beğenmeyelim, son seçimde Filistin halkının tercihi Hamas oldu. El Fetih İsrail ile anlaşmaya yakındı, Hamas ise mücadeleye devam etme taraftarıydı. İsrail ve Batı, El Fetih'in iktidarı tekrar ele almasını istiyor. Hamas'ı boğmaya çalışmaları bu yüzden. Bunu Filistinli doktorun istediği gibi açık açık askeri müdahale ile değil de ambargo ile yapmaya çalıştılar ama olmadı. Hem müdahale etselerdi ne olacaktı? bugün yaşananlar o zaman yaşanacaktı? Üstelik de İsrail kendisine bağlı bir özerk bölgede seçimle işbaşına gelmiş yönetimi alaşağı etmekle suçlanacaktı. Tabii Ortadoğu'da işler çok karışık. Junior'un dediği türden ilişkiler de olabilir. Yaşananlarda iç içe geçmiş birçok faktörün etkisi var.